Fontosabb részletek
  • Többször összecsaptak a rendőrök a Blaha Lujza térről elinduló tüntetőkkel, akik újsígírókat és rendőröket is vertek.
  • 24 embert állítottak elő, több rendőr is megérült.
  • Több tízezren voltak a Fidesz nagygyűlésén. Orbán Viktor a Habsburgok helytartótanácsához hasonlította a kormányt.
  • Demszky Gábort kifütyülték és dobálták, de olyan távol volt tőle a kordon, hogy csak egy tojás találta el.
  • A reggeli zászlófelvonáskor 150-200 ember éltette Horn Gábort.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Már áll a színpad a Blaha Lujza téren, 5-kor kezdődnek a koncertek. „Gyurcsány, takarodj, vidd az összes cinkosod!” – olvasható a színpadot díszítő feliraton. A parkolóban több száz fiatal várja a koncertet, az összegyűltek a Fidesz rendezvényére érkezett tömeggel összeérnek. Legalább ezer ember várakozik, de folyamatosan érkeznek az Erzsébet híd felől. Háttérzene szól a koncertek előtt, éppen a Vesszen Trianon című hazafias nóta hallható. Az Akácfa utcában és a tér környékén több keresztutcánál rendőrök állnak, a környéket biztosítják.
  • Kellékek és divat a belvárosban
  • A sajtónak nemcsak az államtól, hanem legalább részben saját tulajdonosaitól és az azokhoz közel álló politikai pártoktól is függetlennek kell lennie, máskülönben nem közvetítő lesz, hanem a politika fegyverévé, "bunkósbottá" válik. "A szabad magyar sajtó márpedig nem lehet bunkósbot" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Szabad Magyar Sajtó Díj szombati átadásán. A kormányfő szerint a sajtónak nagy felelőssége van abban is, hogy az összefüggéseket és az igazi mélységeket megmutassa. Az események tudósításakor a demokráciához értő polgárok sokasága kell. (FH)
  • Csurka István szerint a vasárnapi referendum eredményei miatt a kormány nem maradhat a helyén, akármennyi van még hátra hivatalosan mandátumából. A Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) elnöke erről a Hősök terén, néhány ezres hallgatóság előtt beszélt. "Ez a kifáradt nép csak egyszer tud dönteni egy emberöltőben: most megtette." Csurka szerint ha elmarad vagy késik "a népítélet végrehajtása", az annál is nagyobb tragédia, mintha nem az igenek nyernek a voksoláson; "ha megint nem történik semmi, a magyarság elveszett".

    Csurka szerint a hatalmon lévő csoport - amely "nem kormány, hanem bűn, internacionálé" - elkezdte a teljes csőddel való fenyegetőzést, hogy így terelje el az emberek figyelmét, csakhogy "a magyar nép fütyül a csődre, megszokta: 1945 óta él a teljes csőd állapotában". (MTI)

  • Már tizenegy embert állított elő a rendőrség szombaton 17 óráig Budapesten. Négy embernél közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket - gázsprayt és kést - találtak, két embert garázdaságért, négyet igazoltatási problémák miatt állítottak elő, és megtaláltak régebben keresett 17 éves fiút is, olvasható a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében. A március 15-re bejelentett rendezvények közül délután 14 óráig országosan 467 fejeződött be, 65 esemény még tart. A befejezett rendezvények közül öt fokozott kockázatú és hat kiemelt kockázatú esemény volt. A vidéki rendezvényeken nem volt szükség rendőri intézkedésre, senkit sem kellett előállítani. (FH)
  • Megkezdődött a Blaha Lujza téren a Magyar Önvédelmi mozgalom ünnepsége, ami tudósítónk szerint nemzeti érzelmű rockrendezvényre hasonlít. A tér, ha szellősen is, de tele van. Az összegyűltek elénekeltek himnuszt, majd elkezdődött a jól ismert skandálás: „Gyurcsány takarodj, Gyurcsány, takarodj!” A térre közben befutottak a „nemzeti érzelmű motorosok” is, és csatlakoztak a Jobbik és a Fidesz rendezvényéről érkezettekhez.
  • Budaházy György, Toroczkay László és Hegedűs Lóránt is felszólalnak a Blaha Lujza téren, a Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvényén.
  • A Szabad Sajtó díjakat idén a Transindex romániai magyar hírportál, az MR1 Kossuth Rádió tudományos szerkesztősége, Friderikusz Sándor televíziós műsorvezető és Féderer Ágnes, a Népszabadság újságírója kapta. A díjakat Földes György, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója adta át.

