Orbán: nem szakítjuk meg a kapcsolatokat Ausztriával

2000.02.04. 17:28
A magyar nemzeti érdek szempontjából teljesen elfogadhatatlan lenne a diplomáciai kapcsolatok "jegelése" az unió-tag Ausztriával - mondta Orbán Viktor Madridban, ahol részt vesz az európai jobbközép erők konferenciáján. Eközben az Európai Unió soros elnökségét ellátó Portugália kormánya péntektől bevezeti azokat a politikai szankciókat Ausztria ellen, amelyeket hétfőn az Európai Unió portugál elnöksége hétfőn helyezett kilátásba

A magyar miniszterelnök kifejtette: a 14 tagország felfüggesztheti kétoldalú diplomáciai kapcsolatait Ausztriával, hiszen minisztereik uniós szinten minden héten találkoznak az osztrák miniszterekkel. Nekünk azonban a felfüggesztés esetén még technikai találkozókra sem lenne lehetőségünk egy szomszédos országgal. Nem véletlen, hogy Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország máshogy látja a helyzetet, mint az uniós államok - emlékeztetett Orbán Viktor. Közben az előzetes hírekkel ellentétben a spanyol miniszterelnök mégsem javasolta, hogy az Európai Néppártok Szövetsége zárja ki soraiból az Osztrák Néppártot.

Eközben a bécsi tüntetések és a nemzetközi tiltakozás ellenére is föleskette Thomas Klestil elnök az új osztrák kormány tagjait. A Hofburg Mária Terézia termében tartott rövid ceremóniára igen szokatlan körülmények között került sor. Az új kormány tagjai egy - Habsburg időkből maradt - titkos földalatti folyosón mentek át a kancellári hivatal épületéből a Hofburgban lévo elnöki hivatalba. A két épület közötti téren ugyanis több ezren tüntettek az FPÖ kormányba kerülése ellen, és néhány perccel a ceremónia kezdete előtt a teret nagy készültséggel őrző rendőrök megbotoztak néhány tüntetőt, akik át akarták törni a kordont. Az eskütételi ceremónia némi késéssel kezdődött: Thomas Klestil elnök, a tapasztalt diplomata megvárakoztatta a kormányt, amelyet saját elmondása szerint a demokrácia szabályai előtt meghajolva, de meggyőződése ellenére esketett fel.

Az új osztrák kabinet

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) delegálta a szövetségi kancellárt: Wolfgang Schüsselt, a külügyminisztert és a belügyminisztert. Az ÖVP-é a gazdasági tárca, a földművelés és a vidékfejlesztés illetve az oktatás is.

Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) adta az alkancellárt (Susanne Ries-Passert, aki a Szabadságpárt szövetségi ügyvezetője), a pénzügyminisztert, a honvédelmi minisztert és az igazságügyminisztert. Övék a szociális és családügyi tárca, a közlekedés és infrastruktúra fejlesztése, valamint az oktatás is.

A kabinet négy tagja nő: a kancellár-helyettes, külügyminiszter, a szociális és családügyi miniszter valamint az oktatási tárca tulajdonosa.

A bécsi értéktőzsde legnagyobb összértékű papírja, a Bank Austria részvénye zuhanásba kezdett: a papír hét százalékos visszaeséssel kezdte a napot. Az osztrák lapok kormányalakítással kapcsolatos pénteki kommentárjai közül a legfeltűnőbb, hogy a konzervatív Die Presse, amely eddig Thomas Klestil elnököt támadta hevesen vonakodása miatt, most mély csalódottságának ad hangot a kormány összetétele miatt. Az új kormány programját szinte minden lap figyelemre és vitára méltónak minősítette.

A Die Presse címoldalas írása szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) oldalán azt jelzi, hogy a pártnak nincs meg sem az akarata, sem a tartaléka a tényleges megújuláshoz. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) oldalán pedig leleplezi, hogy Haider hiába nyilatkozott korábban a sok pártoktól független, remek szakértőről. 'Haidernek vagy nincsenek emberei, vagy nem is akarja, hogy ez a kormány sikeres legyen' - írta a Die Presse.

A Der Standard liberális lap ugyancsak azt emeli ki, hogy az FPÖ-nek nincs megfelelő káderállománya. A lap hozzáteszi: a Klestil által megkövetelt személycserék nem tudják majd megváltoztatni a nemzetközi reakciót. Ugyanakkor a lap a kormány struktúráját és a programot jónak minősíti, megjegyzi azonban, hogy például a bevándorlás és az igazságügy terén akad nehezen elfogadható intézkedés.

António Guterres, portugál miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy az Európai Unió soros elnökségét ellátó Portugália kormánya péntektől bevezeti azokat a politikai szankciókat Ausztria ellen, amelyeket hétfőn az Európai Unió portugál elnöksége hétfőn helyezett kilátásba a Szabadságpárt kormányzati szerepvállalásának esetére. Automatikusan életbe lépnek minden egyes tagállamban azok a határozatok, amelyeket a hét elején közösen hoztak - szögezte le Guterres. Az osztrák nagyköveteket az uniós fővárosokban csak technikai szinten fogadják, s az unió nem támogat egyetlen osztrák jelöltet sem a nemzetközi intézmények posztjaira. Ugyanakkor a szankciók nem zárják ki az osztrák minisztereket a többoldalú találkozókról.