Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Petrétei: a Szabadság térre összpontosítunk

2006.09.19. 01:12
A rendészeti miniszter szerint most a rendőrség erőit a Szabadság térre összpontosítják. Eddig az nehezítette a helyzetet, hogy hétfőn az ország több pontján volt demonstráció, amelyet a rendfenntartóknak biztosítaniuk kellett.

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter az Indexnek kedden éjjel egy órakor elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági Kabinet reggel ül össze, amelyet a mostani helyzet miatt hívtak össze. Addig is a rendőrség feladata a nyugalom helyreállítása, a közrend megőrzése, illetve a rendőrök épségének megóvása.

Szerinte minden politikai erőnek most a hangulat csillapítására kell törekednie, mert a jelenlegi demonstráció semmiképpen sem nevezhető békésnek. A miniszter szerint a Nemzetbiztonsági Kabinet reggel levonja a következtetéseket, azt, hogy milyen intézkedéseket kell tenni.

Az Index kérdésére a miniszter hangsúlyozta, hogy most a rendőri erőket a Szabadság térre összpontosítják. Petrétei szerint sok nehézséget okozott az, hogy az országban hétfőn több városban is demonstrációt tartottak, és ez lekötötte a rendőrség erőit.

A helyzet eszkalálódását akarják most megakadályozni, mondta a miniszter, aki szerint rendbontás történt a Szabadság téren. Részleteket nem árult el a rendőri beavatkozásról, így azt sem tudta sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy a Rebisz, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat telephelyéről csoportosítanak-e jelenleg át technikai eszközöket a Szabadság térre, vagy sem.

Petrétei hangsúlyozta, hogy a mostani rendőri intézkedéseket a rendőrség vezetői irányítják, az operatív irányítás az ő kezükben van. Rendészeti miniszterként ő követi az eseményeket, és felügyeli a rendőrséget. A miniszter hozzátette: az események alakulásáról folyamatosan tájékoztatja a miniszterelnököt és a kormány más tagjait.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta: több ezer rendőrt vezényelnek a fővárosba, minden megyei kapitányságról erőket összpontosítanak Budapestre. Vissza akarják foglalni a tévé székházát, de igyekeznek vigyázni az emberéletre.

Garamvölgyi hangsúlyozta, nem tüntetőkről, hanem vandálokról van szó, akiket meg kell fékezni. Az ORFK kommunikációs főigazgatója szerint a Nemzetbiztonsági Kabinet dönthet egy esetleges rendkívüóli állapot bevezetéséről. A rendőrség a vandálok megfékezésére koncentrál, erről intézkedett Szabadfi Árpád tábornok, az ORFK helyettes vezetője.