    A díjátadón jelen volt Hiller István, az MSZP alelnöke, oktatási és kulturális miniszter, Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke, Mandur László, az MSZP elnökségi tagja, Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes és Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége. (MTI)

  • Egy jobbikos arról beszél a Blaha Lujza téren, hogy Heves megyében van a legtöbb cigány, ezért ott a legnagyobb cigánybűnözés, ráadásul a szocialista kormányzattal sincs könnyű dolguk a jobbikosoknak és a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjainak Hevesben. „Miért kell kitiltani a népet a hivatalos állami rendezvényekről?” - a teszi fel a kérdést a hevesi felszólaló.
    Cigány- és kormányellenes beszéd a Blaha Lujza téren
  • Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek példáját felidézve összefogásra szólított fel Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szombaton Hajdúdorogon. "[N]agy dolgokat soha nem széthúzással, csakis összetartással, összefogással, együttműködéssel érhettünk el a múltban, de így érhetjük el a jelenben és a jövőben is. Ebben közös a felelősségünk, közös a sorsunk, a magyarság sorsa" - mondta a házelnök a város március 15-ei ünnepségén.

    Az Országgyűlés elnöke arról is beszélt, hogy a történelem az igazi reformkorszakokat nem attól nevezi annak, hogy a kortársak éppen annak tartották-e vagy sem. Az egész nemzet életét érintő reformokat csak a társadalom java részének támogatottságával, kellő szakértelemmel és hiteles emberekkel lehet véghezvinni. Ma nincs meg a sikeres reformokhoz szükséges három feltétel, mondta Szili Katalin. (MTI)

  • 20 perce tart az Oi-kor koncert a Blaha Lujza téren, amely most is tele van, a létszám változatlan, tömeg fogadja a nemzeti radikálisok rockzenéjét, a magyar kopaszzenekarok egyik ismert bandáját. A fiatalok mozognak a zenére, az idősebbek nem tudnak mit kezdeni a szélsőséges hangokkal tűzdelt rockfesztivállal.

    Fotó: Bakro Nagy Ferenc
  • "A március 15-ei rendezvények biztosításában részt vevő minden rendőr visel azonosítót. Amennyiben az azonosító hiánya a BRFK tudomására jut, az eset tisztázása érdekében vizsgálatot indítunk" - áll a BRFK közleményében.
  • A rendezvények miatt a rendőrség kérésére nem áll meg a piros metró a Blaha Lujza téren és a Kossuth téren. A korlátozás várhatóan este nyolcig tart.
  • A kormányfő este nyolckor, zárt körű rendezvényen mond ünnepi beszédet a Művészetek Palotájában.
  • Az állami ünnepségek többsége befejeződött, a helyszíneken megkezdték a bontást, közölte Juhász Gábor, az operatív törzs irányítója kora este. Eddig 13 embert állítottak elő, de nem volt szükség "rendőri csapaterő bevetésére".

    A Március 15. téren két rendőr megsérült, egyiküknek a lábán keletkezett zúzódás, amikor kővel megdobták, a másik a derekát rándította meg. Ezen kívül egy idős nőt kellett kórházba szállítani, aki elesett a Lánchídon. Ketten a Múzeumkertben lettek rosszul, de a helyszínen ellátták őket. (MTI)

  • Klauzál utca Rákóczi út sarkán igazoltattak egy embert, amire a tüntetők egy része megindult a rendőrök felé, apró tárgyakat is dobáltak, végül nem lett nagyobb balhé. A színpadon Toroczkai László szónokol. A Blaha Lujza téri rendezvény 10-ig van bejelentve.
  • Fél nyolcig tizennégy embert állított elő a rendőrség a március 15-ei ünnepi rendezvények helyszíneiről a fővárosban. (MTI)
  • A New York-palotánál, az Erzsébet körúton alakzatba fejlődtek fel a rendőrök, rengetegen vannak, ott vannak a a vízágyúk is, de egyelőre nem indultak el a Blaha Lujza tér felé.
  • Az idei március 15-i megemlékezések nem kerültek a külföldi lapok címlapjára, csak elvétve foglalkoznak a szombati budapesti eseményekkel. Kormányellenes tüntetések zajlottak a városban az 1848-as forradalom megemlékezésein címmel számol be a március 15-i budapesti eseményekről az International Herald Tribune. A cikkben arról írnak, hogy tüntetők a szigorított biztonsági intézkedések ellenére több állami rendezvényt megzavartak, és tojásokkal, zöldségekkel dobálták meg a felszólalót az egyik ünnepségen. A rendőrség több embert előállított, egy rendőr könnyebben megsérült, írja a lap.

