Bernadett
0 °C
4 °C

Cigánynak nem ad szobát a panzió

2004.04.26. 07:50
Egy debreceni rendezvény résztvevői azért nem kaptak szállást, mert a csoportnak roma tagjai is lettek volna. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda jogi útra terelte az ügyet.
Egy jogvédő szervezet szerint nem fogad roma vendégeket az egyik debreceni panzió. A tulajdonos szerint vannak üzletpolitikai megfontolásaik, ám a bőrszín nem tartozik ezek közé - írja a Népszabadság.

Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal Romaweb szerkesztősége áprilisban debreceni képzésükre keresett szálláshelyet. A lehetséges szálláshelyek telefonos feltérképezése során az említett panziós április elsején készségesen kínálta szobáit és szolgáltatásait egészen addig, amíg el nem hangzott, hogy milyen címre kellene elfaxolni az árajánlatot. Akkor azonban visszakérdezett: lesznek a vendégek között "kisebbséghez" tartozók is? Mert ebben az esetben nincs szabad szoba! - jelentette ki.

A Romaweb portálon olvasható, hogy a múlt hét végén a NEKI panasszal fordult Debrecen jegyzőjéhez, valamint a Fogyasztóvédelmi Felügyelethez kérve, hogy államigazgatási eljárás keretében "járjanak el egy helyi panzió tulajdonos ismétlődő jogsértései ügyében".

Ezután a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) két roma és két nem roma pár segítségével tesztelte a panziót. Április 9-én két roma fiatal kért szállást éjszakára, ám a panzióban azt a felvilágosítást kapták: nincs már hely. A romák arról is érdeklődtek, tarthatnának-e a későbbiekben cigány önkormányzati képzést a panzióban. A tulajdonos azt válaszolta, hogy szeptemberig telt házuk van, ezért nem segíthet. Öt-tíz perccel később két nem roma tesztelő érdeklődött szállás után; ők több szoba közül választhattak.

Tagadta

- Minden vendéget fogadunk, nem különböztetünk meg senkit - tagadta a vádakat a Népszabadságnak a panzió tulajdonosa, aki nem emlékszik, hogy telefonon bármikor kikötötte volna, hogy romákat nem fogadnak. "Vannak játékszabályaink, ám azok nem fajhoz, hanem egyénekhez kötődnek" - közölte.

A NEKI szerint viszont a tesztelés eredménye azt bizonyítja, hogy a tulajdonos hátrányosan különböztette meg a romákat - ráadásul nemcsak egy alkalommal.