Valér
4 °C
8 °C

A főügyészség visszaküldte a Schlecht-indítványt

2003.11.18. 07:08
A főügyészség visszaküldte a feladónak a Budapesti Rendőr-főkapitányság korábbi, Schlecht-ügyben tett indítványát. Az akta elővételére azután került sor, hogy az ügy egyik szereplője nyilatkozott a Népszabadságnak.
A Fővárosi Főügyészség - az előterjesztés részletes indoklását kérve - visszaküldte a BRFK Schlecht-ügyben tett korábbi indítványát - írja a Népszabadság. Schlecht Csaba ellen csődbűntett és adócsalás miatt folyt eljárás a kilencvenes évek közepén önmagát lopott útlevéllel igazoló ismeretlen vevőnek eladott, nem egy esetben adóságokkal terhelt 13 Fidesz közelinek tartott cég miatt.

Polt találkozna Lamperthtel
Polt Péter a sajtóból úgy értesült, hogy a belügyminiszter asszony "feszültségeket vélt felfedezni a rendőrség és az ügyészség viszonyában" - áll a legfőbb ügyész Lamperth Mónikához eljuttatott levelében, amelyben arra kéri a belügyminisztert, hogy amennyiben a sajtó híradásaiban neki tulajdonított állítás megfelel a valóságnak, ossza meg vele tapasztalatait, észleléseit. Személyes találkozójuk időpontjáról később egyeztetnek - írja a Népszabadság.

A BRFK akkor vette elő a Schlecht-aktát, amikor Weisz József nyilatkozott a Népszabadságnak: 1995-ben ő faxolta el Tasnádi Zsolt vállalkozónak Kaya Ibrahim és Josip Tot útlevelének fotokópiáit. A rendőrség szerint Weisz állításainak tisztázására a nyomozás ismételt elrendelése esetén van lehetőség.

A Fővárosi Főügyészség részletesebb jogi és szakmai érveket vár, hogy miért tartja indokoltnak a nyomozó hatóság az eljárás újbóli elrendelését: ha a rendőrség meggyőzőbb érvekkel terjeszti elő javaslatát, a főügyészség nem zárkózik el a kérés teljesítésétől, ami ez esetben nem a nyomozás elrendelését jelenti, hanem azt, hogy továbbítja az ügyet a nyomozási bírónak. A nyomozás elrendeléséről vagy megtagadásáról ugyanis már csak a nyomozási bíró dönthet.

Hétfőn az ebben a témában egy interpellációra válaszoló Polt Péter legfőbb ügyészt hetedszer szavazta le a parlament kormánypárti többsége.