Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Sokba kerül a zsoldossereg felállítása

2002.12.14. 11:19
A honvédelmi tárca számításokat végzett az önkéntes haderőre történő áttérés kiadásairól: 106-122 milliárd forint a sorkatonaság eltörlésének forrásigénye 2006-ig. A Népszabadság szerint hiába emelkedik azonban a következő négy évben jelentősen a védelmi büdzsé, az önkéntes hadsereg felállításának teljes anyagi fedezete egyelőre nincs meg. Az SZDSZ nemrégiben szorgalmazta ismét a sorozások eltörlését.
Jelentős belső átcsoportosításokra lesz szükség a védelmi költségvetésen belül ahhoz, hogy a honvédelmi tárca finanszírozni tudja a kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetését.

Az áttérés a drága

A minisztériumnál készült elemzés szerint hosszú távon megtakarítással jár az önkéntes hadsereg működtetése, hiszen kevesebbet kell költeni a kiképzésre, a drága eszközök is kevésbé amortizálódnak a szakszerűbb használat mellett. Rövid távon azonban óriási többletkiadással jár az áttérés. Számítások szerint 2006-ig legalább 106 milliárdot, egy másik változat szerint 122 milliárd forintot kell elkülöníteni erre a feladatra a költségvetésből -írja a Népszabadság.

A tervezett növekedés már elosztva

A NATO-nak tett vállalás szerint a ciklus végére a védelmi költségvetés GDP-részesedése a jelenlegi 1,61 százalékról 1,81 százalékra emelkedik. Ez évi negyvenmilliárd forintos növekmény, amelybe akár beleférhetne is a profi hadsereg kialakítása. Csakhogy a védelmi büdzsét meglehetősen feszítetté teszi a szövetségi haderő-fejlesztési célkitűzések teljesítése, a Gripenek bérlete, a gépjárműpark lecserélésének megkezdése és az illetményemelés finanszírozása. Mindezek miatt az önkéntes hadseregre történő áttérés 106-122 milliárd forintos többletigényéből 55-73 milliárdra egyelőre nincs fedezet.

Milliárdos ruhacsere

A lap szerint többletköltséget okoz például az is, hogy a jelenlegi 6850-ről 2006-ig 14600-ra felduzzasztott szerződéses állományt új öltözettel lássák el, ami a hivatásosoknak is jár. Ez 5,5 milliárd forint, holott a költségvetésben erre évente mindössze 650 millió forint van elkülönítve. A szerződésesek toborzása kapcsán a tervek szerint évente 220 milliót fordítanak reklámra és rendezvényekre. A toborzóirodák felszerelésére, rendbetételére további 684 millió forintra van szükség.

A legnagyobb tétel

A legnagyobb, fedezet nélküli tétel a laktanyai munka- és életkörülmények javítása. A legénységi épületek rendbetételére 2006-ig 20 milliárd, a közművek, konyhák, tantermek és nőtlen tiszti szállók korszerűsítésére további 22,5 milliárd van betervezve. Erre mindössze 220 millió forint van elkülönítve. Értesülésünk szerint az egy plusz három évre tervezett védelmi költségvetésben a lakásprogram eshet például az önkéntes haderő megteremtésének áldozatául. Erre az előző kormány 25 milliárd forintos hitelt akart felvenni, amelyet már valószínűleg nem hívnak le. Egy másik lehetséges takarékossági mód a létszám további csökkentése.