Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Előzetesbe helyezné a roma fiút elfogó rendőröket az ügyvéd

2004.07.29. 07:23
Ügyvédet fogadott a Kecskeméten vasárnap rendőri intézkedés közben elhunyt fiatalember családja. Az ügyvéd kezdeményezi, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba mindhárom rendőrt, akik részt vettek Jakab Richárd elfogásában, mert befolyásolhatják a tanúkat.
Urbán József, aki a vasárnap esti rendőri intézkedéskor meghalt 19 éves Jakab Richárd ügyében a család képviseletét látja el, a Magyar Hírlapnak elmondta : "Az orvos szakértői vélemény megállapította, hogy homokot találtak az elhunyt gégéjében. Most azt kell kivizsgálni, hogy amikor a rendőr a homokos földre szorította a fiatalember fejét, a köhögési roham miatt felléphetett-e szívelégtelenség, vagy a rendőr helytelen intézkedése miatt állt be a halál."

Más megyei ügyészséghez helyeztetné át a vizsgálatot

Mint ismert, az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség nyomozóhivatala gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított eljárást, s ez öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az ügyvéd azonban közölte, hogy foglalkozás körében elkövetett, halált okozó testi sértés miatt viszont nyolc év szabadságvesztésre lenne ítélhető az elkövető.

Urbán elmondta, "kezdeményezem a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba mind a három, Jakab Richárd elfogásában közreműködő rendőrt, mert befolyásolhatják a tanúkat, és meg is fenyegethetik őket". Mint mondta, "többen jelezték, hogy történtek ilyen esetek az utóbbi két napban".

A roma család ügyvédje közölte: javasolja Polt Péter legfőbb ügyésznek, hogy az objektív vizsgálat és az elfogulatlanság érdekében másik ügyészség nyomozzon.

Horváth István, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség nyomozóhivatalának vezetője a Magyar Hírlapnak elmondta, egyelőre nem érkezett hozzájuk hivatalos elfogultsági indítvány az ügyben.

Kaltenbach hivatalból vizsgálódik

"Meghatározó jelentőségű, hogy roma származású fiatalember halt meg a rendőri intézkedés során, és ezt az ombudsmani hivatal kilencéves tapasztalata mondatja velünk - nyilatkozott a napilapnak Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa. "Természetesen nem szeretnénk prejudikálni, hiszen először ki kell vizsgálni az ügyet. Mivel a kisebbségi jogokkal kapcsolatos és az alkotmányos visszásság veszélye fenyegethet, hivatalból vizsgálatot indítunk az ügyben" - tette hozzá.