Alfréd
-2 °C
2 °C

Bárándy: A kormány nem felelős

2003.11.17. 17:09
A fideszes Répássy Róbert arról interpellálta Bárándy Péter igazságügyi minisztert: ki a felelős azért, hogy Kulcsár Attila ellen csak két ügyben folyhat majd Magyarországon eljárás. Bárándy szerint senki sem felelős ezért, mert a vitatott kiadatási dokumentumokat nem az igazságügyi tárca, hanem ügyészi indítványra a Fővárosi Bíróság állította össze.
Répássy Róbert interpellációjában arról érdeklődött, ki a felelős azért, hogy Kulcsár Attila megúszhatja a pénzmosás miatti felelősségrevonást. Hangsúlyozta: az igazságügyi tárca négy bűncselekmény miatt kérte a bróker kiadatását. Jelezte: az osztrák hatóság szerint a magyar kiadatási kérelem csak részben volt megalapozott, így csak sikkasztás és hamisított okmányok felhasználása miatt adja ki Kulcsár Attilát a magyar hatóságnak.

"Pénzmosás és jogosulatlan szolgáltatás nyújtása miatt nem" - tette hozzá Répássy. "Azaz Kulcsár Attila a magyar kormány áldásos tevékenysége következtében többéves börtönbüntetéstől menekülhet meg" - vélte a képviselő.

Medgyessy helyett Bárándy felelt

A miniszterelnök helyett válaszoló Bárándy Péter úgy fogalmazott: a kormány és annak egyetlen tagja sem felel azért, ahogyan jelenleg Kulcsár Attila büntetőügye áll. "Az ön által felvetettek, azt kell hogy mondjam, hogy viszonylag kikristályosodott ismerethiányról tanúskodnak" - mondta a tárcavezető. Bárándy Péter hangsúlyozta, hogy a kiadatási parancsot nem az igazságügyi tárca, hanem ügyészi indítványra a Fővárosi Bíróság állítja össze.

Elfogadott válasz

Kiemelte azt is, hogy a pénzmosás tényállása, mivel nem bűnkapcsolati cselekmény, nem kompatibilis az osztrák büntető törvénykönyvvel, ezért a kettős büntethetőség feltétele hiányzik. Mint mondta, a jogosulatlan szolgáltatás nyújtás bűncselekményét a magyar Büntető törvénykönyv sem ismeri. Répássy Róbert a választ nem fogadta el, az Országgyűlés azonban 190 igen szavazattal, 154 ellenében elfogadta azt.