Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elévülés miatt szüntették meg a Siemens elleni vesztegetési ügyet

2007.05.08. 17:31
A rendőrség kedden megszüntette az eljárást abban az ügyben, amiben Farkas Imre, az egykori SATeLIT Tv-t üzemeltető TvEgy Rt. tulajdonosa azt állította: a magyarországi Siemens megzsarolta.

Hruska Csaba alezredes, a BRFK gazdaságvédelmi osztályának vezetője elmondta, a Siemens és a TvEgy Rt. között támogatási szerződés jött létre 2001-ben, amiben a Siemens vállalta, hogy 1-1,5 milliárd forinttal támogatja a televíziót. A Siemens egy ideig teljesített, majd felmondta a szerződést. Farkas Imre, az azóta megszűnt SatElit TV volt tulajdonosa azt állítja: 2001-ben azzal a feltétellel kapott 1,351 milliárd forintnyi támogatást, hogy abból 720 milliót visszajuttat a kölcsönadóknak.

A televízió üzemeltetője-tulajdonosa azzal állt elő, hogy a 720 millió forintot "kézből kézbe a Siemensnek" kellett fizetnie, és ezt az összeget most visszakövetelné, de ettől, állítása szerint, a Siemens elzárkózott.

Zsarolás miatt

Az alezredes közlése szerint az egyezkedés során hangzott el olyan állítás, amit a televízió üzemeltetője fenyegetőnek érzett, ezért tett feljelentést zsarolás miatt, még tavaly szeptemberben. A rendőrök zsarolás és vesztegetés miatt folytatták le az eljárást.

"Beszereztük a támogatással kapcsolatos iratokat, meghallgattuk a feleket, szakértőt vontunk be a nyomozásba, amelynek a végén arra jutottunk, hogy a tényállás alkalmatlan a zsarolás megállapítására, ilyen magatartást senki nem valósított meg" - tette hozzá Hruska Csaba. Az állítólagos vesztegetés 2001-re datálódik, és mivel a büntetési tétele három év, ez az eset 2004-re elévült, így mód sem volt a arra, hogy nyomozzanak ebben az ügyben. Ezt a nyomozást tehát elévülés miatt szüntették meg.

A hvg.hu kedden megkereste Farkas Imrét, aki utalt arra, fenntartja állításait, csodálkozik a rendőrség eljárásán, és megfontolja, hogy panaszt nyújtson-e be az ügyészségnek.

Más ügyek

A Nemzeti Nyomozó Iroda több eljárást is indított a cég ellen. Az egyik gyanú szerint hajléktalanok bevonásával olyan számlagyárat működtettek, amelyek 1,5 milliárd forintnyi számlát bocsátottak ki valós gazdasági teljesítés és tényleges fizetés nélkül. Vizsgálat folyik arról is, igazak-e azok a gyanúk, miszerint a cég információkat vásárolt a honvédelmi tárca két munkatársától, hogy kedvezőbb helyzetbe kerüljön a laktanya-felújítási tenderen.