Ágnes
-1 °C
2 °C

Nyilvántartják a romákat az örökbefogadásnál

2004.11.17. 07:56
Jogellenesen megkülönböztetik az örökbeadandó gyermekeket a gyermekvédelmi szolgálatok. A Roma Sajtóközpont álcázott munkatársainak "kreol bőrű" gyereket ajánlottak. A kisebbségi ombudsman vizsgálatot rendelt el.
Nyilvántartják a gyermekvédelmi szolgálatok az örökbe fogadandó gyermekek származását, jelentette a Népszabadság a Roma Sajtóközpont (RSK) közlése alapján. Az RSK munkatársai két nagyvárosban jelentkeztek örökbefogadó szülőnek, mindkét esetben az örökbefogadandó gyermek származása után érdeklődve.

A kitöltendő kérdőíveken ugyan nem szerepel a gyermek származására vonatkozó kérdés, a sajtóközpont munkatársainak érdeklődésére azt is megoldhatónak tartották, hogy az örökbefogadandó ne legyen roma, ahogy a másik esetben azt, hogy roma legyen. "Már óvatosan kell bánnunk [a kérdéssel], mert a kisebbségi ombudsman erre is figyel", mondta az RSK munkatársainak az egyik gyermekvédelmi dolgozó.

A szolgálatok ennek ellenére kizsűrik a romákat az örökbefogadásra várók közül. "Általában azt szokták írni, hogy fehér bőrű, a roma gyerekekre azt, hogy kreol bőrű", magyarázta az egyik szakember az "örökbefogadóknak".

Jogellenesen járnak el a különbséget tevő szakemberek, nyilatkozta az RSK-nak Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman. "Hacsak a szülők nem kérik, jogellenes a gyerek etnikai hovatartozásának feltüntetése", mondta Kaltenbach, hozzátéve, hogy vizsgálatot indít az ügyben.