Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Gyurcsány nem rúg ki senkit a katasztrófa miatt

2006.08.23. 15:12
Bár többször is felmerült az utóbbi napokban, hogy politikai felelőse is lehet az augusztus 20-ai katasztrófának, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szerdai kormányülésen bejelentette, nem tartja szükségesnek, hogy bárki is távozzon a kormányából.

Szilvásy György hétfőn még arra a felvetésre, hogy felvetődött-e a politikai felelősség kérdése így reagált: "igen arra a kérdésre a válasz, hogy felvetődött-e a politikai felelősség kérdése, beleértve a miniszterelnököt is. A vizsgálat eddigi megállapítása (...) alapján a politikai felelősség (...) ma még nem látszik". A szerdai kormányülésen Gyurcsány Ferenc kormányfő már nem tartotta szükségesnek a leváltott Bodor Tibor főosztályvezetőnél magasabb beosztású tisztségviselő menesztését.

A Kormányszóvivői Iroda közlése szerint a miniszterelnök a kormányülésen bejelentette: az augusztus 20-i természeti katasztrófa következményeiről szóló, tegnap ismertetett vizsgálati megállapítások tüzetes áttanulmányozása után úgy döntött, nincs ok arra, hogy ebből a természeti katasztrófából bárki politikát csináljon, nincs tehát indok politikai felelősségrevonásra sem, nem vált le emiatt egyetlen minisztert sem. Nem kell távoznia államtitkárnak és szakállamtitkárnak sem.

A keddi kormányszóvivői tájékoztatón, amelyen Szilvásy György elmenekült, amikor az első kínosabb kérdést meghallotta, az Indexnek arra az utána kiáltott kérdésére, nem foglalkoztatja-e a lemondás gondolata, annyit mondott: erre a kérdésre négyszemközt hajlandó csak reagálni, nyilvánosan nem.