Erzsébet
1 °C
4 °C

Sokba kerül a zsoldossereg felállítása

2002.12.14. 11:19
A honvédelmi tárca számításokat végzett az önkéntes haderőre történő áttérés kiadásairól: 106-122 milliárd forint a sorkatonaság eltörlésének forrásigénye 2006-ig. A Népszabadság szerint hiába emelkedik azonban a következő négy évben jelentősen a védelmi büdzsé, az önkéntes hadsereg felállításának teljes anyagi fedezete egyelőre nincs meg. Az SZDSZ nemrégiben szorgalmazta ismét a sorozások eltörlését.
Jelentős belső átcsoportosításokra lesz szükség a védelmi költségvetésen belül ahhoz, hogy a honvédelmi tárca finanszírozni tudja a kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetését.

Az áttérés a drága

A minisztériumnál készült elemzés szerint hosszú távon megtakarítással jár az önkéntes hadsereg működtetése, hiszen kevesebbet kell költeni a kiképzésre, a drága eszközök is kevésbé amortizálódnak a szakszerűbb használat mellett. Rövid távon azonban óriási többletkiadással jár az áttérés. Számítások szerint 2006-ig legalább 106 milliárdot, egy másik változat szerint 122 milliárd forintot kell elkülöníteni erre a feladatra a költségvetésből -írja a Népszabadság.

A tervezett növekedés már elosztva

A NATO-nak tett vállalás szerint a ciklus végére a védelmi költségvetés GDP-részesedése a jelenlegi 1,61 százalékról 1,81 százalékra emelkedik. Ez évi negyvenmilliárd forintos növekmény, amelybe akár beleférhetne is a profi hadsereg kialakítása. Csakhogy a védelmi büdzsét meglehetősen feszítetté teszi a szövetségi haderő-fejlesztési célkitűzések teljesítése, a Gripenek bérlete, a gépjárműpark lecserélésének megkezdése és az illetményemelés finanszírozása. Mindezek miatt az önkéntes hadseregre történő áttérés 106-122 milliárd forintos többletigényéből 55-73 milliárdra egyelőre nincs fedezet.

Milliárdos ruhacsere

A lap szerint többletköltséget okoz például az is, hogy a jelenlegi 6850-ről 2006-ig 14600-ra felduzzasztott szerződéses állományt új öltözettel lássák el, ami a hivatásosoknak is jár. Ez 5,5 milliárd forint, holott a költségvetésben erre évente mindössze 650 millió forint van elkülönítve. A szerződésesek toborzása kapcsán a tervek szerint évente 220 milliót fordítanak reklámra és rendezvényekre. A toborzóirodák felszerelésére, rendbetételére további 684 millió forintra van szükség.

A legnagyobb tétel

A legnagyobb, fedezet nélküli tétel a laktanyai munka- és életkörülmények javítása. A legénységi épületek rendbetételére 2006-ig 20 milliárd, a közművek, konyhák, tantermek és nőtlen tiszti szállók korszerűsítésére további 22,5 milliárd van betervezve. Erre mindössze 220 millió forint van elkülönítve. Értesülésünk szerint az egy plusz három évre tervezett védelmi költségvetésben a lakásprogram eshet például az önkéntes haderő megteremtésének áldozatául. Erre az előző kormány 25 milliárd forintos hitelt akart felvenni, amelyet már valószínűleg nem hívnak le. Egy másik lehetséges takarékossági mód a létszám további csökkentése.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?