Könnygázzal oszlattak

2007.10.23. 09:41

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem kedvez az időjárás az utcai programoknak a fővárosban. Kisebb megszakításokkal hétfő este óta esik az eső. A meteorológiai szolgálat keddre záport és 12 fokos maximum hőmérsékletet jósol.
  • Tizenkilencen - tizennégy rendőr és öt civil, köztük három újságíró - sérültek meg a hétfő esti összecsapásokban a fővárosban. A 14 rendőr közül négyen könnyebben sérültek meg, egy - feltehetően a könnygáztól - rosszul lett. Budai Bernadett kormányszóvivő a "lábon lőtt férfiről" elmondta, értesülései szerint nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, és maga sem állítja, hogy lábon lőtték volna.

    A mentőszolgálat ügyeletese megerősítette, hogy egy férfit lábon lőttek. A sérültet egy ismerőse szállította a MÁV-kórházba. A rendőrség nem tudta megerősíteni, hogy láblövésről lenne szó, a BRFK tagadta, hogy a rendőrség lőfegyvert használt volna az oszlatásnál. Bencze József szerint az eddigi vizsgálat nem állapította meg, hogy lőtt sebről lenne szó.

    MTI fotó
  • Már sokan gyülekeznek id. Hegedűs Lóránt szabadság téri református templománál, ahol 10-kor istentisztelet kezdődik. A bejáratnál 50 magyar gárdista áll kettős sorfalat, rengeteg árpádsávos zászlót látni.
  • A Parlament előtti Kossuth teret, a központi rendezvények egyik helyszínét kordonokkal zárta le a rendőrség kedd reggelre. A metróval érkezők a Garibaldi utca irányába tudnak távozni. A Nádor utca és a Zoltán utca kereszteződésénél, valamint a Szalay utcánál és az Alkotmány utcában szintén fémkordon korlátozza a közlekedést. A mellékutcákban nagyobb rendőri egységek várakoznak, többségük védőfelszerelést és rohamsisakot visel. (MTI)

  • Szakadó esőben megkezdődött az állami ünnepség a Kossuth téren. A közjogi méltóságok jelenlétében katonai tiszteletadás mellett vonják fel a nemzeti lobogót.
  • Mivel a Parlament környékét teljesen lezárták, a kormányellenes tüntetők csak az Alkotmány utcában gyülekezhetnek. Helyszíni tudósítónk jelentése szerint gyülekeznek is, mintegy ötvenen kiabálnak Gyurcsány-ellenes jelszavakat, de új ellemként az ávéházás mellé gévéházás vegyül, bár azt nem tudjuk, mit akarnak a tüntetők a Gazdasági Versenyhivataltól. A rendőrség nagy erőkkel biztosítja az időközben megkezdődött állami ünnepséget. Tudósítónk jelentése szerint tíz órára lezárták az Andrássy utat is, a kísértetiesen üres úton csak négy-öt, szabálytalanul parkoló autó maradt.

  • Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emléket előtt tisztelgett a budapesti Rákoskeresztúri Köztemetőben. A házelnök a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök sírján fehér liliomból és krizantémból kötött virágcsokrot helyezett el. Fejet hajtott a névtelen áldozatok, névtelen elesettek sírjánál, majd a Nemzeti Panteonhoz ment.
  • Körülbelül 30-an a Nádor utca és a Zoltán utca sarkáról is kiabálnak, sípolnak, dudálnak, kerepelnek.
  • A Nagymező utcában már nyoma sincs a tegnap esti zavargásnak.
  • Tudósítónk jelentése szerint a Szabadság téren kihangosítókon közvetítik id. Hegedűs Lóránt református püspök istentiszteletét a templomból. A téren mintegy száz tüntető gyűlt össze, de folyamatosan érkeznek továbbiak is. Az MTV székházát tudósítónk jelentése szerint csak néhány rendőr őrzi, és ők sincsenek rohamfelszerelésben.

