Magyarországra érkezett az osztrák kancellár

2000.04.27. 14:58
Budapestre érkezett csütörtökön délben Wolfgang Schüssel osztrák kancellár. A politikust Orbán Viktor hívta meg Magyarországra, és a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában fogadta osztrák kollégáját.

Wolfgang Schüssel
,,Fontosnak tartom a baráti kapcsolatok ápolását."
Továbbra is stratégiai kérdésnek tartjuk az osztrák-magyar kapcsolatokat, és szeretnénk folytatni a kiváló együttműködést - mondta Orbán Viktor kormányfő a Wolfgang Schüssel osztrák kancellárral folytatott megbeszélés után csütörtökön. Az MTI szerint a miniszterelnök a Wolfgang Schüssellel folytatott majdnem kétórás megbeszélést követően örömmel nyugtázta, hogy Ausztria támogatja Magyarország európai uniós csatlakozását. Az osztrák kancellár azt hangsúlyozta, hogy Ausztriában az új kormány alatt ugyan sok minden változik, de "érintetlenül maradnak az osztrák politika alapelvei", többek között az Európai Unió, valamint az annak bővítése melletti egyértelmű elkötelezettség. A kancellár leszögezte: Ausztria szeretné, "ha lehetőleg minél gyorsabban, eredményesen lezárulnának a csatlakozási tárgyalások" a tagjelöltekkel, így Magyarországgal is. Schüssel elmondta azt is, hogy az osztrák kormány ezen a héten másfél millió schillinges támogatást hagyott jóvá a tiszai árvíz károsultjai javára.

Nyilatkozat az utazás előtt

,,Fontosnak tartom a baráti kapcsolatok ápolását olyankor is, amikor nemzetközileg nehéz idők járnak. Ez utóbbiaknak nem szabad befolyásolniuk a szoros szomszédi szálakat. Örömmel teszek eleget a magyar kormányfő meghívásának" - mondta Wolfgang Schüssel a Népszabadság bécsi tudósítójának látogatása előtt egy nappal. Az osztrák kancellár úgy fogalmazott: biztosítani fogja magyar partnereit arról, hogy Ausztria mindent megtesz az EU bővítéséért.

Az ifjú ellenzékiek elítélik Schüsselt

A hazai ellenzéki pártoknak elsősorban az ifjúsági szervezetei hangoztatják ellenérveiket az osztrák kancellár meghívásával kapcsolatban - legalábbis ez derül ki az Indexhez eljuttatott dokumentumaikból. Az SZDSZ és az MSZP ifjúsági politikusai így tiltakoznak, illetve ellenérzéseiket hangoztatták a találkozó előestéjén. Az ifjú szocialisták egyenesen félfasisztának nevezték a jelenlegi osztrák kormányt, míg az Új Generáció szerint Orbán Viktornak ,,nem tettei alapján" kellene megítélnie az ausztriai koalíciót, hanem el kellene ítélnie azt.

Csurka demonstrálni akart a kancellár mellett

Csurka István, a MIÉP elnöke az MTI szerint bejelentette: baráti demonstrációval szerették volna üdvözölni a Magyarországon tartózkodó Wolfgang Schüssel osztrák kancellárt, de elálltak ettől a szándékuktól, mert a Miniszterelnöki Hivataltól megtudták, hogy hivatalos látogatás esetén utcai találkozásra nincs mód a vendéggel. Ezért a Magyar Fórum című hetilapban fogják közzétenni üdvözletüket. Csurka István álláspontja szerint összeomlófélben van az Ausztria törvényesen megválasztott kormánya elleni gyűlöletkeltő, kirekesztést szorgalmazó nemzetközi és hazai "hajcihő".

Tom Lantos Ausztriában tájékozódik

Tom Lantos kaliforniai képviselő az amerikai Kongresszusban egy Ausztriát elítélő határozati javaslatot terjesztett elő nemrégiben. A Képviselőházban ezt meg is szavazták, igaz, szankciók nélkül, tehát enyhébb formában, mint ahogyan azt Lantos javasolta. Az előterjesztő most Bécsbe érkezett, ahol Ausztria kormányzati és állami vezetőivel találkozik majd. Lantos a Die Presse című osztrák lapnak elmondta, hogy továbbra is szereti Ausztriát, ahol korábban évente üdült családjával. Ugyanakkor a magyar származású amerikai képviselő kifejtette: reméli, hogy az új Európa nem tűri majd el a xenofób (idegengyűlölő) és neonáci áramlatokat. Lantos - akit a Die Presse a Holocaust egyik túlélőjének nevezett - szerint a 14 EU-tagállam helyesen reagált, amikor szankciókat vezetett be Ausztriával szemben.

Haider továbbra is bírál

Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) távozó elnöke az osztrák lapokban két interjúban is újra támadta az Európai Uniót és annak három tagállamát, Belgiumot, Franciaországot, sőt most már Spanyolországot is. Az utóbbit különösen azért ítélte el, mert míg Haider szerint Spanyolországban Aznar kormányfő a marokkóiakat üldözi, a nemzetközi színtéren felháborodik az osztrák Szabadságpárt politikája miatt. Haider szerint Aznar ezzel csak azt akarja leplezni, hogy az általa vezetett spanyol pártban még ott ülnek azok, akik a Franco-diktatúra idején, a falangisták soraiban politizáltak. Haider egyúttal bírálta az osztrák kormányt is - amelyben pártja koalíciós partner -, amiért nem tesz lépéseket a tizennégyek (az EU) szankciói ellen, és nem zárta ki, hogy 2002-ben kancellárjelöltként térjen vissza a nagypolitikába.