Félholtra verték a katasztrófaturistát

2007.05.30. 09:28
A rendőrség szerint garázdálkodott és csoportosan hivatalos személyekre támadt, saját állítása szerint csak rosszkor volt rossz helyen a budapesti szakács, akit a tavaly őszi zavargások idején félholtra vertek. Csigolyarepedéssel, szemsérüléssel és zúzódásokkal került kórházba, az intézkedő rendőrök után bántalmazás, és védekezésre képtelen személy ellen elkövetett súlyos testi sértés gyanújával nyomoznak.

A tavaly őszi zavargások során elkövetett rendőri túlkapásokról szóló cikksorozatunk előző részeiben a Kruchina-fivérek, illetve Ángel Mendoza esetét ismertettük. Civil jogvédő szervezetek (a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és a Nemzeti Jogvédő Alapítvány) jogsegélyszolgálatban összesen harmincöt ügyben látják el rendőrök által a zavargások idején bántalmazott személyek sértetti képviseletét. Néhány ilyen ügyben a nyomozásban - bár az azonosítószám hiánya és a símaszk ezt sok esetben lehetetlenné tette - a nyomozó ügyészség azonosította a felelősöket. Ezúttal egy olyan férfiról lesz szó, aki ellen - Kruchináékkal és Mendozával szemben - még folyik a nyomozás azoknak a rendőröknek a tanúvallomásai alapján, akik közül néhányan súlyosan bántalmazták a letartóztatása során.

Török Imre, 37 éves magyar állampolgár 2006. szeptember 19-ről 20-ra virradó éjszaka éjfélig munkahelyén, egy budapesti étteremben tartózkodott, ahol szakácsként dolgozik. A műszak végeztével kollégái autóval hazavitték az egyik külső kerületbe, ahonnan éjszakai busszal, elmondása szerint egy ismerőséhez indult a belvárosba, ahol lezárt utcák és rendőrsorfalak fogadták. "Bizonyítani tudom, hogy éjfélig dolgoztam, hogy hazamentem, hogy egykor még otthon voltam" - mondja, és határozottan állítja, hogy később is csak nézelődött, nem vett részt a zavargásokban.

Katasztrófaturistának vallja magát

Elmondása szerint a kíváncsiság vitte az Oktogon környékére szeptember 20-án hajnalban, ahol akkor még "tömeg és cirkusz" volt. Az Aradi utcába húzódott vissza a Blaha Lujza tér felől érkező rendőrsorfal elől, az Aradi és az Eötvös utca sarkán állt, amikor a körút felől befutott egy tíz-tizenöt fős csoport, nyomában két Ford Transit mikrobusszal. A csoport elfutott mellette, a mikrobuszok viszont megálltak és rohamrendőrök ugráltak ki belőlük. Ekkor ő is menekülőre fogta, de három lépést sem tudott megtenni, tonfával kiakasztották a lábát, földre teperték, a hátára térdeltek és műanyag bilinccsel hátrakötötték a kezét.

Török Imre nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett

Már egy ideje hason, megbilincselve feküdt az aszfalton, amikor az egyik rendőr felhúzta a fejét és lendületből fejberúgta, mondván hogy ezt a negyvennyolc órás szolgálat miatt kapja. "Ezután egyesével kaphattam tőlük, de az első rúgás után már nem láttam semmit. Azt is mondták, hogy ezt azért kapom, ami a tévészékháznál volt. Később amikor a Balesetibe bevittek, ide-oda telefonálgattak a rendőrök, hogy egyenlítettünk. Meg hogy itt vannak a gecik, a kutyák. A kórházban is így hívtak minket, mindenki az ágyhoz volt bilincselve, de rólam a főorvos levetette velük."

Járőrt küldtek a gyerekeiért

"Rendőri intézkedés történt"
Töltse le a látleletet - pdf, 350 KB

A verés után Török lábra sem tudott állni, zsákként cipelték. A mikrobusszal beszállították az Aradi utcai rendőrkapitányságra, ahol már olyan rosszul volt, hogy a sérült rendőröket ellátó orvos infúziót adott neki, és azonnal az Országos Baleseti Intézetbe vitette. Ott hallgatták ki először másnap, és ott került előzetes letartóztatásba. Három napig a kórházban tartották, mert nem tudott felállni, és elmondása szerint a rendőrök az ott forgató tévéstábokat sem engedték be hozzá, annyira rosszul nézett ki. A látlelet szerint mindkét szeme bevérzett, orrán és az egyik szemgödrében vérömleny és zúzódás keletkezett, térde és háta zúzódott, a baloldali második ágyéki csigolya nyúlványa pedig eltört.

