Tekla
7 °C
19 °C

Nemzeti érzelmű melegek polgári köre

2003.07.24. 14:31
"Hajrá Magyarország, hajrá magyarok, mert mi is magyarok vagyunk" - egészítették ki az első meleg polgári kör alapítói Orbán Viktor köszöntését. A nemzeti elkötelezettségű homoszexuálisokat tömörítő Sokszínű Magyarország Polgári Kör nyílt levelében fejezi ki azt a reményét, hogy egyre többen ismerik fel: "a keresztényi szeretet összeegyeztethetetlen a homofóbiával". A napokban alakult szervezet képviselői szerint valótlanság, hogy csak a politikai paletta másik oldalán képviselhetik a melegeket.
"A jobboldali tábor nagyobb része - állíthatom - nem gyűlöli és nem is kívánja kirekeszteni a melegeket, sőt számos ismert politikus tevékenykedik jobboldali pártokban, igen magas pozícióban. Meleg identitásukat mindenki tudja, bár nem szokás a magánélet kiteregetése" - áll a Sokszínű Magyarország Polgári Kör vezetősége által jegyzett levélben.

Alulról építkező, népi-polgári kezdeményezés

A www.pride.hu-n - a magát az első magyar leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű portálnak nevező honlapon - megjelent írás szerint csak a melegek jogvédelmét maguknak kisajátítani igyekvő politikai vetélytársak próbálják azt terjeszteni a jobboldalról, hogy egészében elutasítja a homoszexualitást, és szemben áll vele. Az SMPK vezetése szerint egy "alulról építkező, népi-polgári kezdeményezés" - például egy meleg polgári kör - nagy eséllyel javíthatna a "melegek valós helyzetének, problémáinak, a meleg emberek természetének" megismertetésén. A szervezet levelében ugyanakkor nagy teret szentel a szélsőségek elleni fellépésnek: egyaránt elhatárolódnak Usztics Mátyás Hír Tévén elhangzott "homofób" kijelentéseitől, valamint a melegek felvonulását megzavaró szélsőségesektől.

Még nincs álláspont

A közelmúltban alakult új melegszervezet vezetői az Index megkeresésére elhárították a bővebb nyilatkozatot. Mint mondták, egyelőre "nyilatkozatstoppot" vezettek be. Addig nem nyilatkoznak, amíg a polgári körök ki nem alakítják álláspontjukat a szexuális kisebbséget képviselő körről. Nem nyilatkoztak az Indexnek a polgári körök központjában sem, mivel a szervezetek országos koordinációjával megbízott Hende Csaba szabadságát tölti. Érdemi állásfoglalás ezért csak a jövő hétre várható. Korábban azonban elhangzottak olyan kijelentések is, hogy sokan provokatív szándékkal hoznak létre csoportokat, amelyek a polgári körös címke alatt később - akár látványosan is - szembefordulhatnak a jobboldal tekintélyes vezetőivel.

Kisebbségi logika

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor a választási vereség után kezdeményezte polgári körök alapítását. A mozgalom eredeti célja, hogy helyi szerveződések, baráti körök formájában őrizze meg a tavalyi választási kampány idején felerősödött politikai aktivitást. Az elmúlt évben azonban más alapokon is létrehoztak polgári körök. A központ tájékoztatása szerint sok jogvédő, természetvédő szervezet alakult, de mint arról az Index elsőként beszámolt, szerveződött - etnikai kisebbségi alapon - roma polgári kör is a fővárosban.