  • Egy zászlódíszbe öltöztetett piros Skoda Fabia érkezett a Kossuth tér környékére. Az autó tetőcsomagtartójára egy kétméteres magyar trikolór és egy ugyanekkora árpádsávos zászló van rögzítve.

  • Az állami ünnepség résztvevői most érkezhettek a Vértanúk terére, jelenti helyszíni tudósítónk, minderre abból következtetett, hogy most a Nádor utcánál gyülekező, hetven-száz fős tömeg - felerészben újságírók - kormányellenes tagjai kezdtek heves takarodjozásba. A tüntetőkkel ötven-hetven, fekete bőrkabátos rendőr áll szemben, ők tudósítónk jelentése szerint egyelőre mosolyogva szemlélik az eseményeket.

  • A Parlament előtti központi ünnepség végeztével átrendeződtek a tüntetők is. Az Alkotmány utcából a Vécsey utcához vonultak, így tudnak a legközelebb kerülni a Vértanúk terén, a Nagy Imre szobornál koszorúzó állami vezetőkhöz. Körülbelül 70-en vannak, kiabálnak, zajonganak. Mikorbuszokkal érkeznek a rendőrök is.
  • A Szabadság téri templomban három fő csoport figyelhető meg. Ott vannak a Magyar Gárda és a Nemzeti Őrsereg tagjai, a szószék előtt pedig kommandósnak öltözött - nem rendőr - emberek vannak. Bent összesen 300-an lehetnek, kint száz ember várakozik, de érkeznek az állami ünnepségek kifütyülését megunók is.
    Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda elnöke leleplezi Wass Albert szobrát
  • Ki vannak készítve a koszorúk az 56-osok terénél, sorra érkeznek a nagykövetek, öt méterenként áll egy rendőr a teret körülvevő kordon mentén. Civil mozgásnak nyoma sincs. A program szerint a közjogi méltóságok koszorúznak majd a téren 11 órától.
  • A rendőrség a Nyugati térnél lezárta a Szent István körút Budára tartó (északi) oldalát. Az útra sem a Teréz körútról, sem a Váci útról, sem a Bajcsy-Zsilinszky útról nem lehet ráfordulni. A lezárást csak rendőrségi szalagok jelzik. Ezen az útvonalon halad majd el a Bécs–Pozsony–Budapest-szupermaraton mezőnye.

  • Az 56-osok terénél kb. húsz civil vonult fel a kordonhoz, szórványos hazaárulózás hallatszik. Mosolyogva megérkezett Gyurcsány Ferenc a helyszínre Sólyom László és Szili Katalin társaságában. Ott van még Kiss Péter, Takács Albert, Szekeres Imre és Göncz Kinga, valamint a nagykövetek, akik mind egy-egy szál virágot kaptak a szervezőktől. Míg a történelmi zászlók bevonultak, a kordon mentén kiabáló társaságot a rendőrök a Dózsa György út másik oldalára terelték át.
    Nézze meg képeinket!
  • Nagy a sürgölődés az Astoria környékén, három daruval építik a Fidesz nagygyűlésének pódiumát, emelik helyükre a kivetítőket. Emiatt a Kossuth Lajos utca Buda felé tartó (északi) oldalát már le is zárták.

  • cikkünk a témában:

    Rendőrség: Részeg, bódult tüntetők randalíroztak

    Egyedül Toroczkai László van rács mögött. Azt nem tudni, hogy Budaházy György miképp szabadult ki a házi őrizetből. Egy rendőr rosszul lett az izgalomtól.
  • A Szabadság téri templom feljáratán Wass Albert szobrot avatott id. Hegedűs Lóránt. A Kossuth tér környékén véget ért a blokád, autóval már át lehet haladni a téren.

