Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

A meleg polgári kör már nem polgári kör

2003.10.08. 16:54
Korábban még provokációnak tartotta, ám mára közös sajtónyilatkozatot adott ki a korábban csak meleg polgári körként emlegetett Sokszínű Magyarország Polgári Kör és a Hende Csaba vezette Demokrácia Központ. Közleményükben a polgári és kisebbségi jogok maradéktalan érvényesülését, valamint a toleráns társadalmi értékrend megteremtését szorgalmazzák.
"A Sokszínű Magyarország Polgári Kör tagsága a megalakulása óta eltelt időben olyan pozitív visszajelzéseket kapott tevékenységét, céljait illetően, melyek arra sarkallják, hogy tovább gondolja milyen szervezeti formában tudná legeredményesebben tevékenységét kifejteni" - áll az SMPK és a Demokrácia Központ közös szerdai közleményében.

Nagyrészt azonos

"Az SMPK értékrendje nagyrészt azonos a polgári-nemzeti oldal értékrendjével, ezért a Demokrácia Központ semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy meleg identitású magyar állampolgárok az azonos célok és érdekek mentén együttműködjenek a polgári körökkel. Mivel azonban az SMPK programjában olyan polgárjogi célkitűzések is szerepelnek, melyek bizonyos tekintetben túllépik a polgári körök eredendő célkitűzéseit, szükségesnek bizonyult a hatékonyság követelményeit is szem előtt tartó alternatív szervezeti formára való áttérés"- folytatódik a közlemény.

"A Demokrácia Központ csakúgy, mint az SMPK fontosnak tartja a polgári és kisebbségi jogok maradéktalan érvényesülését, valamint a toleráns társadalmi értékrend megteremtését Magyarországon" - szögezik le.

Az SMPK tagsága a jövőben, mint hivatalosan bejegyzett civil egyesület tevékenykedik majd. Kezdeményezését ezentúl Sokszínű Magyarország Polgári Egyesület néven kívánja folytatni.

A polgári kör erre nem alkalmas

Hende Csaba az Index kérdésére elmondta, álláspontja lényegében nem változott a homoszexuálisokat tömörítő kör színre lépése óta. A Demokrácia Központ vezetője hangsúlyozta, fontos ügynek tartja az SMPK célkitűzéseit, ám a polgári körök szevezeti formája szerinte alkalmatlan az ezekért való küzdelemre. Hende elmondta, hogy az elmúlt hetekben tárgyalt a kör képviselőivel, akik azt követően belátták, hogy a homoszexuálisok emancipációjának előmozdításáért inkább egyesületi keretek között tudnak tenni.