Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Ismét leszavazták Poltot

2003.10.13. 16:43
Az országgyűlési többség - 170 igen szavazat, 172 nem és hét tartózkodás mellett - ismét leszavazta a legfőbb ügyésznek egy kormánypárti képviselő interpellációjára adott válaszát hétfőn a parlamentben; az őszi ülésszakban immár harmadszor utasította el Polt Péter válaszát a T. Ház.
Világosi Gábor (SZDSZ) egy "tanmesén" keresztül a Millenáris Kht. ügyeiről beszélt és "szimbolikusan" kérte Polt Péter tanácsát.

Világosi bíróság elé vinné 'Ügyvezető Jánost'

Történetében a cégvezető "Ügyvezető Jánosra" bízza cége vezetését, aki hét millió forintba kerülő karórákat negyven millió forintért szerez be, majd azt adja a vásárlóknak ajándékul. "A cégtulajdonos végül leváltja Ügyvezető Jánost, aki százmilliós kárt okozott."

"A tulajdonos szerint a felmentés nem elégséges büntetés, hiszen akkor másnak is megérné más pénzét elherdálni" - mondta a képviselő.

Azt kérdezte a legfőbb ügyésztől: számíthat-e a sértett arra, hogy az igazságszolgáltatás szervei érvényesítik a Magyar Köztársaság törvényeit és fellépnek a károkozóval szemben.

Baráth és Hiller megbocsátóbb volt

Polt Péter válaszában azt mondta: nem tudja, hogy a képviselő története mennyiben fikció és mennyiben valóság, mindenesetre az ügyészségen "külön aktát nyitottak Ügyvezető Jánosnak".

Hangsúlyozta, hogy ha a bizonyítékok alátámasztják, és az ártatlanság vélelme megdönthető, az ügyészség a bíróság előtt vádat emel. Hozzátette ugyanakkor, ha a nyomozás alapján nincs lehetőség vádemelésre, a rendőrségnek vagy az ügyészségnek meg kell szüntetnie a nyomozást.

"Ha a sértett a nyomozás megszüntetésével nem ért egyet, úgy a törvény szerint jogorvoslattal élhet" - mutatott rá, utalva a pótmagánvád intézményének lehetőségére.

Világosi Gábor a választ nem fogadta el, és a parlamenti többség is elutasította azt. A kormánypárti oldalról Baráth Etele MeH-államtitkár és Hiller István kulturális miniszter szavazott igennel.