Ez nem Amerika, kisköcsög!

2006.10.10. 09:44
Csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettének alapos gyanúja miatt nyomoz az ügyészség Kruchina Károly és Kruchina Vince ellen, akiket szeptember 21-én kora hajnalban vett őrizetbe a REBISZ bevetési csoportja a Rákóczi út - Nyár utca sarkán. Az összevert és megfélemlített Kruchina fivérek állítják, hogy ártatlanok, és erre van két független tanújuk is. De nem mindenkinek volt ekkora szerencséje, a fiúk védője szerint a zavargások után "a közvélemény nyomására" futószalagon ítéltek előzetesre ártatlanokat is.

Kruchina Károly (26) és Kruchina Vince (24) rosszkor volt rossz helyen: a Kossuth téri tüntetésről tartottak hazafelé nyolcadik kerületi otthonukba szeptember 21-én éjfél után. A fiúk állítják, nem randalíroztak, csak kíváncsiak voltak, mi zajlik a téren: a kertészmérnök Károly aznap reggel érkezett haza Ciprusról, mint mondja, fizikai képtelenség hogy részt vett volna az előző napok zavargásaiban. A szociológushallgató Vince óvodai dolgozó egy német alapítványi óvodában, hosszú hajú és ránézésre hatvan kiló lehet, vasággyal.

Aznap sem balhéztak, még csak nem is öltöztek kirívóan, és állítják, az ellenük megfogalmazott vádakkal ellentétben semmilyen módon, még verbálisan sem konfrontálódtak az akkor éppen a nagykörúton, a Nyugatitól a Blaha Lujza tér felé menetelő rohamrendőrökkel, mert nem mentek oda: a Liszt Ferenc tér felől más, rendőrmentes útvonalat keresve a Kertész utcán keresztül próbáltak hazajutni. Miután ott is rendőrsorfalba ütköztek, lefelé, az Astoria felé indultak, és végül a Nagydiófa utcánál mentek ki a Rákóczi útra.

Rosszul tették: az utca torkolatában előzetes felszólítás nélkül egy osztag rohamrendőr vetette rájuk magát. Károlyt elektromos sokkolóval földre kényszerítették, majd ütötték, rúgták ahol érték, az arca több helyen felrepedt és bedagadt. Vince feltartott kézzel megkérdezte a rohamrendőröket hogy miért ütik a bátyját. Válaszul a rendőrök "ha a testvéred, akkor te is kapsz" felkiáltással őt is gumibotozni kezdték.

Őket is elverték

Ezután műanyag bilinccsel hátrakötötték a kezüket, és az utcára térdeltették őket B. Barnabás mellé, akit akkor láttak először. A gyanusításban már együtt szerepelnek, a fiúk szerint azért, mert a csoportos elkövetéshez minimum három tettesre van szükség, pedig semmi közük nincs B. Barnabáshoz.

Lincshangulat a kapitányságon

A Rákóczi útról egy rabomobilban a X. kerületi rendőrkapitányságra szállították őket - elbeszélésük szerint a rohamrendőrök teljesen ad-hoc módon fogdosták össze az embereket, többek között egy részeg hajléktalant is begyűjtöttek, aki kezdetben hangosan tiltakozott, ezért addig ütötték, amíg csöndben nem maradt. A kapitányságon állítólag lincshangulat fogadta a gyanúsítottakat: sorba ültették őket a folyosón, a mellettük őrködő rohamrendőrök gumibottal és a pajzsukkal ütötték-verték a hátrabilincselt kezű őrizeteseket, többeknek csontjuk tört.

"Két rendőr meghalt, holnap már lövünk" - közölték velük ordítva. Később tizedmagukkal egy cellába kerültek, de mikor ügyvédet kértek, csak ennyit válaszoltak nekik: "ez nem Amerika, kisköcsög, nincs ügyvéd!" Őrizetbe vételükről sem a családjukat, sem az ügyvédjüket nem értesítette a rendőrség, eltűnésük miatt aggódó hozzátartozók derítették ki a hollétüket.


Ártatlannak vallják magukat

A Budapesti Nyomozó Ügyészség még aznap kezdeményezte előzetes letartóztatásukat. A két rendőr tanúval alátámasztott hatósági verzió szerint "mindezideig ismeretlen társaikkal együtt a tömegoszlatási feladatot ellátó rendőröket kövekkel megdobálták. A rendőrök a támadás elhárítása érdekében könnygázgránátot vetettek be, melynek hatására a támadó csoport tagjai a VII. kerület kisebb utcáiba menekültek. A rendőrség kiemelő egységei a garázda csoport tagjait megpróbálták elfogni. Ennek során a korábban kődobálóként beazonosított Kruchina Károlyt, Kruchina Vincét a Rákóczi út - Nyár utca, B. Barnabást a Rákóczi út - Nagydiófa u. kereszteződésében észlelték. A fenti helyszíneken Kruchina Károly a felé közeledő rendőrök felé kődarabot, Kruchina Vince és B. Barnabás pedig sörösüveget dobott, mely tárgyak a rendőrök közelében csapódtak be."

