Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Schönthal házi őrizetben

2005.09.08. 16:26
Bár az ügyészség előzetesbe akarta helyeztetni a brókerügy kapcsán pénzmosással gyanúsított Schönthal Henriket, a bíróság nem jogerősen csak az üzletember házi őrizetének elrendelését tartotta szükségesnek. Az ügyészség fellebbezett, Schönthalt mindenesetre hazaengedték.

Házi őrizetbe helyezte a bíróság Schönthal Henriket csütörtökön, közölte a brókerügy gyanúsítottjának ügyvédje az MTI-vel. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 30 napra helyezte házi őrizetbe Schönthal Henriket, mondta Borsos Tamás. Az ügyvéd hozzátette, hogy az elsőfokú döntést védencével együtt tudomásul vette, az ügyészség azonban, az eredeti indítványnak megfelelően, előzetes letartóztatásért fellebbezett, így a határozat nem jogerős, de végrehajtható.

Előny a büntetlen előélet

A Fővárosi Bíróságon az MTI érdeklődésére azt közölték, hogy az elsőfokú végzés szerint a kényszerintézkedés elrendelése indokolt volt. Miután azonban egy 67 éves, büntetlen előéletű gyanúsítottról van szó, az ügyészi indítvánnyal ellentétben az enyhébb kényszerintézkedés, a házi őrizet is elegendőnek bizonyul.

Továbbá az elsőfokú bíróság szerint nem lehet megállapítani, hogy a gyanúsított tudott volna az ellene indult eljárásról, így pedig az sem bizonyítható, hogy szökésben volt. Az ügyészi fellebbezés nyomán másodfokon a Fővárosi Bíróság dönt majd a Schönthal Henrik elleni kényszerintézkedésről.

Szerdán hiányos iratokat kaptak

A BKKB már szerdán ülést tartott Schönthal Henrik ügyében, de azt el kellett halasztani, mert a szükséges iratoknak csak egy része érkezett meg, a kitűzött időpont előtt negyedórával, a bíróság épületébe.

A Fővárosi Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai nemzetközi elfogatóparancs alapján hétfőn a Ferihegyi repülőtéren vették őrizetbe az Egyesült Államokból önként hazatért Schönthal Henriket. A bűnüldöző hatóságok szerint a különösen jelentős értékben elkövetett sikkasztással, magánokirat-hamisítással és pénzmosással gyanúsított Schönthal Henrik előzetes letartóztatását az teszi szükségessé, hogy szabadlábon hagyása megnehezítheti a büntetőeljárás lefolytatását. Schönthal Henrik egyelőre nem tett vallomást a hatóságok előtt.

Bárándy lemondott a védelemről

Ezzel kapcsolatban Borsos Tamás annyit mondott az MTI-nek, hogy egy ilyen bonyolult, nagy terjedelmű ügyben a részletes vallomástételre való felkészülés hosszabb időt, akár több hetet is igénybe vehet. Szerdáig Bárándy Péter is a védője volt Schönthal Henriknek. Miután azonban a Fidesz etikai és összeférhetetlenségi kérdéseket vetett fel ezzel kapcsolatban, mondván, hogy tavaly igazságügy-miniszterként eljárt a K and H ügy gyanúsítottjának kiadatási ügyében, Bárándy Péter lemondott Schönthal Henrik védelméről.

Bárándy Péter szerdai nyilatkozataiban hangsúlyozta, továbbra sem tartja aggályosnak sem jogilag, sem etikailag Schönthal Henrik védelmét, ugyanakkor ügyvédként mindenekelőtt ügyfele érdekét kell szem előtt tartania.