Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

BRFK: Rendkívül agresszívak voltak a tüntetők

2008.03.15. 08:59

Fontosabb részletek
 • Többször összecsaptak a rendőrök a Blaha Lujza térről elinduló tüntetőkkel, akik újsígírókat és rendőröket is vertek.
 • 24 embert állítottak elő, több rendőr is megérült.
 • Több tízezren voltak a Fidesz nagygyűlésén. Orbán Viktor a Habsburgok helytartótanácsához hasonlította a kormányt.
 • Demszky Gábort kifütyülték és dobálták, de olyan távol volt tőle a kordon, hogy csak egy tojás találta el.
 • A reggeli zászlófelvonáskor 150-200 ember éltette Horn Gábort.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • cikkünk a témában:

  Szép, tavaszi idő

  Bár szeles az idő, de gyönyörűen süt a nap, az időjárás kedvez a szabadtéri rendezvényeknek. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint egész nap hasonlóra lehet számítani. A hőmárséklet csúcsértéke 11 és 16 fok között alakul.
 • cikkünk a témában:

  BRFK: 12 kiemelt kockázatú esemény

  Országosan 1164 rendezvényt jelentettek be, ebből 166 Budapesten lesz, a budapesti rendőrség kockázatelemző csoportja a fővárosi rendezvények közül tizenkettőt sorolt kiemelt kockázatúnak. Kordonokat húztak fel a város több pontján, a kiemelt kockázatú események környékén sűrű igazoltatásokra, a csomagok, zsebek, stb átvizsgálására kell számítani.

  Eseménytérkép március 15-re (Google)
 • A hivatalos ünnepségekre igyekvő követségi autók bolyonganak a Kossuth térnél, a környék ugyanis kordonokkal van körülvéve. A rendőrség sok utcát, teret lezárt a városban.

  A főváros reggel
 • Ahogy elkezdődött a zászlófelvonás, egyből beindult a Kossuth téren a fütyülés, kiabálás. A tüntetők körülbelül 150-200-an lehetnek. A szokásos jelszavak (pl. Gyurcsány, takarodj!) mellett új elem az: Éljen Horn Gábor! (A népszavazás másnapján egy olyan videót hozott le a Hír tévé, amiben a szabad demokrata politikus Gyurcsány szavazási értékelő beszédét kommentálva arról beszélt, hogy a választók a "picsába" küldték el a miniszterelnököt.)

 • A Kossuth tér környékén fekete egyenruhások csoportját igazoltatják a rendőrök. A térre nem csak tüntetők tartanak, sokan gyerekkel, családdal érkeznek. Az elmúlt órában több vízágyú és csapatszállító jármű is érkezett a Parlament épületéhez. A téren 20-30 japán turista fényképezi az eseményeket.
 • cikkünk a témában:

  Lezárták a fél belvárost

  A Petőfi híd és a Margit híd között nem lehet átkelni a Dunán. A Kossuth tér környéke is megközelíthetetlen, tömegközlekedéssel is.
 • cikkünk a témában:

  Március 15. nem a tömegközlekedés ünnepe

  A belvárosi BKV-járatok - busz, metró, villamos, troli - módosított menetrend szerint járnak szombaton, és a HÉV sem áll meg este a Művészetek Palotájánál.
 • Megkezdte munkáját az operatív törzs, amely a március 15-i ünnepi programban közreműködő állami szervek és más szervezetek tevékenységét hangolja össze - közölte Juhász Gábor, az igazságügyi tárca államtitkára, a törzs irányítója. Az állami ünnepeken összeülő operatív törzs működéséről tavaly nyáron döntött a kormány, hogy megelőzhessék a 2006. augusztusi tűzijáték alatt történt utcai káosz megismétlődését. (MTI)
 • Katonai tiszteletadás mellett szombaton délelőtt felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját a Parlament előtt. Az ünnepi eseményen részt vesz Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is. A tüntetők a Szabadság tér irányába kezdtek szivárogni. A téren álló Hazatérés templomában istentiszteletet tartanak majd, és a Magyar Önvédelmi Mozgalom is oda hívta szimpatizánsait. A Kossuth tér környékén 300 forintot kérnek egy kokárdáért az árusok.
 • A Nagy Imre szobránál, a Vértanúk terénél kitettek egy nagy feliratot, amin a következő áll: Fletó: Imre, te mit tennél? Nagy Imre: Megfogadnám Horn Gábor ajánlatát.

