Lesz március 15-én Fidesz-nagygyűlés

2008.03.10. 11:11

Fontosabb részletek
  • A vasárnapi népszavazáson mindhárom kérdésben a vártnál nagyobb arányban győztek az igenek, több mint hárommillió ember szavazott a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj eltörlésére.
  • Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy április elsejétől eltörlik a három díjat.
  • A Fidesz és a KDNP a Szerencsejáték Rt. bevételének egy részét fordítaná a kieső bevételek pótlására, Gyurcsány először úgy nyilatkozott, hogy a kieső bevételt nem tudja pótolni.
  • A lezárt Kossuth tér környékén több száz ember gyűlt össze, de az utcai rendzavarás elmaradt, néhány embert őrizetbe vettek.
  • A szabad demokrata Horn Gábor koordinációs államtitkár lemondását követelték egyes MSZP-s politikusok, miután vasárnap este Gyurcsány beszédét kommentálva vulgárisan fejezte ki magát.
  • Gyurcsány hétfőn a parlamentben azt mondta, érti a választás eredményét, de nem ért vele egyet.
  • A miniszterelnök bejelentette, hogy nem alakítja át a kormányát.
  • Napirend előtt Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc a 2006-os kampány tévévitája után először folytatott egymással szópárbajt.
  • A Fidesz elnöke március 9.-ét az önbecsülés napjának nevezte.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A népszavazás nem vett el semmit az emberektől, csak visszaadta azt, amit a kormány korábban elvett a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj bevezetésével, jelentette ki hétfőn a Fidesz frakcióülése előtt Tarlós István az ellenzéki párt népszavazási kampányának vezetője. A politikus szerint az ország győzött a vasárnapi referendum eredményével, a kezdeményezők pedig megmentettek egy sokmilliós tömeget, akik nem tudtak volna magukról gondoskodni, vagy a gyermekeiket tovább taníttatni. "Egyszerű igazságok mellé álltunk, és ezek győztek" - fogalmazott Tarlós. (FH)

  • Horn Gábor remek szívességet tett vulgarizmusával, mert az MSZP-frakció, ahelyett, hogy Gyurcsányt ütné a hárommillió igen szavazat miatt, az SZDSZ-es államtitkáron van teljesen kibukva. Forrásaink szerint a szocialisták frakcióülésén sokan azt szeretnék, hogy Horn magától mondjon le koordinációs államtitkári posztjáról, vagy ha ezt nem teszi meg, akkor mondassák le.
  • A Gyurcsányt gyakran bíráló szocialisták, Karsai József, Tóth Károly és Szanyi Tibor is azt mondta a frakcióülésen, hogy higgadtan le kell ülni, és meg kell beszélni a népszavazási eredményeket.
  • Hódmezővásárhelyen már mától, hétfőtől nem szednek vizitdíjat és nem kell fizetni kórházi napidíjat sem. Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi önkormányzati Erzsébet-kórház főigazgatója közleményben tudatta, hogy tekintettel az ügydöntő népszavazás eredményére, különösképpen a Hódmezővásárhelyen elő polgárok szavazatainak számára és arányára, eleget téve a lakosság akaratának, úgy döntött, hogy az Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben nem kell fizetni! A döntéssel Hódmezővásárhely polgármestere is egyetértett. A városban országosan kiemelkedő támogatottsága volt az igeneknek.
  • "Választási éjszakákon mindig szabadabban nyilatkozik az ember – főleg ha azt gondolja, nem a kameráknak beszél. Mindez néha akaratlanul is sértő lehet. Én ezúton kérek elnézést, mindenkitől, akit tegnapi mondataimmal megbántottam" - olvasható Horn Gábor közleményében.

    Mint írta, a Fidesz a kampányban végig azt próbálta elhitetni, hogy a népszavazás nem csak három szakkérdésről, hanem a kormányról szól. "Nincs kétségem a felől, hogy ezt sokan el is hitték nekik. E véleményemet fogalmaztam meg tegnap egy beszélgetés során igencsak szabados módon, amit az egyik televízió kamerája rögzített."

  • Összehívta szerdán délutánra a Felsőoktatási Kerekasztal ülését Hiller István szakminiszter. A kerekasztal ülésén a felsőoktatás finanszírozásának kérdései - a népszavazás eredménye után kialakult helyzet, a fejlesztési részhozzájárulás eltörléséből fakadó lépések - lesznek napirenden.

