Mátyás
-6 °C
1 °C

Vállalkozók és diákok ostromolják a postákat

2005.02.15. 16:23
Az áfa, eva bevallásának és a felsőoktatási jelentkezési lapok beadásának határideje idén február 15-re, ugyanarra napra esik, így országszerte számos postán tumultuózus jelenetekkel találkozhatunk. A napi kétmilliós forgalom helyett hatmillió küldemény feladására számít a posta.

Fotó: Nagy Attila

A normál forgalom kétszeresére, kétmillió helyett hatmillió küldemény feladására számítanak ma a postákon, mondta az Indexnek Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Rt. szóvivője. Kedden ugyanis többfajta adónem bevallásának, és a felsőfokú felvételi jelentkezések határideje is lejár.

Az eva, áfa és adam fizetőknek és az egyéni vállalkozóknak, összesen csaknem egymillió adózónak február 15-e a bevallás határideje, így kedden az APEH-irodák eleve meghosszabbított nyitvatartással készültek a rohamra. A Pénzügyminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint az evából idén 92,8 milliárd forint bevételre számítanak a 80-100 ezer evás adózótól. Február 15-e a határidő az éves áfabevallással dolgozó cégeknek is, az ilyen gazdálkodó szervek száma 200 ezer körül van.

Felvételizők rohama


Fotó: Nagy Attila

Az Oktatási Minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint több mint eddig ötvenezer felvételi lap érkezett hozzájuk, de a szám percről percre változik. Hogy miért kedd a felvételi jelentkezések elküldésének határideje, arra az Indexnek azt válaszolták, hogy több évtizede február 15-e az érettségire való jelentkezés határideje, és mivel a kétszintű érettségi miatt nem kell már felvételizniük a fiataloknak, ezért "úgy volt ésszerű, hogy ne válasszuk ketté, ami összetartozik".


Fotó: Füzi Gergely
A posta a fővárosban három helyen éjfélig tart nyitva: a Nyugati pályaudvarnál, a Keleti pályaudvarnál, a Fogarasi úti Tescoban. Nyíregyházán a Jósavárosban éjfélig tart nyitva a posta. A többi megyeszékhelyen a főposták este nyolcig tartanak nyitva, mindenhol máshol a normál időben zárnak. Tomecskó szerint kedden megerősített szolgálattal üzemelnek a postahivatalok, azaz lehetőség szerint, minden ablak nyitva van.
Az APEH hatig tart nyitva
Több mint ötvenezren töltötték le eddig az APEH honlapjáról az adam, azaz adóhatóság általi adómeghatározás választásához szükséges nyomtatványt is, így bár eddig csak kétezren nyújtottak be ilyen kérelmet, az APEH arra számít, hogy akár több tízezer ember él majd a lehetőséggel. Az adamra szintén február 15-ig lehet jelentkezni. Az ügyfélszolgálatok este hatig tartanak nyitva, a befizetések és a bevallások postára adásának határideje kedd éjfél.