 • Ne vigyenek az állami ünnepekre egy méternél hosszabb zászlórudat. Juhász Gábor rendészeti államtitkár a Népszavában ezt előzetesen azzal indokolta, hogy egy hosszabb zászlórúdon egy nagyobb zászló a széllökések idején sérülést okozhat a nézőknek.

 • Hatvan motoros gyülekezik a Városligetben, a Közlekedési Múzeum mellett, jelentette egy Index-közeli fotós. A motorosok tíz órakor járműre pattantak, de mint kiderült, nem tüntetni indultak, csak "a Velencei tóra, de előbb az Agip-kúthoz".

 • Ifj. Hegedűs Lóránt beszélt a Szabadság téri Hazatérés templomában, a téren pár százan (kevesebben, mint október 23-án) gyűltek össze. Hegedűs Lóránt eligazítást tartott arról, hogyan vonuljanak át a Nemzeti Múzeumhoz. A törvényesség betartását kérte a résztvevőktól mondván, így is meg tudják mutatni, hogy nem ők, hanem a hatalom, ami törvényt sért.
 • Körülbelül 1500-2000 ember vonul a Szabadság térről a Nemzeti Múzeumhoz, ahol 11 órakor kezdődik az ünnepi műsor.
 • Több ablakból vízzel locsolták le a múzeum felé vonuló tüntetőket a lakók. Többen leálltak, és az ablakok felé kiabálnak, az is felmerült, hogy bemennek a házakba, hogy tisztázzák a dolgot.
 • A vonuló tüntetők elkerülték a Nemzeti Múzeumot, és a Petőfi Sándor utcán vonulnak a Fővám tér felé. A rendőrség ügyeletese elmondta, hogy módosították az eredeti terveket, és a Fővám téren tartanak nagygyűlést, amit a Magyar Rendszerváltók Országos Szövetsége jegyez.

  Fotó: Huszti István
 • A Kálvin térhez értek a tüntetők, és elkanyarodtak a Fővám térre, a menetet ifj. Hegedűs Lóránt vezeti. A menet eleján molinót visznek, rajta a Hegedűs tavaly október 23-i hírhedt beszédében is elmondott Petőfi-idézettel. "Petőfi üzenete Peresznek: Foglalod a kurvanyádat [helyesen: kurv' anyádat], de nem ám a mi hazánkat" - áll a transzparensen. [Simon Peresz Izrael elnöke.] "Fegyverbe!", Elkúrtad! Feri menj a picsába! - kiabálják. A tüntetők egy része leállt a Kálvin térnél, páran a kordont rángatják. A rendőrök is felsorakoztak. Innen nem messze, a múzeumnál közben elkezdődött a hivatalos ünnepség.

 • A Fővám téren a Marevosz, azaz a Magyar Rendszerváltók Országos Szövetsége tart demonstrációt. A szervezetet 2007 novemberében vette nyilvántartásba a Fővárosi Bíróság. A szervezet a “valódi rendszerváltás” megvalósításán munkálkodik, célja, hogy Magyarország a Szent Korona Országához méltóvá váljon, és a világ magyarsága összefogjon. Számos szervezet támogatja a Marevoszt, köztük a Nemzeti Koordinációs Testület, a Szentkorona Szolgálat, a Turul Szövetség, a Magyar Nemzeti Front és a Rendszerváltó Fórum.
 • A Váci utca Fővám téri végénél állított fel egy színpadot a Marevosz. Kárpátia szól a hangszórókból, például a Bánk bán feldolgozása, érkeznek az árpádsávos zészlókat lobogtató tüntetők. A Váci utcában eközben nyugodtan sütkéreznek a turisták a kávézók, sörözők teraszain.
 • Pár száz ünneplő gyűlt csak össze a Nemzeti Múzeumnál, jelentette helyszíni tudósítónk. Ezt megerősítik a forgalomfigyelő kamerák felvételei is, a képeken szellősen lézengenek az emberek. A pénteki híradójelentések szerint a vidéki szállodák megteltek, a főváros lakói látszólag vidékre távoztak az ünnepen várható rendzavarások miatti félelmükben.

