Répássy: Gergényinek mennie kell

2007.03.17. 16:54
Répássy Róbert szerint a kordon várható eltávolítása nem teszi semmissé azt a felelősséget, amit azok viselnek, akik ennek felállításáról döntöttek, ezért az intézkedést hozó budapesti rendőrfőkapitánynak távoznia kell posztjáról. Erről a fideszes országgyűlési képviselő a parlamenti kordon előtt beszélt újságíróknak szombaton.

Répássy Róbert szombaton a Parlament előtti kordonnál tartott sajtótájékoztatót.

Nem volt hiábavaló a kordonbontás

Elmondta, a kordon lebontása utólag is igazolja a korábban megfogalmazott kritikákat, nem volt hiábavaló az a polgári engedetlenség, amit a Fidesz képviselői indítottak el. Hangsúlyozta: a kordon lebontása nem teszi meg nem történtté az azt megelőző öt hónapot, továbbra is alkotmányellenesnek és jogsértőnek tartják a kordon létét. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánynak le kell mondania - mondta, mert hónapokig akadályozta az embereket alkotmányos alapjogaik gyakorlásában. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ennyi idő alatt sem tudtak kellő és hatékony választ adni egy ilyen szituációra a magyar jogállam intézményei.

A fideszes képviselő csatlakozott Simicskó István (KDNP) pénteki felvetéséhez, ami arra kereste a választ, hogy milyen nemzetbiztonsági kockázat az, ami egyik napról a másikra megszűnik. Szerinte nem volt megalapozott a kordon felállítását indokoló félelemkeltés és hisztéria. Kitért arra is, hogy azokban az országokban, ahol a parlamentnek létezik valamiféle körülzárása, ezt csak akkor teszik meg, ha a képviselők üléseznek.

Dupla győzelem

Répássy Róbert kijelentette: két nap alatt kétszer arattak győzelmet a szabadság magyarországi hívei. Egyrészt akkor, amikor bebizonyították, hogy nem kell félni az ünneptől, másrészt, amikor visszakapták a tőlük jogellenesen elvett Kossuth teret. A szabadságjogokért való állhatatos és következetes kiállás nem hiábavaló.

A politikus a március 15-i rendezvényükkel kapcsolatban megjegyezte: 200 ezer ember bizonyította be, hogy van létjogosultsága a békés gyülekezés jogának. Az esti rendőri fellépés pedig azt bizonyította, hogy nem volt hiábavaló a rendőrség kritikája az őszi események miatt, hiszen csütörtökön jóval nagyobb tiszteletben részesítették az emberi jogokat, mint korábban.

Vadai Ágnes szerint az NBH-nak köszönhetik

Az MSZP-s Vadai Ágnes úgy reagált Répássy Róbert szavaira: világossá kell tenni, hogy az ország nem százezer vagy több Fidesz-szimpatizánsból áll, aki megjelenik a nagygyűlésen. Sokkal többen voltak az országban, akik a maguk módján békésen ünnepeltek. "Azt gondolom, Répássy képviselő úrnak az önelégült nyilatkozatai helyett inkább köszönetet kellene mondania a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársainak, akik alapos munkát végeztek és nagyon sok szélsőjobboldali személyt sikerült kiszűrniük" - mondta.

Vadai szerint köszönetet kellene mondania a rendőrségnek is, amiért az "nagyon szakszerű munkával, tanulva a hibáiból, megfelelő módon" biztosította a fővárosi rendezvényeket és "fékezte meg a randalírozó csőcseléket".