Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Az ügyészség leállítatta a Schlecht-ügy vizsgálatát

2003.12.24. 16:38
A Fővárosi Főügyészség faxon érkezett átiratában értesítette a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy az úgynevezett "Schlecht-ügyben" nem tartja indokoltnak a nyomozás tovább folytatásának elrendelését. Lendvai szerint mindenki azt remélte: az ügyészség másodjára már nem temetheti el a Kaya Ibrahim - Josip Tot-ügyet.
A Fővárosi Főügyészség nem rendeli el Schlecht Csaba ügyében a nyomozás folytatását - tájékoztatott szerdán a rendőrség.

"A Fővárosi Főügyészség faxon érkezett átiratában értesítette a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy az úgynevezett "Schlecht-ügyben" nem tartja indokoltnak a nyomozás tovább folytatásának elrendelését" - olvasható az ORFK rendőrségi honlapján.

A BRFK novemberben a Népszabadságban megjelent Egy fantommal kevesebb című cikkben közölt adatok miatt vette elő az irattárból a Schlecht Csaba ellen már több mint két éve megszüntetett nyomozás iratait.

A napilap a sajtóban "Fidesz-közeli" vállalkozásokként emlegetett ügy egyik szereplőjét, Weisz Józsefet szólaltatta meg, aki elmondta: 1995-ben ő továbbította faxon Kaya Ibrahim és Josip Tot útlevelének másolatát Tasnádi Zsolt vállalkozóhoz.

A BRFK az iratok áttanulmányozása után előterjesztést tett, hogy a napilapban megjelent új információk miatt a Fővárosi Főügyészség rendelje el a nyomozás folytatását.

Polt Péter legfőbb ügyész november 17-én az Országgyűlésben egy interpellációra adott válaszában közölte: a Fővárosi Főügyészség felhívta a rendőrséget, részletesen indokolja meg, hogy az újságcikkben hivatkozott kijelentéseknek mely bűncselekményekben, milyen jogi relevanciája van, ezek mennyiben tekinthetők újnak és másnak, mint a megszüntető határozatban hivatkozott tények és érvek.

Mint mondta, csak ezek elkészülte után lesz az ügyész olyan helyzetben, hogy dönthessen, lehet-e megalapozott indítványt tenni a nyomozási bírónak, aki jogosult elrendelni a nyomozás folytatását.

Ismét futni hagyták

Ha az ügyészség karácsonyi meglepetésnek szánta, hogy december 23-i döntésével ismét futni hagyta Schlecht Csabát, hát nem okozott vele örömet a tisztességes embereknek - közölte Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az MTI-vel szerdán.

A frakcióvezető közleménye szerint, azok után, hogy a sajtóban gyakorlatilag önként jelentkezett az egyik tettes, aki az útlevelek felhasználásában közreműködött, mindenki azt remélte: az ügyészség másodjára már nem temetheti el a Schlecht Csaba - Kaya Ibrahim - Josip Tot-ügyet.

"Ezek után az ügyészség most nem tette lehetővé a nyomozás folytatását. Ez csak azoknak az érdekét szolgálja, akiknek az ügyben takargatnivalójuk van, vagy Schlecht Csabával üzleti vagy politikai kapcsolatban álltak" - hangsúlyozta Lendvai Ildikó.

A szocialista képviselők kívánják, hogy a karácsonyi ünnepek békéjét ne zavarja meg többé semmi, ami az igazságosságba vetett hitet rombolja - fogalmazott a frakcióvezető.

Lendvai Ildikó reményét fejezte ki, hogy a magyar emberek igazságérzetét az új esztendőben már nem éri hasonló pofon. Kívánják, hogy a "nép ügyvédje" új intézménye révén a szegények is megkapják a segítséget igazságuk kereséséhez.

Az MSZP azt várja, hogy "a jövőben senki ne állítson akadályt az elé, hogy politikai kapcsolataiktól függetlenül bíróság elé kerüljenek azok, akik a közpénzek eltűntetésével gyanúsíthatók" - fogalmaz Lendvai Ildikó.