Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Évekig sugározhat engedély nélkül a Sláger Rádió

2002.01.16. 09:50
A Sláger Rádió bírósághoz fordulhat az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) döntése ellen, melyben a testület megszüntette a rádió műsorszolgáltatási szerződését. Ebből fakadóan akár még két éven keresztül is sugározhat a Sláger.
Az ORTT tavaly decemberben azonnali hatállyal felmondta a Sláger Rádió műsorszolgáltatási szerződését, mivel a rádiót működtető cég nem fizette ki a szerződése szerint esedékes 1,3 milliárd forintos díjat.

Arra a kérdésünkre, hogy miként sugározhat a Sláger Rádió érvényes frekvenciahasználati szerződés nélkül, az ORTT jogi irodáján azt a választ kaptuk, hogy erre a médiatörvényből, illetve a két fél közötti szerződésből fakadóan lehetősége van. A Sláger Rádió ugyanis bíróságon támadhatja meg az ORTT döntését. A médiatestület jogi irodáján az Indexszel közölték: államigazgatási eljárás keretében tárgyalhatják az ügyet, amely akár két évig is elhúzódhat. Amíg pedig nem születik végleges döntés, a rádió engedély nélkül is sugározhat.

Előzmények

Az ORTT 1997-ben kötött szerződést a Sláger Rádióval és a Danubius Rádióval. A megállapodás szerint a két csatorna országosan sugározhatja műsorát, ám a nagy hallgatósági elérést biztosító hullámsávoknak igen borsos volt az ára. Mindkét rádiónak 1997-ben a koncessziós díj 30 százalékát kellett befizetnie az ORTT kasszájába, a fennmaradó részt pedig évente részletekben. A jelenlegi szerződés-felbontásnak az az oka, hogy a Sláger nem fizette ki az esedékes műsorszolgáltatási díjrészletet, az 1,3 milliárd forintot.

Ha az én tehenem...

A Sláger előzőleg megpróbált engedményeket kérni a médiatestülettől. Kifogásolták, hogy a négy évvel korábbi frekvenciadíj nem méltányos, mert reklámbevételeik elmaradtak a várttól. Ugyancsak sérelmezték, hogy a Juventus hálózatba szervezett lokális rádióival immár országos csatornának kijáró lefedettséggel bír, pedig nincs ilyen frekvenciára engedélye. A Juventus ügyvezető igazgatója, Mark West erre a kifogásra úgy reagált az Indexnek, hogy rádiója "taktikus üzletpolitika" révén szerzett nagyobb lefedettséget, de a regionális adók is fizetnek frekvenciadíjat, ezért 1000 hallatóra lebontva arányaiban nem fizetnek kevesebb frekvenciadíjat, mint a Sláger.

Nem tudtak megegyezni

A végső fizetési határidő letelte előtt az 1,3 milliárd forintos összege helyett a rádió egy ötszázmilliós befizetésre tett ajánlatot. Az ORTT ezt el is fogadta volna, ha a Sláger nem szab különböző feltételeket. Sajtóértesülések szerint a rádió a tervek szerint csak letétbe helyezte volna az ötszázmilliót addig, amíg nem kap garanciát a 2005-ben lejáró hétéves koncesszió újabb ötéves meghosszabbítására.

Az ORTT tagjai végül elfogadhatatlannak ítélték az ajánlatot arra hivatkozva, ha teljesítik a Sláger Rádió kérését, akkor ezzel a koncessziós díjakat pontosan fizető Danubius Rádiót hozzák méltánytalan helyzetbe. A médiatestület megállapította a törvénysértést, és felbontotta az adóval kötött szerződését.

Erre kontrázott a csatorna: bírósági pert indított azzal az indoklással, hogy a médiatestület elutasította az általuk beterjesztett, a fizetési ütemezésről szóló javaslatot, holott többféle tervezetet is beterjesztett az ORTT-nek.

Maradhat az eredeti felállás

Az ORTT jelezte: nem az a célja, hogy üresen maradjon a frekvencia, így majdnem biztosra vehető a szakemberek prognózisa, miszerint nem válik egyszereplőssé az országos kereskedelmi rádióspiac. A Sláger műsorpolitikai változásait figyelve sem érződik kapuzáró hangulat, sőt: a rádió fél órával növelte legnépszerűbb műsorának, a Bumerángnak adásidejét, emellett új műsorvezetőket szerződtetett, új műsorokat indít.