Schüssel csak bennünket érdekel

2000.04.28. 14:59
Az osztrákon kívül a külföldi sajtó nem tulajdonít túlzott jelentőséget Wolfgang Schüssel osztrák kormányfő budapesti látogatásának.

Normális módon egy ilyen jellegű kormányfői találkozás nem tűnt volna fel senkinek
A BBC tudósításának címe "Ausztria megnyerte Magyarország támogatását". A hírügynökség szerint a két ország között annyira szoros kapcsolat létezik, hogy normális módon egy ilyen jellegű kormányfői találkozás nem tűnt volna fel senkinek. Az írás szerint az osztrák miniszterelnök fogadása az EU elszigetelés ellenében Brüsszel kritikáját jelenti: ugyanis egyre kevésbé valószínű, hogy Magyarország 2003-ig csatlakozni fog az unióhoz.

A Neue Zürcher Zeitung pénteki száma hosszabb cikkben foglalkozik az osztrák kancellár budapesti munkalátogatásával. A lap megállapítja: az EU-tagjelölt és Ausztriával hagyományosan szoros kapcsolatokat ápoló Magyarország a Béccsel szemben emelt szankciók miatt dilemmába került. Az NZZ szerint a döntés kényszerét egy "is-is" válasszal elütő Magyarország önállóságot demonstráló kísérletében az is szerepet játszik, hogy az országnak hosszútávon érdekében áll biztosítani Ausztria jóindulatát. A legközelebb eső EUországban ugyanis már előre ellenkezést vált ki a keleti bővítéssel szemben a vele járó szabad munkaerő-áramlás.

A bécsi Kurier szerint a négyszemközti és a delegációk körében folytatott beszélgetések fő témája Magyarország EU-csatlakozása volt. Megegyeztek arról, hogy az Ausztria számára is égető témák, mint például a határátlépő ingázók illetve a régiók fejlesztése ügyét egymással illetve Szlovákiával hármasban beszélik meg. A "politikai esős időszakban" kétszer annyit ér a jó szomszédság - idézi az osztrák lap Schüssel kancellárt. Teljesen ennek a szomszédságnak jegyében támogatja Orbán a bécsi kormányt az EU szankciókkal szemben.

A Die Presse "Schüssel utal az osztrák magyar tengelyre" címmel közöl beszámolót. A lap szerint a négyszemközti megbeszélések után az osztrák kancellár a "kelet európai együttműködés lenyűgöző tervét" vetette fel. Eszerint a kis országoknak ápolniuk kell a barátságot, nem csak gazdasági, hanem politikai téren is. Ezen túl éreztette, hogy Ausztria a jövőben nem csak Magyarországgal, hanem Szlovákiával is keresi a szorosabb együttműködés lehetőségét. Schüssel utalt arra, hogy belátható időn belül ezen országok vezetői hármas csúcstalálkozót tarthatnának.

A Der Standard meglátása szerint a magyar külügyminisztériumban szándékosan megpróbálják kisebbíteni a Schüssel látogatás jelentőségét. Ausztria szomszédos ország - szólnak a lap által idézett érvek - amellyel Budapest csak a bilaterális kapcsolatok útján válthat szót, szemben az EU intézményrendszerét naponta használó 14 tagországgal.

Magáról a találkozóról a mértékadó osztrák lap leírja, hogy a körülményektől függetlenül igen szívélyes volt. Orbán nem kevesebbre vállalkozott, mint lazított az EU által Ausztria ellen emelt karantén szorításán. "Az elképzeléseink hosszútávra szólnak" - hangsúlyozta a magyar miniszterelnök. A két ország együttműködésében perspektivikus lehetőségek rejlenek, nem utolsósorban azért, mert a magyar gazdaság fellendülése pozitív hatással van az osztrák gazdaságra.

A 14 EU tagállam Ausztria ellenes lépéseit Schüsselhez hasonlóan állítólag Orbán is "túldimenzionáltnak" minősítette
Ezen állásfoglalásoknál sokkal többet nem lehetett megtudni - írja a Standard - mert ezután egyik kormányfő sem állt a sajtó kérdései elébe. Magyarországon a fordulat éve óta ismeretlen gyakorlat az ilyesmi. A delegáció köreiből azt lehetett megtudni, hogy Orbán nagy részvéttel volt Schüssel és annak nemzetközi helyzete felé. A 14 EU tagállam Ausztria ellenes lépéseit Schüsselhez hasonlóan állítólag Orbán is "túldimenzionáltnak" minősítette. A nyilvánosság előtt Orbán még nem kritizálta közvetlenül az EU-partnerek magatartását, de sokat tett azért, hogy ne hagyjon kétséget álláspontjáról ezzel kapcsolatban. Emiatt volt igen vitatott a budapesti Schüssel látogatás. Magyar ellenzéki politikusok egyenesen a parlamenti pártok közötti külpolitikai konszenzus felmondásáról beszélnek.

Romániában a lapok az ortodox húsvét előtti uborkaszezon miatt nem sokat írtak a találkozóról. A Mediafax hírügynökség azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy Ausztria támogatja Magyarország uniós csatlakozását.