Rendőri brutalitás és Kóka János

2008.01.11. 21:42
Két újságíró osztozott idén a kiemelkedő tényfeltáró anyagokért járó Göbölyös Soma-díjon. A Heti Válasz rovatvezetője, Bódis András Kóka-villa körüli visszásságok kiderítésével, az Index főmunkatársa pedig a 2006-os zavargások rendőrségi túlkapásairól írt cikksorozatával aratta le a tényfeltárói babérokat.

Egy millió forintról másfél millió forintra tornászta fel idén a Göbölyös Soma-díjjal járó pénzügyi elismerést a díjat odaítélő kuratórium. Ugyanis a testület az idén nem tudott két mű között választani, így Bódis András, a Heti Válasz rovatvezetőt, illetve Bodoky Tamást, az Index főmunkatársát egyaránt "kiemelte", mint kiváló tényfeltárót.

Bódis Kóka János volt gazdasági miniszter villaépítési és ezzel összefüggő adózási ügyeiről írott cikkeivel vívta ki a kuratórium elismerését. Bodoky pedig azzal a sorozatával, amelyik korábban nem publikált esetek leírásával egyrészt azt támasztotta alá, hogy a rendőrség a 2006 őszi zavargások és tüntetések idején a törvényesnél és a szükségesnél jóval több erőszakot alkalmazott, másrészt azt igazolta, hogy a rendőrség nem tett elég komoly lépéseket a túlkapások kiderítésért.

Bodoky Tamás és Bódis András
Bodoky Tamás és Bódis András

A kuratórium a tényfeltáró munka mennyisége és minősége, illetve a témák társadalmi fontossága mellett méltatta, hogy a cikkeket követhetően és érthetően fogalmazták meg a szerzők.

Az alapítványt Gőbölyös József újságíró - ahogy barátai hívták, Soma - 2000-ben bekövetkezett halála után hozták létre barátai és kollégái fiatal, 37 éven aluli újságírók tényfeltáró munkáinak díjazására.

A Gőbölyös Soma-díjat 2002-ben Blénessy Gábor (Korridor, TV2) és Rajnai Attila (Élet és Irodalom), 2003-ban Haszán Zoltán (Népszabadság), 2004-ben Mong Attila (Figyelő, InfoRádió), három éve Bogád Zoltán (Index), tavalyelőtt Szabó M. István (Magyar Narancs), legutóbb pedig Vajda Éva (Manager Magazin) vehette át.