Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A Fidesz nem találja az interneten a Cisco-szerződést

2003.06.03. 17:25
"Nem találja az Oktatási Minisztérium a Cisco szerződést" - állította keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján Posán László fideszes politikus, aki előzőleg megpróbált beletekinteni a dokumentumba A minisztérium a kért megállapodások küzül kettőt közzétett, egybe szerdán nyújt betekintést.
"Nem találja az Oktatási Minisztérium a Cisco szerződést" - állította keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján Posán lászló fideszes politikus, aki előzőleg megpróbálta beletekinteni a dokumentumba A képviselő közölte: "Megpróbált belenézni a kormány üvegzsebébe, de úgy látszik, abba csak üvegszemekkel lehet." Magyar Bálint oktatási miniszter egyébként a parlamentben többször is kijelentette, hogy az ellenzéki képviselők bármikor, bármelyik szerződésbe betekinthetnek.

Pósán próbálkozása

Pósán László kedden megpróbált belenézni az Oktatási Minisztérium és a Cisco által kötött szerződésbe. A megállapodás tartalma azután került az ellenzék célkeresztjébe, hogy Répássy Róbert fideszes frakcióvezető-helyettes parlamenti interpellációjában felvetette, Magyar Bálint, Sári Lajos helyettes államtitkár és Csepeli György, az IHM politikai államtitkára januári amerikai utazását a Cisco informatikai cég fizette. A látogatás alkalmával 100 ezer dollár értékű közbeszerzés nélküli megállapodást írt alá a tárca a vállalattal. Magyar Bálint elismerte, hogy talán szerencsétlen volt az utat elfogadni, viszont jónak értékelte a Ciscoval kötött megállapodást, mert a cég 180 millió forint értékű számítástechnikai eszközt adott ingyen a magyar oktatásnak.

Az ellenzéki politikus keddi tájékoztatóján elmondta, hogy hétfőn levelet írt az oktatási miniszternek, azt kérte, bocsássa rendelkezésére a Cisco-szerződést. A honatya kedd délelőtt bejelentkezett a minisztériumba, hogy betekinthessen a dokumentumba. Pósán felidzéte Magyar Bálint hétfői szavait, miszerint az ellenzéki képviselők bármikor, bármilyen szerződésbe beletekinthetnek. Pósán, Magyar szavait úgy értelmezte, hogy belenézhet a papírba, személyes megjelenésekor mégis azt mondták, hogy erre nincsen módja, mert nem találják a szerződést.

Üvegszem és üvegzseb

Pósán László szerint a képviselők jogállásáról szóló törvény alapján joga volna látni az iratot, de a Medgyessy-kormány egyik tavalyi határozata is arra utasítja a tárcákat, hogy olyan megállapodásokat kössenek, amelyeknél nem lehet az üzleti titok mögé bújni, és tájékoztatni kell a közvéleményt. Pósán jelezte, hogy eddig csak kíváncsiak voltak a megállapodásra, most már viszont kezdenek gyanakodni, hogy talán takargatnivalója van az oktatási tárcának, azért nem mutatja meg a dokumentumot. Pósán közölte, humorosan ezt úgy lehet megfogalmazni: "Megpróbáltam belenézni a kormány üvegzsebébe, de úgy látszik, abba csak üvegszemekkel lehet."

OM: Szerződések az interneten

Az Oktatási tárca sajtóosztályának tájékoztatása szerint a telefonon bejelentkező Pósán által kért Cisco-szerződést már korábban közzétették a tárca honlapján, mellé téve a korábbi kormány idején kötött megállapodást. AZ oktatási tárca késő délután harmadik megállapodást is közzétette a neten. A tárca szerint Pósán személyes megjelenésekor nem ugyanazt a papírt kérte, mint telefonon, így azt ígérték neki, hogy délelőttig előkerítik a szerződést, és minden további nélkül belenézhet abba. Pósán ezt elfogadta, majd távozott. A minisztérium szerint szokatlanul udvariatlan lépés ezekután sajtótájékoztatót tartva azt állítani, hogy nem adja ki a szerződéseket az OM. Ugyanakkor jelezték, hogy a kért iratot már korábban tanulmányozta a honatya. Sőt azt el is juttatta a Közbeszerzési Tanácshoz, melynek elnöke tájékoztatást kért a megállapodásról, majd miután a minisztérium világossá tette, hogy a megállapodás értéke nem haladja meg a közbeszerzési értékhatárt, a Közbeszerzési Döntőbizottság a megállapodást nem tárgyalta.