    Az Earth Times is azt emeli ki, hogy tüntetők zavarták meg az ünnepi megemlékezéseket, és tojásokat, zöldségeket dobáltak Demszky Gábor főpolgármesterre. A kormányellenes tiltakozásokat kapcsolatba hozzák a vasárnapi népszavazás eredményével, illetve az őszödi beszéddel.

  • Toroczkai ekézte a Fideszt, szerinte az ellenzéki párt ártott a nemzeti oldalnak azzal, hogy azt mondták, "elkergetődik" a kormány, ha győznek az igenek a népszavazáson, de ez mégsem történt meg. Azt mondta, a hatalom nyilvánvalóan fél, erre bizonyíték, hogy akármerre néznek, ott hadsereg áll, 56 óta nem volt olyan készültség Budapest utcáin, mint most.
  • Nem volt győzelem népszavazás, mert az emberek a pénztárcájukkal szavaztak, nem a szívükkel, üzent Toroczkai László Orbán Viktor Fidesz-elnöknek.
  • "Mintha az ország összes rendőre itt lenne, mintha hadiállapot lenne" - mondta kollégánk a körúton gyülekező rendőrök láttán. Nem jár a 4-es-6-os villamos, de rendőrök állják el a körutat, nem tüntetők. A környék kocsmái is bezártak.
  • A magyar nemzet valamennyi tagját, a határon innenieket és túliakat egyaránt köszöntötte Gyurcsány Ferenc a hivatalos, zártkörű ünnepi eseményen. A miniszterelnök az ünnep sejtelmes hangulatáról, misztikumáról beszélt, amiért március 15-én az emberek, fiatalok és idősek, kitűzik a kokárdát, és "kicsit ki is húzzák magukat". Szerinte ezt a misztikumot az időtlenség adja, és az, hogy az énből mi leszünk.
  • "Hallottuk, hogy forradalom volt, bár nem voltunk ott, de közel kerül hozzánk." A kormányfő szerint, ami a szabadságot illeti, nincsen okunk panaszra. Bár "szabadnak lenni átkozottul nehéz", ezt ő sokra tartja, mert ez hatalmas kincs.
  • A "polgári forradalom fejlődés dolgával" kicsit "cudarabbul" áll az ország, mondta a miniszterelnök. Nem akar erőltetett politikai párhuzamokat keresni a másfél évszézaddal ezelőtti eseményekkel, "nincs ehhez bátorságom", utal arra, hogy délutáni beszédében Orbán Viktor az 1848-ban elűzött helytartótanácshoz hasonlította a mai magyar kormányt.
  • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szereti az átkozottul szót használni. Parlamenti évértékelőjében is használta, azt mondta, átkozottul nehéz volt a kormányalakítás óta eltelt másfél év.
  • Sok álmodozónk van, mondta a kormányfő, de az álmok nem válnak valóra csak attól, hogy várunk rájuk, azért tenni kell, hogy megvalósuljanak. Bele lehet burkolózni a haza pátoszos szeretetébe, de Széchenyi szavai szerint: "Szeresd a hazát, de a túlzott szeretet eltakarja a hibát, és nem segíti elő a nemzet fejlődését."
  • Toroczkai László szerint kevesen vannak, bár száz bátor emberi is elég a harchoz. Ugyanakkor felrótta a fideszeseknek, hogy nem mennek ki az utcára, és nem csatlakoznak hozzájuk. Arról beszélt, hogy félelmet kelthet a liberalizmus térhódítása.
  • "Képzelet, emlékezet és ítélőképesség álljon helyes arányban, de az ítélőképesség kerekedjen felül" - int a kormányfő, ismét csak Széchenyit idézve.
  • Gyurcsány szerint a vezetők felelőssége, hogy ne diktáljanak olyan tempót és olyan irányt, amit a nemzet nem képes követni; "van mit tanulnunk ebből". Érteni kell, hogy a nemzet fejlődéséhez szükség van partnerségre, mert mit sem ér a reformgondolat, ha a nemzet megriad tőle.