Mátyás
-6 °C
1 °C

Részletfizetést kér a Fidesz a postától?

2003.11.18. 10:01
A Fidesz részletfizetést kér a Magyar Postától - írja a Magyar Hírlap, bár a párt cáfolja a napilap értesülését. A Fővárosi Ítélőtábla október végi ítélete 120 millió forintról 50 millióra mérsékelte a párt büntetését, mert a tavaszi választási kampány során számos küldemény nem jutott célba.
Nem döntötte még el a Magyar Posta, hogy a Legfelsőbb Bíróságon keresi-e tovább igazát a Fidesszel folytatott perében. Tomecskó Tamás, a posta szóvivője a Magyar Hírlapnak elmondta, bár az állami társaságot megdöbbentette a Fővárosi Ítélőtábla néhány héttel ezelőtti döntése, a további jogi lépések előtt még tanulmányozzák az ítéletet és indoklását.

Nerm sikerült eljuttatni

A Magyar Posta még tavaly áprilisban állapodott meg a Fidesszel arról, hogy még a kampánycsend előtt, vagyis 48 órán belül kézbesítik Orbán Viktor kampánylevelét. A felek között két megállapodás született: az egyik 2,8 millió, Ausztriában nyomtatott kampánylevélre vonatkozott, a másik nyolcszázezer levél előállításáról és továbbításáról szólt. Utóbbiért a Fidesz 15 milliót fizetett, ám az összesen 3,6 millió kampánylevél kiszállítását már nem egyenlítette ki. A posta ugyanakkor 93 ezer küldeményt visszaadott a megrendelőnek, mert azokat hiányos címzés miatt nem sikerült eljuttatni a címzetteknek. A Fidesz ezután többszöri felszólítás ellenére sem fizetett, arra hivatkozva, hogy a cég hiányosan és hibásan teljesítette feladatát.

A Fővárosi Ítélőtábla az úgynevezett Fidesz-levelek ügyében megváltoztatta a korábbi döntést, amikor úgy foglalt állást, hogy számos küldemény nem jutott célba, ezért a pártnak csak alig több mint 50 milliót kell fizetnie, a posta által követelt 109 millióval szemben. A Fővárosi Bíróság idén tavasszal a Fideszt összesen 120 millió forint megfizetésére kötelezte, ez ellen fellebbezett a Fidesz.

A Magyar Hírlap szerint az ellenzéki párt két hete kezdeményezett az ügyben egyeztetést a társasággal, válasz azonban eddig nem érkezett. Arra, hogy a megközelítőleg 50 milliós összeg kifizetése mekkora érvágást jelent majd a pártnak, ellentmondásos választ kaptunk a Fidesz illetékeseitől: egyikük szerint a summát már félretették, másikuk szerint azonban a részletfizetés megtagadása érzékenyen érintené a pártkasszát. A posta ragaszkodik hozzá, hogy a bíróság által megjelölt határidőig a párt egy összegben fizesse meg tartozását.

Az Indexnek nyilatkozó fideszes források ugyanakkor cáfolták, hogy részletfizetést kértek volna a postától. Navracsics Tibor pártigazgató szerint mindössze annyi történt, hogy levelet küldtek a postának, melyben egyeztetést kezdeményeztek a társasággal, a bíróság által megítélt 50 millió forint kifizetésének részleteiről. A részlet szó tehát szerepelt ugyan a levélben, de nem a napilap által említett szövegösszefüggésben.