Lesz március 15-én Fidesz-nagygyűlés

2008.03.10. 14:16

Fontosabb részletek
  • A vasárnapi népszavazáson mindhárom kérdésben a vártnál nagyobb arányban győztek az igenek, több mint hárommillió ember szavazott a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj eltörlésére.
  • Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy április elsejétől eltörlik a három díjat.
  • A Fidesz és a KDNP a Szerencsejáték Rt. bevételének egy részét fordítaná a kieső bevételek pótlására, Gyurcsány először úgy nyilatkozott, hogy a kieső bevételt nem tudja pótolni.
  • A lezárt Kossuth tér környékén több száz ember gyűlt össze, de az utcai rendzavarás elmaradt, néhány embert őrizetbe vettek.
  • A szabad demokrata Horn Gábor koordinációs államtitkár lemondását követelték egyes MSZP-s politikusok, miután vasárnap este Gyurcsány beszédét kommentálva vulgárisan fejezte ki magát.
  • Gyurcsány hétfőn a parlamentben azt mondta, érti a választás eredményét, de nem ért vele egyet.
  • A miniszterelnök bejelentette, hogy nem alakítja át a kormányát.
  • Napirend előtt Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc a 2006-os kampány tévévitája után először folytatott egymással szópárbajt.
  • A Fidesz elnöke március 9.-ét az önbecsülés napjának nevezte.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az MSZP-s Szabó Zoltán a Fidesz-kormány idején jelentős korményzati megbízásokat nyert Happy End Kft. ügyeiről beszélt.
  • Hiller István megköszönte Herényi konstruktivizmusát, és megállapította, hogy az ország jövőjét meghatározó oktatásról értelmes vita folyik végre. A miniszter biztos abban, hogy a bővülő költségvetési mozgásterét a kormány az oktatás fejlesztésére fordítja. Aztán megígérte, hogy lesz egyeztetés, például tegnap is egy pedagógus szakszervezettel tárgyalt.

  • Kóka János örül, hogy végre az ellenzék is bent üldögél, és a népszavazásról magyaráz. (Gyurcsány viszontválasza után mentek vissza az ülésterembe.) Arról, hogy mintegy 2,5 millió ember nagyon antiszolidáris döntést hozott (Fidesz bõszen hurrog), no de legalább akadt pár százezer felelősségteljes ember, aki nemmel szavazott. Ezek nagy rész természetesen szabad demokrata-szimpatizáns. (Most az MSZP képviselõcsoportja háborog.)

  • 2006 őszén egy nyilvánosságra került beszéd mondatai rázták meg Magyarországot, mondta Orbán és idézett Gyurcsány őszödi beszédéből, amelyben a kormányfő beismerte, hogy hazudott a kampányban.

    A Fidesz ekkor döntött úgy, hogy népszavazást kezdeményeznek, mert nem igaz, hogy a magyarok mindent eltűrnek. A népszavazási győzelem a magyarok önbecsülésének napja.

  • A Fidesz népszavazás-cunamival permanens válságövezetté zülleszti Magyarországot, és ezzel veszélyezteti az oktatás, az adózás, az egészségügy reformját, mondta Kóka János. Ugyanis a kieső pénzeket a Fidesz nem tudja Kóka szerint pótolni, pontosabban úgy akarja betemetni a kiásott pénzügyi vermet, hogy egy mélyebbet ás mellé.
  • A választók döntöttek, új, más irányt akarnak Magyarország számára, mondta Orbán Viktor. A megszorítás, a pénzbehajtás, a többszöri adóztatás nem reform. Magyarország győzött a népszavazással.

    A kormánypártok az egyedüli vesztesei a népszavazásnak, mert még a nemmel szavazók is nyertek, mert nem kell fizetniük, mondta Orbán Viktor.

    Szerinte a kormány iránti lojalitás tiszteletre méltó, de a párt iránti lojalitás nem. A közöny nem lehet egy ország iránytűje. Magyarország győzelme kötelez: új alapokra kell helyezni az egészségügyet. Úgy kell megújítani, hogy ne káoszba vezessen, hogy az emberek egészségesebbek legyenek, hogy az állam több pénzt költsön az egészségügyre, ne kevesebbet.

    Alkotni kell, meg kell alkotni a jövő egészségügyét. "Szép volt, Magyarország, gratulálok!" - mondta.