 • A Magyar Gárda két nagyobb csoportja elhagyta a Fővám téri rendezvényt, és alakzatban vonulnak végig a Váci utcán. Több üzletből "hajrá gárda" felkiáltásokkal bíztatják őket. Bár a Fővám térre 11-re volt meghirdetve a nagygyűlés, de húsz perce csak két hatalmas zászlót lengetnek a színpadon, és továbbra is a Kárpátia szól.
 • A Fővám téren ifj. Hegedűs Lóránt szónokol majd, meg például a Kossuth téri tüntetésekről ismert Fáber Károly. A rendezvény csúcspontja várhatóan az lesz, hogy "azok a nemzeti szervezetek, akik egyetértenek azzal, hogy jogfolytonos legyen a szent korona alkotmánya, azok ünnepélyesen esküt tesznek a Szent Koronára".
 • "1848-ban a nemzet megvalósította a szabadság szintézisét, amikor testvériességen és társadalmi igazságosságon alapuló hazát akart - mondta Dávid Ibolya az Isaszegen tartott ünnepi megemlékezésen. - Ma szinte minden nap kiáll elénk valaki, aki azt harsogja, hogy új reformkorban élünk." Felemlegeti a régi nagyokat, de szavai üresen csengenek, mert hiányzik belőle a valódi karakter, a történelemformáló alkat és a nemes politikai szándék.

  Dávid Ibolya szerint 1848 tanulsága az, hogy egy kis nemzet is lehet erős, ha tagjai összefognak, de az összefogás csak akkor ér el eredményt, ha az egész nemzetet szolgáló célja van. Az ünnepi beszédet, amelyet két-háromszázan hallgattak, "hazaáruló, tolvaj banda" bekiabálás zavarta meg, de rendőri beavatkozásra nem volt szükség. (MTI)

 • Tudósítónk helyzetfelmérése szerint valószínüleg szinte nincs ember, aki teljes egészében láthatná az ünnepi műsort, mivel az előadás és a nézők között van egy szoborcsoport, egy platánsor, tuják és egy kovácsoltvas kerítés. A kertbe pedig biztonsági okokból semmiféle mozdítható tárgyat nem lehet bevinni. Például a dobozos sört is elveszik az In-Kal security emberei, akik a rendezvényt biztosítják, mondván, azt is el lehet dobni.
 • "Jogsértő módon foglalták le azt az útvonalat, amelyen át akartunk vonulni a Szabadság térről a Nemzeti Múzeumhoz" - mondta a Fővám téren Ifj. Hegedűs Lóránt. Az útvonalat a rendőrség módosíttatta, ezért a tüntetők végül a Fővám térre mentek. Hegedűs Lóránt azt mondta, ő mindig bátran vállalja az összeütközést a hazaárulókkal, de nem akkor, amikor ők akarják, és amikor az nekik használ, ezért egyeztek bele az új útvonalba.
 • Véget ért az állami ünnepség a Nemzeti Múzeumnál, most kis pihenő következik. Délután 1-kor Demszky Gábor mond beszédet a Március 15. téren. Kettőkor az állami kitüntetéseket adják át a Parlamentben, de ekkor kezdődik a Jobbik és a Magyar Gárda demonstrációja az Erzsébet téren. 15 órakor kezdődik a Fidesz ünnepi megemlékezése az Erzsébet híd pesti hídfőjénél. Délután ötkor a Blaha Lujza téren a Magyar Önvédelmi Mozgalom tüntet.
 • A Múzeumkertnél bemondták a hangosbeszélőben, hogy véget ért az ünnepi rendezvény, és az emberek békében elsétáltak. A rendezvényt semmiféle attrocitás nem kísérte.
 • Jelentősen megritkult a közönség a Fővám téren a Magyar Rendszerváltók Országos Szövetségének demonstrációján, mivel sokan átvonultak a Március 15. térre, ahol Demszky Gábor főpolgármester mond beszédet 1 órakor, jelentette tudósítónk.
 • Délig négy embert előállítottak a március 15-i fővárosi rendezvények közeléből, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Egyiknél gázsprayt, a másiknál kést találtak, ezért őket a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt állították elő. Másik két ember nem tudta igazolni magát.