Lesz március 15-én Fidesz-nagygyűlés

2008.03.09. 19:24

Fontosabb részletek
  • A vasárnapi népszavazáson mindhárom kérdésben a vártnál nagyobb arányban győztek az igenek, több mint hárommillió ember szavazott a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj eltörlésére.
  • Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy április elsejétől eltörlik a három díjat.
  • A Fidesz és a KDNP a Szerencsejáték Rt. bevételének egy részét fordítaná a kieső bevételek pótlására, Gyurcsány először úgy nyilatkozott, hogy a kieső bevételt nem tudja pótolni.
  • A lezárt Kossuth tér környékén több száz ember gyűlt össze, de az utcai rendzavarás elmaradt, néhány embert őrizetbe vettek.
  • A szabad demokrata Horn Gábor koordinációs államtitkár lemondását követelték egyes MSZP-s politikusok, miután vasárnap este Gyurcsány beszédét kommentálva vulgárisan fejezte ki magát.
  • Gyurcsány hétfőn a parlamentben azt mondta, érti a választás eredményét, de nem ért vele egyet.
  • A miniszterelnök bejelentette, hogy nem alakítja át a kormányát.
  • Napirend előtt Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc a 2006-os kampány tévévitája után először folytatott egymással szópárbajt.
  • A Fidesz elnöke március 9.-ét az önbecsülés napjának nevezte.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A HírTv elemzői szerint azzal, hogy Gyurcsány a népszavazás várható eredménye miatt már akár áprilisban eltörölné a kórházi napi díjat és a vizitdíjat, előbbre hozza a konfliktusok kirobbanását. A házi orvosok és a kórházak ugyanis elesnek ezektől a bevételektől, és a kormány sem fogja pótolni azokat.

  • A parlament parkolóját gyakorlatilag teljesen elfoglalta a rendőrségi járműpark: csapatszállító buszok, két vízágyú, teherautók, könnygázgránátvető dzsip, rengeteg rendőr van a kordonok mögött.
  • Nyakó István, az MSZP szóvívője azt ígérte a Hír Tv tudósítójának, hogy Gyurcsány Ferenc jobboldali csatornának is nyilatkozni fog még ma este.

  • Nyugodt a hangulat a Parlament közelében lévő Nagy Imre szobornál. Tudósítónk szerint 100-150 ember hallgat zenét, beszédek nincsenek. A színpadot a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 adta, ez a szervezet a 2006-os tüntetésekkor tűnt fel. "Fiatalok, idősek, csuklyások és nem csuklyások gyülekeznek". A környéken nagyon sok a rendőr.
  • cikkünk a témában:

    Elemzők: Totális vereséget szenvedett az MSZP

    Az elemzők szerint valószínűleg totális vereséget szenvedett vasárnap az MSZP és a kormány azzal, hogy magas választási részvétel mellett lett magas az igenek aránya. Gyurcsánynak egyelőre mégsem kell távoznia, jövője a következő hónapokban dől el.

  • Érkeznek a Fidesz szellemi holdudvarának nagyjai a Polgárok Házába, a helyszínen izgul Kárpáti György olimpiai bajnok vizilabdázó és Sára Sándor filmrendező. Felbukkant Stumpf István politikai elemző és Vitézy Tamás üzletember is.
  • Budapestről egyelőre még csak a X. kerületi szavazókörökből érkezett jelentés. Az első adatok szerint a kőbányaiak nagy többsége igennel szavazott, de például a tandíjjal kapcsolatos kérdésben 29 százalék a nemek aránya.

  • A szavazatok csaknem 9 százalékos feldolgozottsága mellett 86-87 százalékon állnak az igenek mindhárom kérdésre. A tandíjat, vizitdíjat és kórházi napidíjat eltörölni vágyók aránya Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legmagasabb, ott meghaladja a 90 százalékot az igenek aránya, de a kórházi napidíjat a vasiaknak is több mint 90 százaléka törölné el.

