Judit
2 °C
7 °C

Rendszámot kapnak a mopedek

2008.04.27. 22:30
Rendszámot kapnak jövő év elejétől itthon a segédmotoros kerékpárok. A gazdasági tárca szerint erre azért van szükség, hogy ellenőrizhetőbbek legyenek a tulajdonosok. A mopedek gazdái viszont úgy vélik: ez csak egy újabb sarc - hangzott el vasárnap az RTL Híradóban.

Az 50 köbcentiméter alatti motorokon a rendszám eddig csupán "esztétika tuning" volt. 2009 január elsejétől viszont csak rendszámmal lehet ezeket megvenni. A már forgalomban lévő motorokra 2011-től, a quadokra 2009 májusától lesz kötelező a rendszám. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szerint így ellenőrizhetőbbek lesznek a segédmotorkerékpár-tulajdonosok: például egy baleset vagy egy közlekedési szabálysértés után könnyebb lesz azonosítani őket azonosítani. A szaktárca szerint könnyebben megtalálhatják az ellopott robogókat, kevesebb gond lesz a biztosítási szerződésekkel és a kártérítésekkel is.

Az 50 köbcentiméter alatti motorok tulajdonosai nem örülnek a módosításnak, mivel valószínűleg elég sok költséggel jár majd. A legtöbb robogósnak pont azért van robogója, mert olcsó a fenntartása. Csak az éves kötelezőt kell fizetni, ez pedig 3-5 ezer forint körül van - mondta Dobra Péter, a Robogó Club alapító tagja. A klub internetes oldalán fórumozók is bírálják az új szabályozást. Úgy látják, hogy ez nem más, mint pénzbehajtás, ami csak a Közlekedési Felügyeletnek és a rendszámgyártó cégnek jó.

A becslések szerint 400 ezer 50 köbcentiméter alatti motor van Magyarországon. Ezekre egyenként 15-20 ezer forint lesz a rendszám.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?