Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Idő előtt beindíthatnák Pakson a kettes blokkot

2004.03.04. 10:31
Elhúzódó előkészítésre, több lépéses engedélyezési eljárásra és minimum egy évnyi helyreállítási munkára van szükség, hogy újra kifogástalanul működjön a kettes reaktor. Milliárdos nagyságrendű bevételkiesést okozna Pakson, ha kivárnák ezt az egy évet az újraindítással, egy friss vizsgálat szerint azonban hamarabb is megindítható az energiatermelés - írja a Magyar Hírlap .
A Magyar Hírlap úgy tudja, sikerült olyan eljárást találni, amellyel a paksi kettes blokk még az üzemzavar felszámolása előtt újraindítható. Majd ötvenmillió forint veszteséget okoz naponta a Paksi Atomerőmű Rt. számára, hogy a kettes blokk kiesése miatt csak három reaktor jár, és már 2003 szeptemberében felmerült annak lehetősége, hogy a helyreállítás befejezése előtt megindítható a kettes blokk energiatermelése.

Beindítanák

Több milliárd forint bevételtől esne el Paks, ha megvárná a a meghibásodott reaktorblokk hosszadalmas előkészítést, bonyolult engedélyezési eljárást igénylő, legalább még egy évig tartó helyreállításának befejezését.

A reaktor üzembe helyezésével foglalkozó vizsgálatok szerint a kiégett fűtőelemek kiszállítása nélkül, kevés friss üzemanyag felhasználásával újraindítható a 2-es blokk még a helyreállítás befejezése előtt - értesült a napilap. Ehhez fel kell mérni és el kell távolítani az üzemzavar miatt keletkezett szennyeződéseket a reaktorból és hűtőköreiből, valamint el kell végezni a reaktor javítási munkálatait is.

A miniszteri biztos nem ellenzi

Nem ellenzi a most javasolt eljárást Aszódi Attila miniszteri biztos sem, aki azonban továbbra is úgy tartja: az újraindítás csak egy alapos, a szokásosnál sokkal részletesebb indítási, mérési-ellenőrzési program sikeres teljesítése után lehetséges.

Tavaly áprilisban a 2-es reaktor fűtőelemeinek tisztítása során keletkezett a radioktív gázszivárgást eredményező üzemzavar. A sérült, megrepedezett fűtőelemeket egy tartályban helyezték el, mely most a fűtőelemek ki-be szállításának az útjában áll. Az újraindítás azért lehetséges, mert a reaktorban és a mellette lévő pihentetőmedencében található több száz kazettából összeállítható egy energetikai indításhoz szükséges reaktortöltet - áll a Magyar Hírlap csütörtöki számában. Ehhez csupán friss üzemanyagot kell a blokkra szállítani, ami - mivel a friss üzemanyag nem sugároz - könnyen megoldható.

Pakson 349 üzemanyag-kazetta felhasználásával állítják össze a reaktortöltetet, általában az éves karbantartás során ebből mintegy száz kazettát szoktak frissre cserélni, így a reaktor csaknem egy évig képes üzemelni. Az új terv szerint a kettes blokkon kevesebb friss üzemanyag felhasználásával a szokásosnál rövidebb ideig - mintegy 4-5 hónapig - üzemeltethetô reaktortöltetet állítanak össze.