  • Rosszul lett egy szavazó Budapesten, a XVII. kerület egyik szavazókörében; a választópolgárt újraélesztették majd kórházba szállították. A vasárnap délután történtek a szavazás menetét nem akadályozták. A XV. kerület egyik szavazókörében áramkimaradás miatt mintegy fél órára felfüggesztették a szavazást. (MTI)
  • 8,66 százalékos feldolgozottságnál, kérdésenként nagyjából 147 ezer szavazat összesítése után már hat szavazatot vitatnak a helyi választási bizottságok. Öt vitatott szavazatot a kórházi napidíjjal, egyet a tandíjjal kapcsolatos kérdésre adott szavazatok között találtak.

  • Az, hogy az MSZP-t 2006-ban 2,3 millió emelte a hatalomba, most meg úgy tűnik, 3 millióan utasítják el a tandíjat, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, nem vet fel legitimációs problémákat Lendvai Ildikó szerint. Magyarán: az előrehozott választások lehetősége fel sem merül. A frakcióvezető szerint azért nem kell messzemenő következtetést levonni az eredményből, mert sokan sokféle indok alapján támogatták a Fidesz referendumát. "Van, aki a pokolba kívánta a kormányt, a legtöbben viszont egyszerűen 300 forintot akartak megspórolni" - mondta Lendvai.
  • A szavazatok egyhetedének összeszámolása után a tandíj és a vizitdíj eltörlését a szavazóknak csaknem 86 százaléka, a kórházi napidíjét több mint 87 százaléka akarja. Az észak-alföldiek akarják legkevésbé a díjakat, de még a közép-magyarországi régióban is 84 százalékos az igenek aránya.

    Szavazatszámlálást az 59-es szavazókörben
  • A szocialista prominensek nem aggódnak túlzottan amiatt, hogy ezt az eredményt miként magyarázza meg Gyurcsány Ferenc a március végi, kétezer szocialista párttagot mozgósító értekezleten. Úgy tudjuk, a kommunikációs főcsapás még mindig az lesz, hogy a fideszes népszavazás a múlt része. „Nem számítok túlfűtött indulatokra a gyűlésen, a hideg kampányunk a saját tagságunkat is lehűtötte, és nem lihegik túl a vereséget” – mondta informátorunk.
  • A szavazatok húsz százalékának feldolgozása után látható, hogy a községekben élők nagyobb arányban szavaztak igennel, mint a városokban lakók. Négy megyében (Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala) 90-91 százalék a községekben az igenek aránya, miközben a Veszprém és Baranya megyei városokban csak 81, Budapesten csak 77 százalék.

  • A budai kerületek közül egyelőre még csak Óbudáról érkeztek be az eredmények Budapesten, itt a tandíj esetén 33, a vizitdíj esetén 30, a kórházi napidíj kérdésében 28 százalék a nemek aránya. A legkevesebben, 19,5 százaléknyian a XXI. kerületben utasították el a kórházi napidíjra vonatkozó kérdést, a másik két kérdésben a XXIII. kerületben a legalacsonyabb, 20 százalékot alig meghaladó a nemek aránya. A feldolgozottság a budapesti kerületekben egy százalék körüli.

  • A fideszesnek elkönyvelt Budáról a vegyes pártpreferenciájúnak számító XI. kerületből is beérkeztek az első adatok. Itt az átlagnál nagyobb az igenek aránya, mindhárom kérdésre a szavazók több mint négyötöde mondott igent. A legkevesebben, 80,33 százaléknyian a vizitdíjat támogatták.

  • A szavazatok egyharmadának feldolgozása után úgy tűnik, a budapestiek után Komárom-Esztergom megyei szavazóknak fájtak a legkevésbé a díjak. Itt 80-82 százalék az igenek aránya, miközben Szabolcsban és Hajdú-Bihar megyében 89-90 százalék.

  • A hagyományosan baloldali kerületnek számító Csepelen az első adatok szerint meglepően alacsony a nemek aránya, a kórházi napidíjas kérdésre 17,82, a vizitdíjra vonatkozóra 19,98 százalék mondott csak nemet. Újpesten ennél nagyobb arányban utasították el a kérdéseket, de a kórházi napidíjasat itt is csak 22,75 százalék. A legnagyobb elutasítottságot a XIII. kerületben mérték, ott a tandíjas kérdést 38,97, a vizitdíjasat 38,78 százalék utasította el az első részeredmények szerint.