Két szerencsétlen barom

A Kruchina fivérek szerencséje az volt, hogy az őrizetbe vételük és agyba-főbe verésük előtti órát nem magukban töltötték: Szandelszky Béla és kolléganője, az AP hírügynökség fotóriporterei a Liszt Ferenc téren találkoztak velük csütörtökön fél kettő körül. Szandelszky szerint a fiúk a Kossuth tér felől jöttek, és arról érdeklődtek tőlük hogy hogyan lehet a rendőröket elkerülve eljutni a Blaha Lujza térre. Mivel ők is arrafelé mentek, négyesben cikkcakkban átvágtak a hetedik kerület kis utcáin.

A Nagydiófa utcán mentek ki végül a Rákóczi útra, ahol teljes nyugalom honolt, az autók jártak, a megállóban emberek várták az éjszakai buszt. A fotóriporter szerint éppen elváltak Kruchináéktól, amikor a semmiből bukkant fel az a nyolc símaszkos, azonosító nélküli rohamrendőr, akik elöljárójuk "két köcsög!" vezényszavára leteperték a fiúkat, amikor azok éppen át akartak menni az úttesten az éjszakai buszhoz. A fiúk nem dobáltak semmit, esélyük sem volt az ellenállásra a hirtelen jött rendőrattak előtt.

"Csütörtök hajnalban a senkit kergették a rendőrök a körúton, a Rákóczi úton pedig teljes nyugalom volt" - fogalmaz Szandelszky, aki szerint a Kruchina fiúk, akiket akkor látott először, "halál békések voltak, nem voltak berúgva és nem csináltak semmit. Két szerencsétlen barom, tök ártatlanok. Az egyiket azonnal leteperték, a másik feltett kézzel dőlt el. Mire felfogtam mi történt, már el is vitték őket."

Nézzen fiatalokat verő rendőröket

Homokszem a gépezetben

Szeptember 22-én, pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróságon már "egy szkinhed" társaságában látta viszont őket, miután a fiúk ügyvédje felkutatta az AP-nél a tanúkat. "Hármasával hozták az összevert embereket, hogy csoportos elkövetés lehessen a vád. Hét órát várattak minket, hogy megtehessük a tanúvallomásunkat. A többieket futószalagon ítélték 30 nap előzetesre, nálunk homokszem került a gépezetbe, az ügyésznő idegesen hívogatta a főnökét hogy gond van, itt van két tanú" - állítja a fotóriporter, akit az ügyet tárgyaló bírónő arra is megpróbált rávenni, hogy ne beszéljen az esetről a nyilvánosság előtt.

A zavargásokat végigfotózó Szandelszky amúgy nem sajnálja a "fáradt, ideges" rohamrendőrök által megagyalt vandálokat, de szerinte az egész eljárást aláássa és hiteltelenné teszi, ha a Kruchináékhoz hasonló ártatlanokkal is így elbánnak.

Nem egyedi eset

Dr. Magyar Péter ügyvédjelölt, a fiúk védője szerint ez nem egyedi eset. Aznap a Budai Központi Kerületi Bíróságon több kényszerintézkedésről szóló végzés pusztán a rendőrök tanúvallomásai alapján született, mindenféle egyéb bizonyíték, például videofelvételek nélkül is. "A mi esetünkben a két fiatal könnyedén tisztázható lett volna, amennyiben az ügyészség igéretéhez híven meghallgatja a két mentőtanút, akik közül az egyik amerikai állampolgár, és azóta már elhagyta az országot. Sajnálatos módon a fotóriporterek szerencsés fellelése után az ügyészségen közölték velünk, hogy időhiányában nem áll módjukban a két "koronatanú" kihallgatása. Az már külön érdekesség, hogy másnap a bíróságon az ügyészség képviselője már azt állította, hogy ha előállítottuk volna a tanúkat, akkor már akkor megtehették volna a vallomásukat."

A jogász szerint teljességgel szokatlan volt, hogy az ügyészség minden gyanúsítottal kapcsolatban, a gyanúsításban szereplő bűncselekmény súlyától függetlenül előzetes letartóztatás elrendelését kérte, az pedig egészen rendkívüli, hogy a bíróság ezen indítványoknak szinte kivétel nélkül helyt adott. Bár a másodfokú bíróság később sok esetben enyhített ezeken a kényszerintézkedéseken, ott és akkor "az idősebb ügyvédek közül többen elkeseredetten állapították meg, hogy ilyen hangulatot ügyészségi és bírósági folyosókon utoljára az ötvenes években éreztek" - mondja Magyar.

A védő szerint a két fiú egyetlen szerencséje, hogy a végül meghallgatott mentőtanúknak köszönhetően több, szerinte szintén ártatlanul előzetes letartóztatásba helyezett fiatallal ellentétben "csak" háziőrizetbe kerültek, majd a másodfokú bíróság végzése alapján ma már lakhelyelhagyási tilalom alatt állnak. Ez azt jelenti, hogy ugyan nem a fogdában várják, hogy a nyomozóhatóság, vagy végső esetben a bíróság megállapítsa az ártatlanságukat, de egészen az ügy tisztázásáig nem hagyhatják el Budapest területét.

Az ügyészség a fotóriporterek tanúvallomása ellenére sem szüntette meg a nyomozást, a procedúra még hónapokig, rosszabb esetben évekig elhúzódhat.