Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Petrétei: a Szabadság térre összpontosítunk

2006.09.19. 01:12
A rendészeti miniszter szerint most a rendőrség erőit a Szabadság térre összpontosítják. Eddig az nehezítette a helyzetet, hogy hétfőn az ország több pontján volt demonstráció, amelyet a rendfenntartóknak biztosítaniuk kellett.

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter az Indexnek kedden éjjel egy órakor elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági Kabinet reggel ül össze, amelyet a mostani helyzet miatt hívtak össze. Addig is a rendőrség feladata a nyugalom helyreállítása, a közrend megőrzése, illetve a rendőrök épségének megóvása.

Szerinte minden politikai erőnek most a hangulat csillapítására kell törekednie, mert a jelenlegi demonstráció semmiképpen sem nevezhető békésnek. A miniszter szerint a Nemzetbiztonsági Kabinet reggel levonja a következtetéseket, azt, hogy milyen intézkedéseket kell tenni.

Az Index kérdésére a miniszter hangsúlyozta, hogy most a rendőri erőket a Szabadság térre összpontosítják. Petrétei szerint sok nehézséget okozott az, hogy az országban hétfőn több városban is demonstrációt tartottak, és ez lekötötte a rendőrség erőit.

A helyzet eszkalálódását akarják most megakadályozni, mondta a miniszter, aki szerint rendbontás történt a Szabadság téren. Részleteket nem árult el a rendőri beavatkozásról, így azt sem tudta sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy a Rebisz, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat telephelyéről csoportosítanak-e jelenleg át technikai eszközöket a Szabadság térre, vagy sem.

Petrétei hangsúlyozta, hogy a mostani rendőri intézkedéseket a rendőrség vezetői irányítják, az operatív irányítás az ő kezükben van. Rendészeti miniszterként ő követi az eseményeket, és felügyeli a rendőrséget. A miniszter hozzátette: az események alakulásáról folyamatosan tájékoztatja a miniszterelnököt és a kormány más tagjait.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta: több ezer rendőrt vezényelnek a fővárosba, minden megyei kapitányságról erőket összpontosítanak Budapestre. Vissza akarják foglalni a tévé székházát, de igyekeznek vigyázni az emberéletre.

Garamvölgyi hangsúlyozta, nem tüntetőkről, hanem vandálokról van szó, akiket meg kell fékezni. Az ORFK kommunikációs főigazgatója szerint a Nemzetbiztonsági Kabinet dönthet egy esetleges rendkívüóli állapot bevezetéséről. A rendőrség a vandálok megfékezésére koncentrál, erről intézkedett Szabadfi Árpád tábornok, az ORFK helyettes vezetője.