  • A Parlament közelében lévő Nagy Imre-szobornál kétszázember tüntet a kormány ellen. Az első szónok a 2006-os tüntetésekről ismert Gonda László volt. a következő vagy ifj. Hegedűs Lóránt, vagy Morvai Krisztina lesz. Nyugodt a hangulat, néha azt kiabálják, hogy Gyurcsány takarodj. Sok árpádsávos zászló leng, és erős pattogatott kukorica szag van.
  • Már az egymilliót is meghaladta a feldolgozott szavazatok száma, de eddig ezrelékben sem mutatható ki a vitatott szavazatok aránya. A kórházi napidíjas kérdésre leadott szavazatok közül 29, a vizitdíjasra leadottak közül 19, a tandíjas szavazatok közül 26 vitatott akadt. Kijelenthetjük, hogy ezek nem fogják befolyásolni a szavazás végeredményét.

  • Pápán a szavazatok 17,24 százalékának feldolgozottsága mellett 86-87 százalék az igenek aránya.

  • Megérkezett a Kossuth téri tüntetőkhöz Budaházy György. Gonda László arról szónokol, hogy a kormánynak nem a vizitdíjat kell visszavonnia, hanem le kell lemondania. Szerinte ha elegen jönnek a térre, akkor a rendőrök önként rakják majd le pajzsaikat.
  • Felcsúton már befejeződött a szavazatok összeszámlálása. A kórházi napidíjra a választók 91,74 százaléka, a vizitdíjra 90,76 százaléka, a tandíjra 90,19 százaléka mondott nemet. Alcsútdobozon 88,42 és 90,44 százalék között volt az igenek aránya.

  • A keményen izolált fotósok egyetlen politikai szórakozása, hogy az erkélyről fényképezik azt az egy emelettel feljebb lévő termet, ahol a szocialista vezérkar kesereg. A politikusi sziluettektől is megfosztották a sajtót, kiszúrták a villogó vakukat, és azonnal elcsavarták a reluxát.
  • Hiller István oktatási miniszter azt mondta, az eddigi adatok alapján a tandíj kapta a legnagyobb támogatást.
  • A Sértő-Radics István által vezetett, néhány száz lakosú Uszkán hatalmasat buktak a díjak. Az igenek aránya 97,62 és 98,2 százalék között van.

  • „Nagyon nehéz helyzetben lesznek a háziorvosok, kórházak, szakrendelők, a bevételek pótlására nem látok lehetőséget” – mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a liberális sátorban az MTV-nek.

    A miniszter szerint a kormánynak kötelessége végrehajtani a népszavazás kikövetelte változásokat.
  • Nyírbátorban, a pénzügyminiszter választókörzetében az országos átlagnál többen utasították el a díjakat. Az igenek aránya 86,46 és 87,29 százalék között van a szavazatok 80 százalékának feldolgozása után, a tandíjat érdekes módon többen utasították el, mint a vizitdíjat.

  • Az SZDSZ sátránál Erdélyi "Szupermen" Zsolt, a népszavazási kampány kreatívja értékelte tudósítónk kérdésére az eredményeket. Szerinte ha 352 ezernél, az SZDSZ legutóbbi választási eredményénél több nem van, az jó, de a kampányt alapvetően kudarcnak értékelte. Ennek nyilván nem örül. A Városháza Parkban amúgy feltűnő a nyugalom, alig pár szimpatizáns lézeng a környéken, a rendre négy rendőr felügyel.

    Képek az SZDSZ sátorból
  • Áder János, a parlament fideszes alelnöke szerint győzött a demokrácia. Emlékeztetett, hogy soha egyetlen pártra sem szavaztak annyian egyszerre, mint ahány szavazatot várhatóan az igenek kapnak. Három következtetést vont le az eredményből: Gyurcsány Ferenc többé nem járathatja a bolondját az emberekkel, nem turkálhat a zsebünkben, és nem emelhetik fel a most leszavazott díjakat. Áder szerint 2010-ig tízszeresére akarták emelni a tandíjat.

    A Kossuth téri kordonról azt mondta, hogy "valakik valamire nagyon készülnek". Kérte a kormányt, hogy akadályozzon meg minden provokációt, és biztosítsák, hogy mindenki nyugodtan ünnepelhessen.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs