Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Rio pénzelte a XI. kerületi polgármester kampányát

2008.06.06. 08:38
Milliókkal támogatta Molnár Gyula újbudai polgármester politikai sikerét a kerület egyik éjszakai szórakozóhelye. A Cafe del Rio korábbi vezetője azt állítja, ő maga fizette ki a tulajdonos utasítására a polgármesterjelölt kampányrendezvényein fellépő zenekarokat. A Petőfi híd lejárójánál működő Rio és párja, a Zöld Pardon azóta is háborítatlanul üzemel, pedig a zajszennyezés miatt minden szezonban tömegesen tiltakoznak a környék lakói, és az önkormányzatnak az sem szúr szemet, hogy mindkét hely a barátinak mondható bérleti díjak mellett a hivatalosan átengedett közterület legalább négyszeresét használja.

A Gáspár Győző-féle Romantic és néhány hasonló zenekar fellépést finanszírozta a 2002-es helyhatósági választások előtt a Cafe del Riót üzemeltető Dream Work Kft. tulajdonosa.

Különleges bánásmód

A szabadtéri mulató egykori ügyvezetője és résztulajdonosa, Kalmár Zoltán azt állítja, hogy személyesen ő fizette ki az akkor még polgármesteri posztért induló Molnár Gyula kortesprogramjain szereplő zenekarokat. Az összességében milliós tételt jelentő tiszteletdíjakat a Rio többségi tulajdonosától, Mervók Tamástól kapott pénzből fizették. Az MSZP politikusa akkor, a 2002-es önkormányzati választáson vette át a Fidesztől a kerület irányítását. Kalmár az Indexnek elmondta azt is, hogy Molnár Gyula – már polgármesterként – személyi titkárával együtt évekig ingyen ehetett-ihatott a Rióban. (Kalmár 2007-ben üzleti vita miatt távozott a Dream Worktól, 28 százalékos üzletrészét egy Washington DC-ben bejegyzett offshore cég vette meg.) A különleges bánásmódra szintén Mervók Tamás adott utasítást neki és a szórakozóhely üzletvezetőjének.

Politikusok is szórakoznak

A szabadtéri kocsmák sikersztorija a XI. kerületben még az ezredfordulón kezdődött. A Rio és párja, a Zöld Pardon a Petőfi híd budai hídfőjének két oldalán az évtized elején még télire lebontott bodegákkal indult, a szétszedhető söntéseket azonban időközben állandó építmények váltották fel, a helyek szórakoztató kombinátokká nőtték ki magukat. A közparkot kerítéssel, sőt itt-ott szögesdróttal vették körbe, és a fű is eltűnt, helyét palló és murva foglalta el. Jó időben mindkét zenés szórakozóhelyen több ezer ember fordul meg naponta. A gyakori látogatók között vannak művészek, sportolók és politikusok: VIP-vendég a Fidesz egykori alpolgármestere, Balázs Piri László, de tartott már itt ellazulós bulit az ifjú szocialistáknak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István volt párelnök is. A Pardon zártkörű részlegében, a Szeparéban Molnár Gyula szintén visszajáró vendégnek számít, sőt az idén azt is fontosnak érezte, hogy már a szezonnyitón ott legyen, és biztosítsa a törzshelyükért aggódó tiniket, hogy az újra és újra felbukkanó pletykák ellenére a hely mostanában biztosan nem fog megszűnni.

Már nem kell bontani

Kockázatmentes ígéret volt, mert a szórakozóhelyeknek 2010 végéig szóló közterület-használati szerződésük van – csak ezt kevesen tudják. A Molnár vezetése alatt álló önkormányzat 2005-ben zárt ülésen meghozott határozata alapján egységesítve a Rio és a ZP szerződési feltételeit, ötéves tartós bérleti megállapodást kötött az üzemeltetőkkel. A Dream Worknek és a Zöld Pardon Kft.-nek évente egységesen 11,7 millió forintot kell fizetnie. A megújított szerződésekben az április és szeptember közötti időszakra havi 1,3 milliót kérnek. Az összeg 2001 óta változatlan, már fideszes Balázs Piri László által beterjesztett javaslat is 1,3 millióval kalkulált. A téli hónapok díja viszont jóval kevesebb, szezonon kívüli ugyanis körülbelül 600 ezer forintot tesz ki. A jelentős engedmény mellett 2005-ben az addig kötelező téli bontást és területkiürítést is eltörölték, vagyis a közparkot azóta télen sem kapja vissza a kerület.

