Schüssel kettős szerepben

2000.02.10. 11:43
Ausztria kancellárja kettős helyzetbe került: a külföld felé elhatárolódik Haiderék pártjától, otthon hevesen támadják előterjesztett kormányprogramja miatt. Mindeközben az USA visszahívta bécsi nagykövetét, Károly walesi herceg pedig lemondta májusra tervezett ausztriai útját.
Bár Ausztria kancellárja elhatárolta magát a kormányba bekerült Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) fenyegetéseitől, amelyek az Európai Unió jövőbeli határozatainak megbénítására irányultak, az osztrák parlamentben szerdán egész nap heves vita zajlott Wolfgang Schüssel kancellár délelőtt előterjesztett kormányprogramjáról. A kancellár előző nap egy német tv-állomás kerekasztal-vitájában leszögezte: nem fogja eltűrni, hogy Ausztria képviselője megvétózza az uniós határozatok bármelyikét. 'A szövetségi kancellár és a külügyminiszter Bécs álláspontját képviseli Brüsszellel szemben, nem pedig a koalíciós partner, az FPÖ álláspontját' - hangoztatta Schüssel.

Az ellenzékbe szorult szociáldemokraták frakcióvezetője kevéssé komolynak nevezte a programot, és hiányolta a konkrétumokat. Peter Kostelka szerint ettől a kormánytól "félni kell". Alexander Van der Bellen, a zöldek frakcióvezetője az új kormányt "Jörg Haider árnyék-kabinetjének" minősítette. Ezzel szemben Peter Westenthaler, az Osztrák Szabadságpárt frakciójának vezetője felemelő pillanatnak nevezte a kormányprogram előterjesztését.

Mindeközben Madeleine Albright amerikai külügyminiszter utasította az Egyesült Államok bécsi nagykövetét, hogy térjen vissza az osztrák fővárosba, Károly walesi herceg pedig lemondta májusra tervezett ausztriai útját. A walesi herceg két kereskedelmi kiállítást nyitott volna meg fővédnökként.

Haider Wolfgang Schüssellel egyetemben vasárnap a német ARD televízió műsorában védelmébe vette a nemzetközi támadásokkal szemben a kormánykoalíciót. Haider a műsorban önmagát egyszerű liberális reformpolitikusnak nevezte. Schüssel ugyanakkor azt mondta, hogy Haider nem az új Hitler. A berlini szálloda előtt, ahol a tévéfelvétel zajlott, többszázan a 'Nácik - kifelé' jelmondatot skandálták, és Haidert kövekkel dobálták meg a rendőrkordon mögül. Bécsben harmadnapra is Haider-ellenes tüntető tömeg gyűlt össze: négyezren tiltakoztak a szélsőjobbos politikus hatalomra kerülése ellen.  • Hírek
  • Támogatások