Könnygázzal oszlattak

2007.10.23. 15:23

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Corvin közből elindult tömeg elérte a Kálvin teret, és a Kiskörúton az Astoria felé vette az irányt. Eleredt az eső.
  • A Kálvin térnél pár tüntetőben felmerült, hogy az Astoria helyett a Kossuth térre kéne menni, de a tömeg rendületlenül a Fidesz rendezvénye felé halad, jelentette tudósítónk.

  • Fideszes rendezők és rendőrök sorfalába ütköztek a Corvin közből vonuló tüntetők a Múzeum körúton. Tudósítónk szerint a rendőrök sorfalba fejlődtek, nem engedik, hogy a tüntetők elvegyüljenek a fideszes tömegben. A szétválasztás nem sikerült, a Múzeum körút Buda felé tartó sávjában a tüntetők átszivárogtak a hézagos rendőrsorfalon.

  • A Múzeum utcánál dulakodás alakult ki a rendőrök és fideszes rendezők, illetve a Corvin köz felől érkezők között. Mert nem akarták beengedni őket. Balhészag van a levegőben, jelentette tudósítónk.
  • Nem bírja az esőt a Rákóczi úton, a Blaha Lujza térnél felállított kivetítő, jelentette be a Fidesz nagygyűlésének egyik szónoka.

  • Negyed órával azután, hogy a tüntetők kilencven százaléka elhagyta a Corvin közt, a maradék pár tucatnyi ember is levonult a József körútról, ami így ismét mindkét irányba járható.

  • Astoria: Tarlós István, mint mondja, 1956-ban gyerek volt. Valaki azt mondta tegnap, hogy nem felkelés, hanem reformmozgalom volt, és reformkommunisták jártak az élen. Tarlós azonban emlékszik rá, hogy felkelés volt, nem reformmozgalom. Emlékszik a Maléter-fejes kitűzőkre, az örömre Gerő leváltása miatt, a segélycsomagban érkező dán vajra és a hírre, amire még a gyerekek szája is legörbült: bejöttek az oroszok.
  • Feladták a nagygyűlés résztvevői és a vonuló tüntetők szétválasztására vonatkozó terveiket a rendőrök, jelentette tudósítónk. Mivel a vonulók akadálytalanul slisszoltak át a hézagos rendőrsorfalon, a rendőrök egyszerűen elvonultak a kordontól, amit percekkel később el is bontottak. A fideszes szervezők méltatlankodtak a rendőröknél, amiért azok nem akadályozták meg "a radikálisok beszívárgását".

  • A szervezőként ügyködő Demeter Ervin engedte be a Corvin köz felől érkező tüntetőket a Fidesz-nagygyűlés közönsége közé. Azt mondta, így elkerülhetik a balhét.
  • Astoria: Tarlós István elmondott egy zsidóviccet, miszerint 56 után megbízzák Kohnt, hogy tartóztasson le mindenkit, aki szidja Kádárt. Kohn megkérdezi Grüntől: Magának mi a véleménye Kádárról? Grün megijed, gondolkodik, majd kivágja magát: Az, ami magának. Mire Kohn: Akkor letartóztatom magát.
  • Astoria: Tarlós a szocialista-szabad demokrata tömb ígéreteit légvárnak nevezi, ami jól ismert a kommunista időkből. A hatalom a jobboldalt a fasiszta veszéllyel azonosítja. Mindezt a sajtó segítségével, ami veszélyes hatalom, már őfelsége ellenzékét is a sajtó jelöli ki (utalás az MDF-re). Fő veszélynek a neoliberalizmust tartja. Senki sem parancsol, mindenki azt tesz, amit akar. Pedig itt is diktálják a szabályokat, de nem világos, hogy kik.
    Friss képeink az Astoriáról
  • A Fidesz nagygyűlésén a Rákóczi úton körülbelül az Urániáig áll a tömeg, a Múzeum körúton a Nemzeti Múzeumig, a Károly körúton a Dohány utcáig állnak az emberek.
  • Astoria: Tarlós a népszavazásról elmondta, hogy a római időkben a népszavazás egyenlővé vált a törvénnyel. Svájcban, Franciaországban ma sem ritka a népszavazás. Tegnap még a miniszterelnök is elszólta magát: a diktatúra sosem kérdez, a demokrácia viszont igen. "Mi értelme van a népszavazás komolyságát megkérdőjelezni?" – tette fel a kérdést Tarlós.

