Ilona
17 °C
33 °C

Péterfalvi apróbb szabálytalanságokat talált a PSZÁF-nél

2003.09.29. 11:49
Apróbb mulasztásokat észlelt az adatvédelmi biztos a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél folytatott vizsgálódása során. Péterfalvi Attila megállapította: nem alkalmas a biztonsági rendszer a dolgozók megfigyelésére, nem hallgatják le a telefonokat és nem élnek vissza a rendszer által gyűjtött adatokkal. Az ombudsman ugyanakkor arra kérte a PSZÁF-ot csökkentsék a rögzített adatok tárolási idejét, illetve a beléptető rendszerben kezelt adatok körét.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének biztonsági rendszere alkalmas a dolgozók megfigyelésére, lehallgatják a munkatársakat, illetve visszaélnek az így szerzett adatokkal - állította egy bejelentő az adatvédelmi biztosnak. Az adatvédelmi ombudsman vizsgálatáról PSZÁF hétfőn tartott tájékoztatót.

A PSZÁF szerint minden rendben

"Az adatvédelmi biztos szeptember 4-én lezárt vizsgálata nem állapított meg alapvető adatkezelési problémákat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél" - közölte tájékoztatóján Gulácsi Ferenc kommunikációs főosztályvezető. Gulácsi elmondta: Péterfalvi Attilához május végén érkezett beadvány, amely szerint a PSZÁF új biztonsági rendszere lehetőséget biztosít a dolgozók széles körű megfigyelésére.

"Ezzel szemben a vizsgálat megállapította, hogy a felügyelet minden jogi, szervezési és technikai intézkedést megtett a személyes adatok védelméről szóló törvény, illetve az adatbiztonságra vonatkozó követelmények maradéktalan érvényesítése érdekében" - mondta.

Adatvédelmi ajánlások

Péterfalvi Attila, az Index érdeklődésére ugyanakkor jelezte, hogy néhány területen aggályos a PSZÁF adatkezelése, így ajánlásokat tett. Ismertetése szerint felkérték a felügyeletet, hogy csökkentse a beléptető rendszerben kezelt adatok körét, és ezzel egyidejűleg töröljék a korábban keletkezett, szükségtelennek ítélt adatokat. Ugyancsak ajánlást tett Péterfalvi, hogy a hozzájárulással kezelt adatok tárolási idejét is csökkentsék.

Lehallgatás ellenőrzés elmondás alapján

Péterfalvi megállapításai szerint nem alkalmas a PSZÁF rendszere a dolgozók telefonbeszélgetéseinek lehallgatására. Az ombudsman arra a felvetésünkre, hogyan győzödtek erről meg munkatársai, azt mondta: a helyszíni ellenőrzés során rendelkezésre bocsátott dokumentumokból, illetve a PSZÁF-vezetők elmondásából tájékozódtak, s miután hivatala nem nyomozóhatóság, más eszköze nem volt az állítás tisztázására.