Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Hosszú idő után ismét leszavazták a legfőbb ügyészt

2004.11.22. 15:41
Polt Péter legfőbb ügyész nem tudta meggyőzni a képviselők többségét arról, hogy jogosan emeltek vádat a Népszava munkatársa ellen. Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő szerint azért indítottak eljárást, mert a lap fideszes politikusról írt rosszat.
Hétfőn a Gyurcsány-kormány regnálása óta először, de az MSZP-SZDSZ-es kormány három éve alatt már sokadszorra szavazták le a legfőbb ügyészt a koalíciós képviselők. Ezúttal Eörsi Mátyás kérdezte Polt Pétert annak kapcsán, hogy az ügyészség vádat emelt a Népszava újságírója ellen.

Bűncselekményeket koordinált

A lap még az év elején közölt egy levelet, amelyet Hajdú-Bihar megye volt rendőrkapitánya, Sutka Sándor írt az országos rendőrfőkapitánynak. Sutka azt írta, hogy a debreceni vagyonkezelő holding ügyében folytatott rendőrségi nyomozásban elkerülhetetlen Kósa Lajos a debreceni polgármester, fideszes parlamenti képviselő "eljárás alá vonása". Eörsi szerint ebből az következik, hogy Kósa "annak gyanújába keveredett, hogy a Debreceni Vagyonkezelő Rt. gazdálkodásával kapcsolatos bűncselekményeket koordinálta".

Nem volt feltüntetve

Az újság szerint nem volt feltüntetve, hogy államtitok lenne a levél. Polt Péter legfőbb ügyész a parlamenti válaszában hangsúlyozta, hogy a levélben egyértelmű utalások történtek titkos megfigyelésekre, amelyekből az újságírónak tudnia kellett volna, hogy államtitokról van szó. Polt Péter szerint az ügyészség a sajtószabadság védelmezője, de törvénysértés esetén eljárást kell indítaniuk. "Ez büntény és nem politikai ügy" - mondta.

Az ügyészség szerint az más
Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az Indexnek azt mondta, hogy az Eörsi Mátyás által említett történetben, a Medgyessy Péter titkosszolgálati múltját nyilvánosságra hozó Magyar Nemzet nem követett el államtitoksértést. A szóban forgó beszervezési papír ugyanis 1996-tól - az előző évi, Az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvény szerint - már nem számított államtitoknak 2002-ben.
Eörsi Mátyás szerint Polt érvelése hamis, ugyanis két és fél éve Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjának felfedése idején nem indított eljárást, a nyilvánvalóan államtitoknak számító beszervezési papír nyilvánosságra hozataláért a Magyar Nemzet ellen. Eörsi szerint ennek az az oka, hogy Poltot annak idején a fideszes többségű parlament választotta legfőbb ügyésznek, és most "másik oldalt" támadják.

Nem fogadták el

A szabad demokrata kéviselő szerint az újságírót az ügyészség börtönbüntetéssel fenyegeti, "mert egy (...) közérdekű információt hozott nyilvánosságra, ami a "sajtószabadság súlyos korlátozását jelenti". A parlament 173 képviselője elutasította a választ, 119-en támogatták, négyen - négy szocialista képviselő, köztük Csontos János, Kósa Lajos debreceni vetélytársa - tartózkodtak.