  • "Az 1992-es vagy 1998-as Orbán Viktorral sokkal jobban egyet tudok érteni, mint a 2008-assal" - mondta Gyurcsány Orbánra reagálva. Ez szerinte nem személyes vita, személyes vitájuk nincs, legfeljebb Orbánnak Gyurcsánnyal. A miniszterelnöknek azzal van vitája, amit a Fidesz elnöke képvisel.

    Az őszödi beszédről azt mondta, hogy abból nem lehet megérteni, milyen politikát fog folytatni a szocialista párt.

    A kormányfő minden porcikája berzenkedik, hogy valaki önmagát folyamatosan a hazával azonosítsa. Hosszabb távon Magyarország inkább vesztett a népszavazással. "Nem tudjuk, honnan fizessen több pénzt a magyar gazdaság" - mondta Gyurcsány.

  • Ha az udvarlás hamis volt, a házasság rossz lesz, mondta Gyurcsány Orbánnak. Szerinte Orbán udvarlása a népszavazással most hamis volt. Az 1992-es és az 1998-as Orbán bátor volt és polgári demokrata. Mostanság plebejusnak hívja magát a Fidesz. Gyurcsány szerint akkor követett el hibát, amikor nem volt elég bátor elmondani az embereknek, hogy több teher lesz, nem kevesebb.

  • Semjén Zsolt szintén a népszavazási csontot rágja, a KDNP frakcióvezetõje Orbán Viktor helyett reflektált Gyurcsány válaszára. Szerinte a miniszterelnöknek a néppel van vitája, de nem vállalja a felelõséget, különben már nem ülne a kormányfõi székben. A hazugságbeszéddel és kampánnyal hatalomra jutó Gyurcsány Ferenc és magyarul beszélő kormánya - Semjén szerint - amúgy meg nem ejtheti ki a haza szót.
  • Hiller vette fel a semjéni kesztyűt. Szerinte a KDNP frakcióvezető beszédének első fele a magyar demokrácia és nemzeti kereszténydemokrácia szégyene. Ugyanis nem használhatja azt a kitételt Semjén, hogy Gyurcsány Ferenc „magyarul beszélő" kormánya. Az, hogy a Magyar Köztársaság törvényesen megválasztott miniszterelnökét Semjén nem hajlandó kormányfőként tisztelni, a demokrácia tudatos aláásása. Kérjen hát bocsánatot, szólította fel Semjént Hiller.
    Fotók: Huszti István
  • Gyurcsány és Horn - haragszanak rá
    A szocialisták nem nyelték le a békát, hiába kért Horn Gábor SZDSZ-es államtitkár többször is bocsánatot a vasárnap esti kijelentéseiért. Több szabad demokrata képviselő is arra panaszkodott, hogy az incidens óta nem köszönnek nekik az MSZP-sek a parlamenti folyosón.
  • Tart nagygyűlést március 15-én a Fidesz Budapesten - így döntött az ellenzéki párt elnöksége hétfőn. A kezdés pontos ideje és a helyszín még nem tisztázott, csak az biztos, hogy Orbán Viktor pártelnök is felszólal majd. Úgy tudni, a Fidesz attól tette függővé a 15-i nagygyűlést, hogy a népszavazás estéjén milyen hangulat alakul ki Budapest utcáin, és lesz-e bármilyen atrocitás. Miután március 9-én viszonylagos nyugalom volt, az ellenzéki párt vezetői szerint megtartható a március 15-i nagygyűlés a fővárosban. (FH)
  • Debrecenben kedden áll bíróság elé az a postás, aki 732 darab népszavazási értesítőt ásott el lakásának udvarán, tájékoztatott a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn. Vezendi Jánosné rendőr őrnagy közlése szerint a debreceni 2-es számú posta egyik kézbesítője a február 18-án átvett népszavazási értesítők egy részét nem kézbesítette a címzettek részére, hanem azokat február 25-én debreceni lakásának udvarán elásta.

    Ezzel megakadályozta, hogy a népszavazási értesítők eljussanak a címzettekhez, s tette ezt annak tudatában, hogy a népszavazásról szóló értesítők sajátosságairól, illetve kézbesítési rendjéről a kézbesítést megelőzően a postán oktatásban részesült. A volt postást 732 rendbeli választás, népszavazás, népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt áll bíróság elé. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Horn fejét követelik a szocialisták