    Beszéde végén egy öreg rabbit idézett, aki így próbálta meggyőzni ingadozó hittársát: Gondold meg, fiam, talán mégis igaz.
  • Astoria: A tömeg a néhány napja elhunyt kereszténydemokrata országgyűlési képviselőre, Deák Andrásra emlékezik.
  • Astoria: „Isten hozott” – skandálja a tömeg, amikor Tőkés László a színpadra lép. A református püspök, mint mondja, az erdélyi kisebbség üzenetét hozza az itteni kisebbségnek, majd javít: az új többségnek.

    Az igazság szabadokká tesz titeket, idézte Jézus szavait.
  • Harmincezer ember befogadására alkalmas a Fidesz budapesti nagygyűlésének helyszíne, ezt a területet a résztvevők le is fedik, mondta a BRFK szóvivője. Tafferner Éva azt mondta, a Fidesz nagygyűlése nyílt rendezvény, amelyhez mindenki szabadon csatlakozhat, ugyanakkor "minden erőszakos cselekménytől meg fogjuk védeni a résztvevőket, és biztosítjuk, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa gyülekezési jogát". (MTI)
  • Astoria: Tőkés László megemlékszik arról, hogy Romániában 1956-ban magyarok és románok éreztek együtt a magyar forradalommal, és szervezkedtek is, sokukat börtönbüntetésre is ítéltek. A legnagyobb megmozdulás Temesváron volt. A hősies kiállás nem talált követőkre, de Temesvár nem tagadta meg önmagát, mert 33 évvel később újból Temesvár volt az első, ami fellázadt a kommunista diktatúrával szemben. "Nem létezik kétféle szabadság és kétféle igazság" - mondja.
  • Astoria: A narrátor szerint negyedmillió ember van a Fidesz nagygyűlésén. A színpadon Keresztes Ildikó és Takáts Tamás.
  • Egyes megyékben együtt, más megyékben külön-külön emlékeztek meg a bal- és a jobboldali pártok képviselői az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulójáról. Székesfehérváron például együtt, az itt felszólaló Döbrentey Gyula nyugalmazott tanár szerint az ünneplésben nincs bal- és jobboldal. Együtt emlékeztek meg az 1956-os forradalomról a politikai pártok Egerben. Ugyanakkor a szocialisták képviselőinek koszorúzását bekiabálók zavarták meg. Heves megye másik nagyvárosában Gyöngyösön, minden incidens nélkül zajlott a megemlékezés, amelyen viszont a Fidesz képviselői nem vettek részt. (MTI)

  • Astoria: Nagy Imre, Malétár Pál, Pongrátz Gergely, Bibó István, Mindszenty József a maguk eszközeivel mind ugyanazt akarták: szabad Magyarországot, mondta Orbán Viktor a Fidesz nagygyűlésén. (Apró érdekesség, hogy a Fidesz elnöke, csakúgy, mint Tőkés, Camus-t idézte. És még valami: Orbán nagyon be van rekedve.)
  • Albert Camus francia író, filozófus 1913-ban született Algériában. A harmincas években Franciaországban élt és baloldali lapokban publikált. 1934–1937 között tagja volt a kommunista pártnak. Később novellái ismertté tették a nevét. A Közöny című regénye 1942-ben jelent meg. A mű az egzisztencializmus egyik alapműve lett. Amikor Hitler seregei megszállták Franciaországot, Camus csatlakozott az ellenállási mozgalomhoz és összebarátkozott Sartre-ral. 1947-ben megjelent A Pestis című regénye meghozta számára a világhírt.