    A Felsőoktatási Kerekasztal tagjai a Magyar Rektori Konferencia, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, az MTA, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, az Országos Érdekegyeztető Tanács Munkaadói oldala, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, az egyházi felsőoktatási intézmények képviselője és az Oktatási és Kulturális Minisztérium. (MTI)

  • Cserbenhagyásos gázoláshoz hasonlította Horváth Ágnes, egészségügyi miniszter egy hétfői sajtótájékoztatón a Fidesz javaslatát, amely szerint Szerencsejáték Zrt. 41 milliárd forintos adójából kellene pótolni a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével kieső összegeket.

    A tárcavezető azzal indokolta hasonlatát, hogy a legnagyobb ellenzéki párt olyan összeget javasol a kompenzációra, amit más feladatokra használ a kormány, vagyis nem mozgatható.

    Kóka János, az SZDSZ elnöke pedig arról beszélt, hogy semmilyen olyan javaslatot nem támogatnak majd a liberálisok, ami úgy kompenzálná a népszavazás miatt kieső bevételeket, hogy azzal bármilyen másik társadalmi csoportot károsítanak. A liberális politikus ugyanakkor hangsúlyozta, nem hagyják, hogy leálljanak a reformok: "Nem fogjuk hagyni, hogy a Fidesz tartósan válságövezetté züllessze Magyarországot." (FH)

  • Kóka János SZDSZ-elnök szerint Horn Gábor államtitkár megkövette azokat, akiket megsértett, ezzel az SZDSZ részéről az ügy lezártnak tekinthető. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Párthívek ikszeltek

    Ha nagy különbség nem is volt, a masszívan balos városokban többen szavaztak nemmel.
  • A Fidesz-KDNP a kormányt is megelőzve, éjszaka benyújtotta törvényjavaslatát a vizitdíj és kórházi napidíj eltörlése miatt kieső összegek pótlása ügyében, mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn Budapesten, a Fidesz-KDNP frakciószövetségi ülése után. Mint mondta, a javaslat első része módosítja a 2008-as költségvetést, az oktatási és a külügyi tárca, valamint a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal "kormányzati luxuskiadásaiból" csoportosít át forrásokat, amellyel fedezhető a vizitdíjból és a kórházi napidíjból az idei évre betervezett 18 milliárd forint. Mivel a tandíjat még nem vezették be, így itt kieső bevétel sincs.

    Navracsics Tibor hangsúlyozta, a javaslat másik részében azt indítványozzák, hogy 2009. január 1-től a Szerencsejáték Zrt. által játékadó címén a költségvetésbe befizetett 41 milliárdos összegből 30 milliárd forintot az egészségügyre, 11 milliárdot pedig a felsőoktatási fejlesztésekre fordítsanak.

  • Szokásától eltérően napirend előtt szólal fel a parlamentben Orbán Viktor frakcióvezető-helyettes.
  • cikkünk a témában:

    Kubatov a mennybe ment

    Mit mondjon Orbán Gyurcsánynak? Komoly dilemmát okoz a Fidesznek a győzelem.
  • Torczkai László vasárnap este - Orbán Viktorra hivatkozva - nem azt mondta, hogy a kormánynak nincs más dolga, mint hogy kussoljon, hanem azt, hogy nem marad más dolga, minthogy fusson.
  • "A népszavazás döntését végrehajtjuk, a kampánynak vége, a törvényhozás dolga, hogy a népszavazás döntéséhez szükséges döntéseket végrehajtsa" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtti felszólalásában.

    Az elmúlt másfél év változásainak mélységével, tempójával, irányával sokan nem tudtak azonosulni, egyetérteni. Legalább 3 millió ember. Ezt az üzenetet értjük, mondta a miniszterelnök.

    Van jó félmillió ember, aki a cudarul nehéz másfél év ellenére hangosan kiállt a kormány politikája mellett, és van 4 millió, akinek nem ismerjük a véleményét.

  • A kampányban két politikai filozófia, kétfajta vízió is összecsapott, mondta Gyurcsány. A két filozófia: a parlamentben ülő pártok majd' mindegyike jelentős utat járt be a rendszerváltás óta, igaz ez az MSZP-re is. A magyar baloldal átalakulását egy alapvetően egyenes vonalú folyamatnak látja; az ország egyik fele lassan megérti, miről szól a harmadik magyar köztársaság. Arról szól, hogy a szabadság eszménye hogyan kapcsolódik össze a felelősséggel.

    Az ország lakói szeretik a védelmet és a korlátozott felelősséget, ezért nem volt könnyű a baloldalnak felelősen viselkedni.

    Gyurcsány azért dolgozik, hogy megértsék: a szabadság együtt jár a felelősséggel, ez nehéz, macerás út.

  • Magyarországon erős az ingyenesség illúziója, ezzel szembemenni veszélyes, az ember könnyen rajta veszít, mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint a kampány után őszintébben lehet beszélni.