    Az SZDSZ-es államtitkár picsázása elterelte a figyelmet a népszavazási bukóról. Valószínűleg a helyén marad.
  • Az Országgyűlés oktatási bizottsága a kormány és a Fidesz népszavazási eredményhez kapcsolódó törvénymódosító javaslatát egyaránt támogatta hétfői rendkívüli ülésén. Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a kormány javaslatáról elmondta, az indítvány törli a felsőoktatási törvényből a fejlesztési részhozzájárulást, és rendezi annak a kétszáz mesterképzésben részt vevő hallgatónak a helyzetét, akinek már be kellett fizetnie a részhozzájárulást. A módosítás értelmében nekik vissza kell fizetni a tőlük beszedett összeget. (MTI)
  • Hétfőn kezdték el felszállítani a fővárosi központba az ország 11 ezer szavazókörének jegyzőkönyveit. Ezek átvizsgálása és a külképviseleteken leadott szavazatok összeszámolása után az eljárási törvény szerint az Országos Választási Bizottság március 14-én hirdeti ki a vasárnapi népszavazás hivatalos végeredményét, mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője hétfőn. Az OVI vezetője hozzátette, a szavazással kapcsolatos valamennyi bejelentést megvizsgálják, de véleménye szerint a 80 százalék feletti eredményt ezek jelentősen nem fogják befolyásolni. (FH)
  • A vasárnapi népszavazáson összesen 4 millió 58 ezer ember jelent meg, ez a választásra jogosultak 50,49 százaléka. A legkevesebben Komárom-Esztergom megyében, a legtöbben Vas megyében járultak az urnához. Budapesten 51,25 százalékos volt a részvételi arány, a legtöbben a XII. kerületben szavaztak, a legkevesebben a VIII.-ban. A városok közül a legaktívabbak a baktalórántháziak voltak, itt a jogosultak közül 60,93 százalék voksolt. Cigándon viszont a választóknak csupán 34,67 százaléka járult az urnákhoz. (FH)
  • Általános vitára engedte a kormány által beterjesztett, a vizitdíj, a kórházi napidíj és tandíj eltörlésére vonatkozó törvényjavaslatot az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága, az ellenzék hasonló tárgyú javaslatát azonban nem.

    A fideszes Mikola István, a bizottság alelnöke elmondta, a népszavazás által eltörölt díjak elmaradásából adódó bevételkiesésre 2008-ra a különböző tárcák forrásaiból csoportosítanának át, elsősorban kormányzati luxus- és PR-költségekből faragnának le az egészségügy javára. 2009-re a kórházak napidíját a pénznyerő automaták után fizetendő játékadó-bevétel 28 százalékából, azaz 12 milliárd plusz 5 milliárd forintból pótolnák, míg a vizitdíj pótlására ugyanezen adóbevétel 33 százalékát, azaz 13 milliárd forintot adnának. A tandíj eltörléséből származó bevételkiesést pedig 11 milliárd forinttal pótolnák ki szintén játékadóból.

    Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára ismertette, hogy a kormány javaslata a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj bevezetése előtti állapotot állítja vissza, továbbá rendezi a vizitdíj visszaigénylését. Kiemelte, a vizitdíj és a kórházi napidíj pótlására nem lát lehetőséget a szaktárca, azonban az új helyzetet megvizsgálják, és ha úgy látják, hogy az alapellátás működésében zavar keletkezik, újragondolják a háziorvosok finanszírozási rendszerét. (MTI)

  • Elfogadta az Országgyűlés hétfői ülésén az egyes adótörvények módosítását. A parlament 196 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 132 tartózkodással fogadta el a törvényt. A jogszabály egyebek között szűkíti és egyértelművé teszi, hogy mely ingatlanhoz kapcsolódó ügyletek esetén kell a fordított adózást alkalmazni, és némileg enyhít az áfalevonási tilalmakon is.

    A törvény egyszerűsíti a másik EU-tagállamba irányuló adómentes termékimport lebonyolítását, továbbá lehetővé teszi, hogy a külföldi adóalanyok a magyar adóhatósághoz történő bejelentkezés nélkül bonyolíthassák ilyen ügyleteiket, amennyiben közvetett vámjogi képviselővel járnak el. (MTI)