"Nyilvánvaló, hogy ha még ha el is követte volna az ellene folytatott eljárásban foglaltakat, az sem indokolta volna, hogy a rendőrök ilyen mértékben túllépjék a testi kényszer alkalmazásához feltétlenül szükséges fizikai kényszer mértékét. Mikor egy ismerős orvostól megkérdeztem, hogy a zárójelentésbe foglalt latin kifejezések mit jelentenek, az orvos megkérdezte, hogy él-e még a védencem." - mondja Győző Gábor ügyvéd, aki a Magyar Helsinki Bizottság megbízásából látja el Török Imre sértetti képviseletét.

Török Imre egyedül neveli két kiskorú gyerekét. Amikor ezt a kórházban a kihallgatói tudomására hozta, azok járőrautót küldtek a lakcímére, hogy "vegyék állami gondozásba" a gyerekeket. Töröknek azonban még időben sikerült telefonálnia, hogy ne nyissanak ajtót a rendőrségnek: a gyerekeket végül az öccse és az édesanyja vették magukhoz, amíg ő le volt tartóztatva. A Baleseti Intézetből három nap múlva a Markó utcába vitték, onnan azonban az állapota miatt továbbküldték a tököli rabkórházba. Miután másodfokon hatályon kívül helyezték az előzetes letartóztatását elrendelő végzést, két hét múlva Tökölön szabadlábra helyezték.

A rendőrök szerint garázdálkodott

A rendőri verzió szerint Török Imre tagja volt a mikrobuszok elől menekülő garázda csoportnak, amely a körúton és az Oktogonon dobálta az oszlatókat. Célzott kiemeléssel állították elő, hivatalos személy elleni erőszakkal és garázdasággal gyanúsítják. A rendőri tanúvallomások szerint össszesen két rendőr hajtotta végre a kiemelését - Török Imre jóval többre emlékszik -, a gyanúsítást egyelőre csak az ő, és az akcióban részt vevő társaik tanúvallomása támasztja alá, mert a térfigyelő kamerákon nem találtak értékelhető felvételeket, és más bizonyíték sem került elő. Bár Töröknek tanúi vannak arra, hogy éjfélig dolgozott és utána hazavitték, az ellene zajló nyomozás határidejét többször meghosszabbították és az eljárás jelenleg is zajlik.

A Török Imrére terhelő vallomást tévő rendőrök annak a kiemelő csoportnak a tagjai, akik közül két személy ellen eljárás folyik a szakács agyba-főbe verése miatt. Ők azt vallották az ügyészségen, hogy a garázda csoport tagjaként Török menekülni, majd dulakodni próbált, meg kellett törni az ellenállását, a sérüléseit jogszerű és arányos testi kényszer alkalmazásakor szenvedte el. Az ügyészség által meghallgatott kiemelő csoport egyik tagja sem emlékezett arra, hogy a gyanúsított fején sérülések lettek volna az előállítása után, és az akcióban résztvevő több rendőr, például a mikrobuszok vezetői ismeretlenek maradtak az ügyészség előtt.

"A rendőrök azt mondják, hogy az Oktogonnál is nagy garázdaságban vettem részt. Hát ott aztán van térfigyelő kamera, meg akkor már állítólag a rendőrség is csinált felvételeket. Hát akkor mutassanak egyet, vállalom a felelősséget. De nem fognak ilyet találni." - mondja Török Imre.

Az ügyvéd vádemelésre számít

Győző Gábor ügyvéd szerint ha bántalmazás hivatalos eljárásban vétsége miatt zajló eljárásban az ügyészség olyan tényállást állapít meg, amely alapján a két azonosított rendőr ellen vádat emel, akkor minden valószínűség szerint társtettesként megvalósított, a Btk. 226. paragrafusába ütköző, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétsége és a Btk. 170 § (3) bekezdés II. fordulatába ütköző, védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt indulhat velük szemben bírósági eljárás.  • Hírek
  • Hírek