Emőke
4 °C
20 °C

Rendőri brutalitás és Kóka János

2008.01.11. 21:42
Két újságíró osztozott idén a kiemelkedő tényfeltáró anyagokért járó Göbölyös Soma-díjon. A Heti Válasz rovatvezetője, Bódis András Kóka-villa körüli visszásságok kiderítésével, az Index főmunkatársa pedig a 2006-os zavargások rendőrségi túlkapásairól írt cikksorozatával aratta le a tényfeltárói babérokat.

Egy millió forintról másfél millió forintra tornászta fel idén a Göbölyös Soma-díjjal járó pénzügyi elismerést a díjat odaítélő kuratórium. Ugyanis a testület az idén nem tudott két mű között választani, így Bódis András, a Heti Válasz rovatvezetőt, illetve Bodoky Tamást, az Index főmunkatársát egyaránt "kiemelte", mint kiváló tényfeltárót.

Bódis Kóka János volt gazdasági miniszter villaépítési és ezzel összefüggő adózási ügyeiről írott cikkeivel vívta ki a kuratórium elismerését. Bodoky pedig azzal a sorozatával, amelyik korábban nem publikált esetek leírásával egyrészt azt támasztotta alá, hogy a rendőrség a 2006 őszi zavargások és tüntetések idején a törvényesnél és a szükségesnél jóval több erőszakot alkalmazott, másrészt azt igazolta, hogy a rendőrség nem tett elég komoly lépéseket a túlkapások kiderítésért.

Bodoky Tamás és Bódis András
Bodoky Tamás és Bódis András

A kuratórium a tényfeltáró munka mennyisége és minősége, illetve a témák társadalmi fontossága mellett méltatta, hogy a cikkeket követhetően és érthetően fogalmazták meg a szerzők.

Az alapítványt Gőbölyös József újságíró - ahogy barátai hívták, Soma - 2000-ben bekövetkezett halála után hozták létre barátai és kollégái fiatal, 37 éven aluli újságírók tényfeltáró munkáinak díjazására.

A Gőbölyös Soma-díjat 2002-ben Blénessy Gábor (Korridor, TV2) és Rajnai Attila (Élet és Irodalom), 2003-ban Haszán Zoltán (Népszabadság), 2004-ben Mong Attila (Figyelő, InfoRádió), három éve Bogád Zoltán (Index), tavalyelőtt Szabó M. István (Magyar Narancs), legutóbb pedig Vajda Éva (Manager Magazin) vehette át.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!