Gusztáv
-4 °C
1 °C

Répássy hazugsággal vádolja Magyar Bálintot

2003.06.04. 16:26
Répássy Róbert szerint minden napra jut egy valótlanság az oktatási tárcánál. Most például a Cisco-szerződésnél nem találja a Magyar Bálint által hangoztatott elért 180 millió forintos nyereséget, csak egy nyolcmilliós licencdíj elengedését. Magyar Bálint személyiségi jogi pert indít a fideszes képviselő ellen.
Az Oktatási Minisztérium csak részben hozta nyilvánosságra a Cisco-szerződések tartalmát, a fontos adatokat tartalmazó munkafeltételi megállapodást és a titoktartási megállapodást továbbra is visszatartják, közölte Répássy szerdai, rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Közben az Oktatási Minisztérium elkezdte a neten közölni a kérdéses dokumentumokat,- tájékoztattak a tárca sajtóosztályán. A szerződés, amely számítástechnikai eszközök ingyenes juttatásával is összefügg, Magyar Bálint egy, a Cisco által fizetett amerikai munkalátogatása miatt került az érdeklődés középpontjába, monta Répássy Róbert.

Egyik szerződés olyan, mint a másik

A fideszes képviselő szerdai sajtótájékoztatóján azon véleményének adott hangot, hogy Magyar Bálint hazudik. Egyrészt nem tudja, miért beszél Magyar Bálint arról, hogy 180 millió forintnyi "nyereséget " könyvelhetett el a magyar oktatás, amikor az említett összegről szóló megállapodást még az Orbán-kormány idején köttetett, és még Magyar Bálint kinevezése előtt be is fektette az amerikai cég. A szerződés meghosszabbítása azonban nem tartalmazza az említett összeget, csupán a 35 ezer dolláros licencdíj elengedést.

A testületekbe is meghívták a Cisco képviselőit

Répássy szerint a nyilvánosságra került szerződés alapján világos, hogy Magyar Bálint korábbi megnyilatkozásaival ellentétben a Cisco képviselői bekerültek a Sulinet Express testületeibe. Ezzel kapcsolatban az oktatási tárca közleményében azt állítja, hogy a szerződésben említett fórumok létrehozása jogilag nem kötelező, a minisztérium nem is hozott létre ilyet.

A tárca sajtóosztálya közleményében azzal vádolta a fideszes képviselőt, hogy nem tud mit kezdeni a ténnyel: a Magyar Bálint által aláírt kibővített megállapodás jobb feltételekkel, nagyobb eredményeket ért el. Állításuk szerint a Pokorni Zoltán által aláírt megállapodástól eltérően a mostani bővített szerződésben a minisztérium hozzájárulását 100 ezer dollárban maximálták. Ebből az összegből az OM ugyanakkor még semmit sem fizetett ki, írják.

A kibővített megállapodás nemcsak a Cisco Hálózati Akadémia 1-4. szemeszterére, hanem az 5-8. szemeszterre is kiterjed. A bővítésben foglalt tananyag és képzés piaci értéke ugyanakkor nemcsak eléri, hanem meg is haladhatja a több százmillió forintot. A bővített szerződés aláírásának további célja volt az is, hogy az eredeti szerződésből származó előnyök megmaradjanak.

Magyar Bálint oktatási miniszter személyiségi jogi pert indított Répássy Róbert fideszes képviselő ellen.

Újabb lemondás a kenesei hétvége miatt
Június 2-i hatállyal lemondott a Sulinet Programiroda vezetője. Az oktatási tárca sajtóosztálya szerint az őt ért támadások miatt vált meg addigi munkájától. A volt irodavezető felmondási idejét tölti. Racskó ellen korábban fegyelmi vizsgálatot indított Magyar Bálint oktatási miniszter, amiért az irodavezető elfogadta az Elender meghívását a balatoni hétvégére, holott aktív közreműködője volt a sulinetes közbeszerzési eljárásoknak, a meghívó cég pedig potenciális pályázónak számított. A balatoni hétvége résztvevőiről Magyar Bálint egyébként először azt állította, hogy nem közreműködői a pályázatnak, így a pályázatok szempontjából irreleváns, hogy ott voltak-e a víkenden. Elsőként a Magyar Nemzet közölte azokat az emaileket, melyek Magyar szavait cáfolták, ezután kényszerült Koltai Péter távozni informatikai biztos.