Már a képviselőtestület egyes tagjai is felvetették, és az Újbuda-honlapon fórumozók között is visszatérő kérdés, milyen önkormányzati érdek fűződik ahhoz, hogy a kerület ilyen előzékenyen viselkedik a két szórakozóhellyel. A tartós bérlet meghosszabbításánál ugyanis az előterjesztő, Lakos Imre, SZDSZ-es polgármester-helyettes szóba sem hozta volna, hogy a környékbeli lakóktól minden évben rendszeresen panaszáradat érkezik az önkormányzathoz a zajártalom és a randalírozás miatt, ha ezt nem firtatta volna a testület néhány tagja. Lakos ezt azzal magyarázta, hogy szerinte más dolog a tulajdonosi döntés és más a hatósági terület. A szabad demokrata politikus szerint természetesen a „szigorú hatósági odafigyelés mindenképpen szükséges”, de a szórakozóhelyek megfelelnek az előírt jogszabályi követelményeknek.

Ipari méretek

A hatósági szigor egyik megnyilvánulása, hogy a Rio és a Zöld Pardon rendszerint maga készíttet szakértői zajszintmérést, és a jegyzőkönyvet, amely bizonyítja, hogy a zaj nem haladja meg a 95 decibeles határértéket, megküldi a polgármesteri hivatalnak. Az önkormányzaton ezt a jegyzőkönyvet mutatták be a panaszosoknak. Ha azonban a reklamációk folytatódnak, a kerület is elkezd vizsgálódni. Forrásunk szerint volt arra példa, hogy a tulajdonosok előre értesültek a mérés időpontjáról. A kialakult koreográfia szerint augusztusban úgysem működik az önkormányzat, így mire a felhalmozódott beadványok miatt tenni kellene valami, a kocsmák már be is zárnak.

Az ígért figyelem ellenére az sem tűnt fel a hatóságoknak, hogy a Goldmann György téri közterületből mindkét szórakozóhely legalább négyszer akkora területet foglalt el, mint amekkorára a szerződése alapján joga lenne. A Rio elvileg 1500, a ZP 1470 négyzetmétert bérel az üzleti körökben amúgy is jutányosnak tartott 1,3 milliós havi díjért. (A cégbírósági adatok szerint a Rio 2006-ban 137 milliós, a ZP pedig közel 270 milliós nettó árbevételt ért el.) A dinamikus fejlődés miatt az évek során a két szórakozóhely bekebelezte a Petőfi híd budai hídfőjének északi és déli lehajtó útszakaszai által határolt teljes területet. A két oldalon lévő 6000-6500 négyzetméteres közpark azóta gyakorlatilag őrző-védő kft.-k fennhatósága alá került.

A 2005-ös szerződésújításkor szükségesnek tartott hatósági szigort kérte számon nemrég egy lakossági beadvány is. Az önkormányzathoz márciusban beküldött dokumentum szerint a szórakozóhelyek jogellenesen építkeztek. A hatályos kerületi szabályozási terv és a Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzat rendelkezései alapján a Goldmann György tér beépítésre nem szánt zöldterületnek számít, amit a közhasználat elől elzárni nem lehet. A szabályzat szerint a Goldmann térihez hasonló besorolású területeken legfeljebb hírlap- és virágárusító pavilon helyezhető el, az építmény bruttó alapterülete pedig nem lehet nagyobb 50 négyzetméternél. A beadványtevő is arra emlékeztette a polgármesteri hivatalt, hogy a fásított köztereken a beépítettség nem haladhatja meg a 2 százalékot. (Ez a feltétel a Rio első, 2001-es engedélyében még szerepelt, az új kocsma ezért területarányosan egy 25 négyzetméteres épülettel indított.) Az önkormányzati honlapon fórumozó beadványtevő szerint a két szórakozóhely építkezései nem tartották be az előírásokat, de a beadványra a jegyző több mint két hónapja nem reagál. A vizsgálattal kapcsolatban hiába kereste az Index is Filipsz Andreát, a XI. kerület jegyzőjét. Az önkormányzat sajtószóvivőjétől azt a felvilágosítást kaptuk, hogy folyamatban lévő ügyekben nem nyilatkozhatnak.

Szomorú helyzet

A volt riós üzletember állításival szembesítettük Molnár Gyulát, aki azt mondta, nem tud róla, hogy a szórakozóhely támogatta volna. Molnár szerint szomorú, hogy a politika és a média odáig süllyedt, hogy ilyen témák felmerülhetnek. A polgármester kijelentette, nem neki kell védekeznie, hanem annak kell bizonyítani, aki a vádakat megfogalmazta, egyébként pedig szívesen áll a nyilvánosság, a vizsgálatok és a kérdések, bármi elé.