    Amikor 3 millió ember úgy döntött, hogy ne kelljen fizetni, arról semmit sem mondott, hogy akkor ki fizessen és honnan. Azt meghagyta a politikusoknak, mondta Gyurcsány. A politika vagy nem ad pénzt, vagy az adófizetők pénzét adja.

    Vasárnap este a legelső riporteri kérdések voltak, hogy miből lesz pénzt, miközben az igen mellett érvelőktől korábban nem kérdezték meg.

  • Nem ért egyet a miniszterelnök a döntéssel, amit a népszavazás nyomán kell hoznia a parlamentnek. Nem szokása alkotmánybírósági döntéseket kommentálni, most is csak annyit mond, amennyit muszáj. A láthatatlan alkotmány üzenete számára világos: felelős polgári demokráciában olyan kérdést feltenni, hogy szeretnél-e egy közszolgáltatást olcsóbban igénybe venni, nem lehet, hiábak gondolja, nem ért vele egyet, mert a választók gyakorlatilag költségvetési tételekről szavaztak.

    (Az alkotmány szerint költségvetést érintő kérdésről nem lehet népszavazást tartani. A Fidesz és a KDNP három kérdését az Alkotmánybíróság nem sorolta ide, átengedte őket.)
  • Horn Gábor telefonon felhívta Gyurcsány Ferencet és szóban is elnézést kért - mondta Kóka János SZDSZ-elnök. Kóka János hozzátette, a kampányfőnök nem tudott róla, hogy kamera rögzíti szavait. (MTI)
  • "Nem kiáltjuk ki a hazát vesztesnek, ha alulmaradunk, és nem kiáltjuk ki nyertesnek, ha éppen győzünk" - üzent Gyurcsány Orbán Viktornak.

    A miniszterelnök érti a választókat: megkérdezték tőlük, hogy akarnak-e fizetni olyanért, ami korábban ingyen volt. Nem lehet őket hibáztatni.

    2002 és 2006 között az MSZP, és csak másodsorban az SZDSZ, is hozzájárult ahhoz, hogy éljen az illúzió és a csábítás. Az MSZP akkori politikája is hozzájárult ahhoz, hogy ma szégyenérzet nélkül fel lehet tenni ilyen kérdéseket.

    "Ébresztő!" - vette kölcsön a miniszterelnök a Fidesz 2006-os szlogenjét. Ebből nem lesz erős Magyarország.

  • Az SZDSZ egyetlen olyan javaslatot sem fog támogatni, amely a népszavazás végeredményének kompenzációjaként "további társadalmi csoportokat károsítana meg" - mondta hétfői fővárosi sajtótájékoztatóján Kóka János. A szabad demokraták elnöke szerint a Fidesz kezdeményezte vasárnapi népszavazás eredménye miatt jelentősen csökkent az orvosok és a tanárok pénze, elvesztek az ösztöndíjemelés és a kórházi ellátás javításának legfontosabb forrásai.

    Kóka János megjegyezte: az Alkotmánybíróság referendumot engedélyező döntése lejáratta a népszavazás intézményét. Hozzátette, hogy a költségvetést érintő kérdésekről van szó, de miután az Alkotmánybíróság megengedte a referendum kiírását, a kieső bevételek nem pótolhatóak költségvetési forrásokból. (MTI)

  • A vasárnapi ügydöntő népszavazáson hozott döntés végrehajtásáról, a kormány által a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló törvényjavaslatnak, valamint a Fidesz által beterjesztett hasonló célú törvényjavaslatnak kedden lesz az általános és részletes vitája, mondta az Országgyűlés elnöke hétfőn Budapesten, a házbizottság rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón. Szili Katalin közölte, március 17-én, azaz jövő hétfőn lenne a határozathozatala a két törvényjavaslatnak. (MTI)
  • Keserű, sértett hangvételűnek nevezte Gyurcsány beszédét Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője szerint az ingyenesség illúziója senkiben sem élt, a magyar lakosság viseli az egyik legnagyobb járulékterhet Európában.

    Magyarország kelet-európai éllovasból sereghajtó lett. Nincs gazdasági növekedés, azért vannak a megszorítások, mert áll a gazdaság, és a kormány nem tudja újraindítani. Szeretné, ha nem sértegetné az embereket, ezek az emberek nincsenek megtévesztve, elkábítva.

    Nem kell a választópolgárokat büntetni. "Miért nem akarja pótolni a kisett forrásokat?" - kérdezte Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány mindent megtesz annak érdekében, hogy a helyén maradjon. A kormányfőnek mérlegelnie kellene, hogy bűnbakká teszi-e minisztereit.

    Magyarország a miniszterelnök miatt kudarcos ország, mert Gyurcsány nem tudja vezetni.