    1956-ban a magyar forradalommal való szolidaritását mutatta A magyarok vére című kiadványa. Így írt benne a forradalomról: „Létezik egy igazi Európa, mely abban egységes, hogy az igazság és a szabadság nevében ellenszegül a zsarnokságnak. A magyar szabadságharcosok ezrei ma ezért az Európáért halnak meg.” 47 évesen egy sportautóval fának hajtott, és azonnal szörnyethalt. (Forrás)
  • Astoria: Magyarország 1956-ban egy kelet elleni forradalmat vívott, mondta Orbán Viktor. Éppen azért jöttünk nyugatra, mert ott már nem találtuk a helyünket. Egy nyugati kultúrnemzet életére rátelepedett a kelet. A keleti politika elszegényít, kiszolgáltatottá tesz, ha kell, megfélemlít. Mióta a kelet betette a lábát, a magukfajta szabadságszerető magyarok mindig ugyanazt akarták: újrateremteni az önálló és független polgári élet garanciáit, védelmet nyújtó jogrendet. Nyugati demokráciát akartak, ami a szabadság, egyenlőség és testvériség eszményére épít.
  • Orbán beszéde alatt három csapatszállító rendőrbusz érkezett a Nemzeti Múzeum elé. Ezzel kiváltották a Kiskörúton álldogálók figyelmét, néhányan el is indultak feléjük.
  • Astoria: A világ lassan ráébred, hogy az igazi kihívást nem a kommunista eszme jelenti, hanem a keleti új rend, mondta Orbán. Nincstelenné, kiszolgáltatottakká tették az embereket, akik nem mernek ellentmondani, mert megélhetésük a kormánytól függ.

    Van mit félteniük, mert szeretik a családjukat, a hazájukat. A szeretetből erő és bátorság is fakad. Azért gyűltek össze ma éppen itt, hogy megmutassák: őket nem lehet megfélemlíteni. 2006. október 23-án békés állampolgárok méltóságát taposták sárba maszkjaik mögé bújt verőlegények. Mögöttük a hatalom sziluettje. Az akkori rendőri vezetők és megbízóik, a politikusok azt hiszik, elkerülhetik a felelősségre vonást. De tévednek: a Fidesz addig nem nyugszik, amíg fel nem kutattak mindenkit, aki felelős a történtekért.
  • Astoria: A magyar ember nem szeret asztalt borogatni, nem egykönnyen veszítjük el a fejünket, meg szoktuk várni, amíg betelik a pohár. Hát, most betelt, mondta Orbán a Fidesz nagygyűlésén. Hiába mondták el, mi következik, ha a magyarok lépre mennek. Most válság van, nincs baloldali és jobboldali tandíj és vizitdíj, bal- és jobboldali munkanélküliség. Együtt vitte a víz a baloldaliakat és jobboldaliakat. Csak együtt úszhatnak ki a partra, és vethetik meg ott szilárdan a lábukat.
    Fidesz nagyűlés!
  • Astoria: A polgárságnak és a leszakadó rétegeknek történelmi szövetséget kell kötnie, mondta Orbán. Az erőszakot el kell vetni. Aki erőszakhoz nyúl, az akarva akaratlanul a hatalom szolgájává válik. A történelmi szövetség első lépése a népszavazás. Minden út az első lépéssel kezdődik, ezért az első lépés megtétele a legfontosabb. Az elmúlt évben a népszavazás olyan vonatnak látszott, ami minden állomáson és megállóhelyen megállt, most mégis itt állnak a célállomás előtt, mert 300 ezren írták alá a népszavazási íveket, és ez példátlan siker. De nincs vége, mindenkihez el fognak menni, mondta Orbán.
  • Astoria: A következő húsz-harminc évünk dől el a népszavazáson, mondta Orbán, aki tudja, mindig lesznek türelmetlenek, akik a tervszerűséget tehetetlenségnek látják. És vannak kicsinyhitűek is, akik az elégségest lehetetlennek tartják. Ők nem bíznak abban, hogy a népszavazással változás lehet, pedig a rendszerváltás előtt is egy népszavazás tárta szélesre a kaput. Orbán hiszi, hogy az élet nagyszerű dolgokat tartogat a magyarok számára. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok, zárta beszédét Orbán.

  • Viktor csak egy új fogást hozott az unásig ismert menübe: az oroszkártyát. Azt tudtuk már rég, hogy válság van, szegényedés, és kráterszaggatta holdbéli tájjá lett a Kárpát-medence. De hogy Gyurcsány személyében egy nagy és erősödő keleti hatalom ül a nyakunkon, az csak most lett világos. Reméljük erősen, hogy azért miniszterelnökként nem lesz ilyen sprőd az oroszbőrbe bújt szovjettel, mert még a végén kimennek a bankok, és bejönnek a tankok.
  • A Fidesz nagygyűlésének vége lett, az embereket felszólították arra, hogy vonuljanak a Terror Háza elé. A menettel tart Orbán Viktor is. Akik nem tartanak a menettel, azokat arra kéri a műsorvezető, hogy várjanak, míg a menet elhalad a Deák tér felé.