  • Kedden hoz döntést a Fidesz elnöksége arról, hogy március 15-én hol és hány órakor rendezik meg a párt megemlékező rendezvényét, mondta a Fidesz szóvivője hétfőn. Alternatívák vannak azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz mely helyszínen rendezze meg március 15-i megemlékezését, valamint az látszik praktikusnak, hogy a rendezvény a délutáni órákban kezdődjön, közölte Szijjártó Péter. Megerősítette, az bizonyos, hogy lesz rendezvény, amelyen felszólal Orbán Viktor pártelnök is. (MTI)
  • Kampánycsendet sértett a balassagyarmati városi televízió, amikor március 8-án egy egészségügyi témájú beszélgetést sugárzott, állapította meg a Nógrád Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) hétfőn. A bizottság kötelezi a műsorszolgáltatót, hogy három napon belül, azonos napszakban tegye közzé a TVB határozatát, közölte a bizottság munkatársa. Kalocsai Péter hozzátette, hasonló elmarasztalásra nem volt még példa Nógrád megyében. A balassagyarmati városi televízió egy korábban sugárzott adást ismételt szombat este a kampánycsend idején, a műsorban a salgótarjáni megyei kórház munkatársai beszéltek az egészségügy, illetve a kórház gazdasági helyzetéről. A TVB-hez a városi MSZP fordult, mert álláspontjuk szerint ez alkalmas volt a választók akaratának befolyásolására. (MTI)
  • Elfogadta az Országgyűlés hétfői ülésén az Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány ügyeit vizsgáló bizottság jelentését. Az eseti bizottság azt javasolta az előterjesztésben, hogy a Vám- és Pénzügyőrség vizsgálja meg, a tőle elvárható gondossággal járt-e el akkor, amikor lefolytatta az alapítványnak juttatott adományok vámmentességét ellenőrző eljárást. Az országgyűlési határozat felkéri a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős minisztert, hogy végezzen célszerűségi és eredményességi vizsgálatot az alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal együttműködéséről. Az Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) közötti kapcsolatot vizsgáló országgyűlési bizottság január végén közös jelentés elfogadásával zárta le munkáját. Demeter Ervin, a testület fideszes elnöke és Tóth Károly szocialista alelnök akkor újságírói kérdésekre egyértelműen az mondta, hogy az alapítvány nem volt fedőszervezete az NBH-nak. A jelentésben ugyanakkor az áll, hogy a hivatal "bizonyos műveleti területen végzett munkáját az alapítványon keresztül próbálta leplezni". (MTI)
  • A Legfelsőbb Bíróság szerint az önkormányzatok népszavazást népszerűsítő tevékenységéről nem dönthet az Országos Választási Bizottság (OVB), így a testület nem is tilthatja be azt. Ezzel megváltoztatták az OVB korábbi döntését, amely törvénysértéssel vádolta a józsefvárosi önkormányzatot. A nyolcadik kerületi önkormányzat szabad demokrata polgármestere korábban azért támadta az általa vezetett jobboldali többségű képviselőtestületet, mert népszavazásra buzdítottak. Csécsei Béla szerint a népszavazásról szóló hirdetmények alkalmasak voltak a választók befolyásolására. Ezért az OVB-hez fordult, a bizottság pedig azt állapította meg, hogy a képviselőtestület megsértette a választási törvényt.

    Ezután Kocsis Máté fideszes alpolgármester a határozat miatt a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) fordult. Az LB hétfői végzésében megváltoztatta az OVB döntését. Az indoklás szerint a költségvetési szervek - így az önkormányzatok - nem tartoznak a választási eljárási törvény hatálya alá, így az OVB nem rendelkezhet róluk. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatok végezhetnek népszavazáson való részvételre felhívó tevékenységet. (FH)

  • A Fidesz március 15-i nagygyűlésének helyszínéről és időpontjáról a párt elnöksége kedden délelőtt dönt, egyik lehetséges helyszínként az Erzsébet híd pesti hídfője merült fel, értesült az Index. A párt tavaly ugyanezen a helyszínen szervezte ünnepi megemlékezését, a rendezvény a legforgalmasabb belvárosi utak lezárásával járt.
  • Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) képviselőcsoportjának az elnöke hétfőn nyilatkozatban gratulált a fideszes EP-delegációnak a vasárnapi magyarországi népszavazás eredményéhez. Daul szerint a feltett három kérdés jelképértékű ügyekre vonatkozott, és a népszavazás jelentősége túlmegy a szavazólapon feltett konkrét kérdéseken: "azt mutatja, hogy a népakarat adott esetben megállíthatja a kormányzati visszaéléseket és a csalás politikáját".

    "A referendum eredménye jelentősen rontja a jelenlegi kormánykoalíció mindkét pártjának reputációját, és a kormány legitimációs válságához vezethet" - vélekedett a francia néppárti politikus. Egyúttal üdvözölte, hogy "a magyarok ilyen nagy számban támogatják a Fidesz politikáját". (MTI)