Ervin
14 °C
22 °C

Desszert okozta az ételmérgezést Szekszárdon

2001.06.12. 14:13
A szerdai laboreredmények döntik el, hogy szalmonella okozta-e a hétvégi ételmérgezést Szekszárdon. A gyanú szerint a Tolna Megyei Önkormányzat Kórházának konyhájában a 240 adag kakaós sodóval tálalt rizsfelfújt okozta 65 gyermek, és 19 felnőtt lázzal, hasmenéssel és hasi görcsökkel járó megbetegedését. Az ÁNTSZ első vizsgálatai szerint a tojás nem megfelelő hőkezelése okozta a mérgezést, amelynek észlelése után több szigorító intézkedést tettek a tisztiorvosok. Jelenleg hat gyereket kórházban ápolnak.

Még nincs kontrolált laboreredmény, így egyelőre csak feltétezik a Tolna Megyei ÁNTSZ-nél, hogy szalmonella okozta azt az ételmérgezést, amelyben 65 gyerek és 19 felnőtt betegedett meg Szekszárdon - erősítették meg hivatalos források az [origo] információit az Indexnek Az első magas lázra és hasmenésre panaszkodó betegek szombaton keresték fel a szekszárdi ügyeletes gyermekorvost. Miután az ügyeleten többen is hasonló tüneteket jelentkeztek, a gyermekorvos jelentette a szekszárdi járványügyi szolgálatnak a megbetegedéseket. A megyei tisztiorvosi szolgálathoz azonban csak hétfőn érkezett eredmény, bár ennek nincs jelentősége - mondta Dr. Németh Lídia, a Tolna Megyei ÁNTSZ helyettes tisztifőorvosa.

- Eddig 50-60 székletmintát vizsgáltunk meg, amelynek mintegy egyötöde mutatott szalmonellára. Konkrét és ellenőrzött eredményeket azonban csak szerdán tudunk mondani - foglalta össze a vizsgálatok eddigi eredményeit Németh.

A kórház konyhája a vétkes

A megbetegedett gyerekek a Tolna Megyei Önkormányzat kórházának óvodájában járnak. Az óvoda a kórház konyhájából kapja az ebédet, ugyanúgy, mint a tünetekkel jelentkező felnőttek. Így egyértelmű volt, hogy innen származtatható a fertőzés. A helyettes tisztiorvos tájékoztatása szerint olyan ételt kerestek, amelyben baromfi vagy tojásszármazék szerepelt. Így jutottak el a pénteki menühöz, amely csirkeaprólék-leves, valamint kakaós sodóval tálalt rizsfelfújt volt. Németh szinte biztosra veszi, hogy ez a 240 adagban elkészült étel okozta a fertőzést. A doktornő hozzátette: "a baromfi és a tojás a legveszélyesebb alapanyagok közé tartozik, mert ha nem kapnak megfelelő hőkezelést, akkor potenciális fertőzőforrások lehetnek."

Fertőtlenítő takarítások

Az ÁNTSZ elrendelte a konyha fertőtlenítő nagytakarítását, a konyhai dolgozók, és az óvodai dolgozók megfigyelését, valamint érvénybe lépett több "járványügyi foglalkoztatottsági kitiltás" is. Ezt azoknál rendelik el, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött betegekkel, bár konkrét számukról a helyettes tisztiorvos nem tudott beszámolni.

Kisebb fertőzések már voltak

A kórház élelmezési osztályán az Index azt a tájékoztatást kapta, hogy a kórházban nem ez volt az első fertőzés. Egy neve elhallgatását kérő informátor úgy nyilatkozott, hogy "már voltak kisebb szalmonella-fertőzések, de csupán úgy, hogy egy dolgozó megbetegedett, és ő fertőzte meg az ételt". Az osztályon magyarázatként hozzátették, hogy "mindennap teszünk félre ételmintát, de azokból eddig még sohaem tenyésztettek ki szalmonella vírust". A magas beosztásban lévő informátor hozzátette: a kórház hivatalosan a vizsgálat végén nyilatkozik az ügyről.