Olivér
4 °C
8 °C

Péterfalvi apróbb szabálytalanságokat talált a PSZÁF-nél

2003.09.29. 11:49
Apróbb mulasztásokat észlelt az adatvédelmi biztos a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél folytatott vizsgálódása során. Péterfalvi Attila megállapította: nem alkalmas a biztonsági rendszer a dolgozók megfigyelésére, nem hallgatják le a telefonokat és nem élnek vissza a rendszer által gyűjtött adatokkal. Az ombudsman ugyanakkor arra kérte a PSZÁF-ot csökkentsék a rögzített adatok tárolási idejét, illetve a beléptető rendszerben kezelt adatok körét.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének biztonsági rendszere alkalmas a dolgozók megfigyelésére, lehallgatják a munkatársakat, illetve visszaélnek az így szerzett adatokkal - állította egy bejelentő az adatvédelmi biztosnak. Az adatvédelmi ombudsman vizsgálatáról PSZÁF hétfőn tartott tájékoztatót.

A PSZÁF szerint minden rendben

"Az adatvédelmi biztos szeptember 4-én lezárt vizsgálata nem állapított meg alapvető adatkezelési problémákat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél" - közölte tájékoztatóján Gulácsi Ferenc kommunikációs főosztályvezető. Gulácsi elmondta: Péterfalvi Attilához május végén érkezett beadvány, amely szerint a PSZÁF új biztonsági rendszere lehetőséget biztosít a dolgozók széles körű megfigyelésére.

"Ezzel szemben a vizsgálat megállapította, hogy a felügyelet minden jogi, szervezési és technikai intézkedést megtett a személyes adatok védelméről szóló törvény, illetve az adatbiztonságra vonatkozó követelmények maradéktalan érvényesítése érdekében" - mondta.

Adatvédelmi ajánlások

Péterfalvi Attila, az Index érdeklődésére ugyanakkor jelezte, hogy néhány területen aggályos a PSZÁF adatkezelése, így ajánlásokat tett. Ismertetése szerint felkérték a felügyeletet, hogy csökkentse a beléptető rendszerben kezelt adatok körét, és ezzel egyidejűleg töröljék a korábban keletkezett, szükségtelennek ítélt adatokat. Ugyancsak ajánlást tett Péterfalvi, hogy a hozzájárulással kezelt adatok tárolási idejét is csökkentsék.

Lehallgatás ellenőrzés elmondás alapján

Péterfalvi megállapításai szerint nem alkalmas a PSZÁF rendszere a dolgozók telefonbeszélgetéseinek lehallgatására. Az ombudsman arra a felvetésünkre, hogyan győzödtek erről meg munkatársai, azt mondta: a helyszíni ellenőrzés során rendelkezésre bocsátott dokumentumokból, illetve a PSZÁF-vezetők elmondásából tájékozódtak, s miután hivatala nem nyomozóhatóság, más eszköze nem volt az állítás tisztázására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?