  • Gyurcsány hiába mondta, hogy érti a népszavazás üzenetét, valójában nem érti, mondta Semjén Zsolt. A KDNP frakcivezetője mondhatná azt is, hogy bukott miniszterelnök, vagy egy olyan ember, aki önmagát miniszterelnöknek képzeli.

    Kit érdekel, hogy Gyurcsány egyetért-e a nép akaratával vagy nem? - kérdezte Semjén. A népszavazás üzenete: az emberek nem tűrik a társadalmi szerződés felrúgását.

    Semjén nem érti, milyen ingyenességről beszél Gyurcsány, miközben irreálisan magas adókat fizetnek a magyarok.

    Nem tanultak és nem felejtettek, mondták a Bourbonokról, de a Bourbonoknak legalább, Gyurcsánnyal ellentétben, voltak nagy korszakaik.

    Ékesszavú Horn Gáborral életében nem értett egyet, de iránymutatásával nem tud vitatkozni, fontolja meg, javasolta Gyurcsánynak.

  • Semjén szavait Szili Katalinnak kellett félbeszakítania. A házelnök azt mondta, "Gyurcsány Ferenc a magyar köztársaság miniszterelnöke". A szocialisták nagyon tapsoltak.
  • Az MSZP nincs megsértve, legfeljebb csodálkozik, hogy lám, mégis költségvetési módosítás kell, és lám, egyszerre lehet egyetérteni Bourbonokkal és az SZDSZ-szel, mondta Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője szerint a papírforma döntött.

    Ledvai köszönetet mondott azoknak a szavazóknak, akik ellenálltak a kézenfekvőknek. Megérti ugyanakkor a többség igen szavazatát. Nem gondolja, hogy ők minden változás ellen vannak.

    A népszavazás egy olyan vereség, ami után felállnak, mert dolguk van, mondta Lendvai. Végre arról lehet beszélni, mit kell csinálni, nem pedig visszacsinálni.

  • Londoni felzárkózó piaci elemzők nem tartanak attól, hogy a népszavazási eredmény hosszabb távon nyomást gyakorol a forintra, vagy számottevően lazítaná a költségvetési szigort, bár ez utóbbi kérdésben vannak olyan vélemények, hogy - jóllehet a 2006-os választások előttihez hasonló elcsúszás nem várható - a további konszolidáció megtorpanhat. A Cityben nem számolnak Gyurcsány Ferenc kormányfő közeli távozásával sem. (MTI)
  • Az egészségügyben és alkotmányosság terén okozott válságot a népszavazás, mondta Dávid Ibolya. Hogy kik a felelősök, az ismert, az Orbán-Gyurcsány boxmeccs 2-2-re áll.

    Az MDF megismétli javaslatát: szakértői tanácskozáson az ország legjobb szakembereinek kell alternatív javaslatot tenni, hogy mi legyen a megoldás a népszavazás után.

  • A megoldást a koalíciós partnereknek kell kidolgozni, az ellenzékre most sem lehet számítani, sajnálkozott Kóka János. Semjén Zsolt például hétről-hétre múlja alul önmagát.

    A népszavazás legtipikusabb, egyben leghamisabb érve: minek fizessünk kétszer, ha már egyszer fizettünk. Valójában: az esetek többségében legális csatornán egyszer sem fizetünk az egészségügyért. Magyarországon az emberek kétharmada nem fizet járulékot, egyharmada pedig adót.

    Kóka javaslata szerint bele kéne vágni a közteherviselés kiszélesítéséhez.

  • A legnagyobb ellenzéki párt sem 2002-ben, sem 2006-ban nem fogadta el a választás eredményét, mondta Gyurcsány Ferenc viszontválaszában.

    A miniszterelnök szerint "a hatalom körül forog" a dolog.

    Tisztelni kell a választók döntését, minimális dac sincs állítása szerint a miniszterelnökben.

    Gyurcsányt meglepte, hogy két frakcióvezető is azért lobbizott, hogy ne állítson fel egyetlen minisztert sem. Gyurcsány megígérte, hogy Navracsics kérését megfoadta, és valamennyi miniszter miniszter marad.

  • Herényi Károly nem tudja milyen következményei lesznek a népszavazásnak, azt viszont igen, hogy mik voltak az okai. Az MDF frakcióvezetője szerint az alapbaj a kormány óriási hibája volt, miszerint mellőzte a reformok egyeztetését a szakmával, a társadalommal, a politikai elittel. Az MDF frakcióvezetõje a kudarctól kímélné Gyurcsányt, így arra kéri, hogy az oktatási reformot ne párbeszéd nélkül vezényelje le.