Hugó
-6 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

BRFK: Rendkívül agresszívak voltak a tüntetők

2008.03.15. 21:35

Fontosabb részletek
 • Többször összecsaptak a rendőrök a Blaha Lujza térről elinduló tüntetőkkel, akik újsígírókat és rendőröket is vertek.
 • 24 embert állítottak elő, több rendőr is megérült.
 • Több tízezren voltak a Fidesz nagygyűlésén. Orbán Viktor a Habsburgok helytartótanácsához hasonlította a kormányt.
 • Demszky Gábort kifütyülték és dobálták, de olyan távol volt tőle a kordon, hogy csak egy tojás találta el.
 • A reggeli zászlófelvonáskor 150-200 ember éltette Horn Gábort.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Néhány száz rendbontó randalírozik a józsefvárosi mellékutcákon a József körút, az Üllői út és a Baross utca környékén. A rendbontók kisebb csoportokban szóródtak szét, majd időről-időre ismét felbukkantak a József körúton. A József körúton az Üllői út és a Rákóczi tér között négy rendőrsorfal is felsorakozott.

  A VIII. kerületi polgármesteri hivatalnál két fiatalt állítottak elő a rendőrök, mert a közbiztonságra veszélyes eszközöket találtak náluk. A József körúton egyesével állítják elő a rendbontókat. Jelentős számú rendőr sorakozott fel a Nagyvárad téren is. (MTI)

  Fotó: Bakró Nagy Ferenc
 • A rendőrség mindent megtesz, hogy a megbomlott rend minél hamarabb helyreálljon a fokozatosság elvének maradéktalan betartása mellett, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a honlapján. "A Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvényén az embereket törvénytelen magatartásra szólították fel a szónokok, majd megindultak a Nagykörúton az Üllői út irányába" - tartalmazza a rendőrségi közlemény. Mint írják, vonulásuk során rendkívül agresszíven léptek fel a rendőrökkel szemben, és gépkocsikat rongáltak meg. (MTI)
 • Romák elkaptak egy szkinhedet az Illés utcánál, és megverték, jelentette tudósítónk.
 • A Hír tévé szerint Gyurcsány Ferenc még mindig a Művészetek Palotájában van. A Lágymányosi híd lábánál lévő épülethez rengeteg rendőr érkezett.
 • A Fővám térnél körülbelül kétszáz tüntető gyűlt össze, és Molotov-koktélokkal, kövekkel, üvegekkel, petárdákkal dobálják a rendőröket. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy az oszlatásokban több rendőr megsérült, a sérülések mértékéről és pontos számokról egyelőre nem tudni. (FH)
 • A József körúton kukákat törtek össze és jelzőlámpákat döntöttek ki a rendbontók, a törmelékeket az út közepére szórták. A József körúton a Blaha Lujza tér felé terelik a kétszáz fős tömeget. A helyszín felett rendőrhelikopter köröz. A rendőröket a rendbontók folyamatosan dobálják üvegekkel, sörösdobozokkal. Néhányam közvetlen közelről provokálják a rendőröket. (MTI)
 • Három rendőrt vizsgáltak meg a mentők, de egyiküket sem kellett kórházba szállítani, A mentők több autóval kísérik a rendőröket, mondta el az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál. Rendbontókhoz még nem hívták a mentőket. (MTI)
 • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem sokkal 10 óra előtt elhagyta a Művészetek Palotáját. A Hír tévé szerint még mindig rengeteg a rendőr az épületnél.
 • Tudomásunk szerint jelenleg nincs sehol komolyabb rendzavarás a városban. Változatlanul rengeteg a rendőr, csuklyás fiatalokat is látni kisebb csoportokban a Kálvin tér környékén, de csak sétálgatnak.
  Fotó: Huszti István
 • Mária utcában csoportos igazoltatás van, civil ruhás, csuklyás rendőrök igazoltatnak csuklyás tüntetőket. A rendőrökön nincs azonosító szám, rendőrigazolvánnyal igazolják magukat. Igazoltatták munkatársainkat is, de amikor kiderült, hogy újságírók, továbbengedték őket.
 • Újabb embereket állított elő a rendőrség a fővárosi rendbontásokon, így 21-re emelkedett a szombaton előállítottak száma, tájékoztatott a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Tafferner Éva. A nagyobb csoportokból kisebbekbe verődtek a rendbontók, és szétszéledtek az Üllői út mentén a mellékutcákban, ahol folyamatosak a rendőri intézkedések. A rendbontásokban három rendőr sérült meg könnyebben. (MTI)
 • A Ferenciek terén lévő aluljáróban rohamruhás rendőrök a falhoz szorítottak egy fiatalabb fiút, körbeállták, és tonfával ütötték. Amikor látták, hogy újságírók közelednek feléjük, elsiettek. Amikor a hvg.hu videóstábja odaért, a megvert fiút sírva találták.
 • A vízágyukat ma nem vetették be, páran mégis vizesek lettek a Blahán, mert a tér tisztítására érkező locsolóautó néhány ott téblábolót lefröccsökölt.
 • Megszüntették szombat késő estére a rendbontást rendőrök a fővárosban; a Rákóczi téren három, rendőrökkel teli autóbusz és hat-nyolc ugyancsak rendőröket szállító teherautó vonult el a helyszínről. A környék felgyújtott kukákkal, kitört jelzőtáblákkal, összetört üvegekkel és szétdobált sörösdobozokkal van tele. A Rákóczi téren még maradt néhány rendőr, akik folyamatosan igazoltatnak, és az Astoria, valamint a Blaha Lujza tér környékén is zajlanak igazoltatások. (MTI)