  • Hivatalos rendezvény nagyjából véget ért az 56-osok terénél. A közjogi méltóságok után az 56-os szervezetek képviselői, illetve Nagy Imre unokái helyeztek el koszorút a tavaly felállított emlékműnél. Hamarosan megnyitják a teret, ahol korabeli autók és a sátrakban egyéb relikviák tekinthetők meg egész nap. A környéken valamivel több a rendőr, mint a tüntető.
    Koszorúzás az 56-osok terénél
  • Körülbelül száz motoros érkezett a Szabadság téri templom elé. Bőgetik a motorokat.
  • A Szabadság téri templom előtti emelvényen ifj. Hegedűs Lóránt felszólította a parlamentet, hogy hívják össze a nemzetbiztonsági bizottságot, és a tesület vizsgálja meg, hogyan akarja Izrael megvenni Magyarországot. "Lengyelország sose lesz az ővék, de Magyarországot már meg is vették" - mondta. Pár száz lelkes hallgatója van.
  • Folytatva az előző gondolatmenetet Ifj. Hegedűs Lóránt Petőfi Sándor Mit nem beszél az a német című verséből idézett: "Foglalod a kurvanyádat, De nem ám a mi hazánkat!" A lelkész a forradalmárköltő szavait főként Simon Perez izraeli elnöknek címezte.
  • Tudósítóink jelentése szerint burkoltnak aligha nevezhető zsidózás folyik a Szabadság téren, id. Hegedűs Lóránt temploma előtt. Az egyik szónok hosszasan halmozta negatív jelzőkkel a zsidóságot, majd csak a legvégéb közölte, hogy Szabó Dezső egy 1935-ös írásából idézett. Kulcsszavai alapján inkább arra tippelnénk, hogy Szabó "Két romlás között" című vezércikkét olvasta fel a Virradat 1921. február 27-i számából, de az is lehet, hogy egy másik, ebben az időben megjelent Szabó-vezércikkből idézett, a szerző a húszas évek elejét általában zsidózással töltötte.

  • Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő rendkívüli sajtótájékoztatóján felszólította a rendőrséget, hogy tegyenek meg mindent a rendbontások elkerülése érdekében. Emlékeztetett, hogy a rendőrség azt mondja, a békés rendezvények megzavarására lehet felkészülni. Az ellenzéki politikus azt kérte, hogy ha valóban így van, akkor a rendőrség tegye a dolgát, akadályozza meg ezt, és ne riogasson. Nyitrai Zsolt fideszes képviselő ennek érdekében fel is hívta Bencze József országos rendőrfőkapitányt.
  • Csendes, ágyban töltött forradalmat hirdetett egy szónok a Szabadság téren. Tudósítónk jelentése szerint a lelkes szónok "az író szavát idézve" szólította szaporodásra a magyarokat. "Nekem többet ér egy élő magyar, mint tíz halott hős" - mondta, ezért azt szeretné, hogy minden magyar családban legalább négy gyerek szülessen, hogy a magyarság szembeszállhasson az idegen érdekeket védő országvezetéssel a maga csendes forradalmával.

  • A Batthyány-örökmécseshez vonulnak át a tüntetők a Szabadság téri református templom elől. Ezután a Corvin köz lesz a következő úticél, amit ifj. Hegedűs Lóránt szerint a KRESZ szabályait betartva közelít majd meg "minden igaz magyar". Előtte még a Csáp Géza Kossuth téri Top10-ébe is bekerült Lesz, lesz, lesz ritmusaira megkoszorúzták a templom lépcsőjén frissiben felállított négy szobrot, Kossuth Lajosét, Horthy Miklósét, Szabó Dezsőét és Wass Albertét.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Alakzatba felfejlődve vonulnak a Szabadság téri tüntetők a Batthyány-örökmécseshez. A menetet a Nemzeti őrsereg és a kommandósruhába öltözött emberek vezetik, utánuk bocskaiba öltözött tüntetők következnek, majd a magyar gárdisták, végül a többi szimpatizáns. Nyolcszázan-ezren lehetnek.