 • cikkünk a témában:

  Estére robbant a feszültség

  A körúton a rendőrök durva csatában összecsaptak rendbontókkal. Orbán Viktor a Habsburgokhoz hasonlította a kormányt, Gyurcsány Ferenc óvatos önkritikát gyakorolt. Szili Katalin nekiment a kormánynak. Március 15-i összefoglaló.
 • "Összesen 24 fő előállítására került sor a március 15-ei rendezvények, illetve az esti zavargások helyszíneiről. 9 fő az esti garázda magatartást tanúsítók köréből került ki" - áll a BRFK honlapján hajnali fél egykor közzétett összefoglalóban.

  És még: "A tömeg feltartóztatására a törvényesen alkalmazható és rendszerbe állított könnygázt, bilincset, testi kényszert vetett be a rendőrség. Egyes sajtóértesülésekkel ellentétben, a könnygázgránát összetétele megegyezett a rendszeresített eszköz paramétereivel, melyből az esti események alkalmával 5 darab került felhasználásra. A rendőrségi helikopter pilótái a légtérből adtak pontos tájékoztatást a jogellenesen összegyűlt tömeg mozgásának irányáról, vízágyú alkalmazására nem került sor. Az este folyamán 8 civil és 3 rendőr igényelt orvosi ellátást könnyebb sérülések miatt. A rendőrségi technikában keletkezett anyagi kár felmérése folyamatban van. Országosan 805 rendezvényt biztosítottak 7500 rendőr közreműködésével."

 • „Március 15-én egy csuklyát viselő rendőr nyilatkozott az egyik kereskedelmi televízió helyszíni riporterének, miszerint ő egy civil ruhás nyomozó, ezért nem visel azonosítót. A nyilatkozatot a Budapesti Rendőr-főkapitányság Akció Osztályának egyik törzszászlósa tette. Az eset kapcsán Budapest Rendőrfőkapitánya azonnali vizsgálatot rendelt el.” – írja a BRFK weboldala
 • Budapest rendőrfőkapitánya azonnali, soron kívüli vizsgálatot rendelt el a Hír TV felvételein látható alvó rendőrök miatt. A tévések szombaton, a fővárosi önkormányzat megemlékezése után filmezték le a csapatszállító teherautóban alvó rendőröket. Később igazoltatták a stábot, és felírták adataikat, a felvételen is hallható indoklás szerint azért, mert rendőrségi járművet filmeztek.
 • Vasárnap mindenkit elengedtek, akiket a március 15-i ünnepségekről, illetve az esti tömegoszlatáskor állítottak elő. A rendőrök a szombaton összesen 24 embert állítottak elő, többüknél közbiztonságra veszélyes tárgyat, kést, vagy gázspray-t találtak, de voltak olyanok, akiket azért vittek be, mert nem tudták igazolni magukat. A rendőrség még vizsgálja a tegnapi esti felvételeket és fényképeket, így elképzelhető, hogy lesznek még előállítások. (Független Hírügynökség)