Bolgár úr és a megvilágítás

2007.04.06. 12:46

Volt nekem egy jó erős sztorim, a Kruchina fivéreké, akiket a tavaly őszi zavargások idején vertek össze azonosító nélküli, símaszkos rohamrendőrök – a Rebisz egyik kiemelőcsoportja – az üres utcán. A fiúknak elég meggyőző alibijük volt: a védelem által felkutatott két tanú, az AP hírügynökség fotóriporterei – egy amerikai és egy Pulitzer-emlékdíjas magyar – egybehangzóan azt állították a fiúk ellen  csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak gyanújával nyomozó ügyészségen és az Indexnek is, hogy Kruchina Károly és Vince az elfogásuk előtti órákat – amikor a rendőrök szerint a körúton zavarogtak – a társaságukban töltötték, és nem csináltak semmit.

Többfelől is visszajött aztán, hogy csúnyán bebuktam a sztorimat, a Klub rádió bemondta

A mentőtanúknak köszönhetően előzetes letartóztatás helyett csak háziőrizetbe került Kruchina fivérek a magyar sajtóban először az Indexben vállalták névvel és arccal, hogy beszámoljanak a rendőri brutalitásról, amit letartóztatásukkor, illetve azután a X. kerületi rendőrkapitányságon tapasztaltak. A fiúkat az ügyben meghallgatta az országgyűlés emberijogi bizottsága és a Morvai Krisztina-féle vizsgálóbizottság is, Károlyt még  Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke is fogadta budapesti látogatásakor.

Az ügy fejleményeiről folyamatosan beszámoltam az Indexben: az ügyészség tavaly decemberben – a rendőr tanúk terhelő vallomásai ellenére – megszüntette az ellenük indított nyomozást, és bár a bántalmazó rendőrök azonosak a fivérekre valló rendőr tanúkkal, a bántalmazásuk ügyében indított nyomozás még mindig ismeretlen tettesek ellen folyik.

Aztán március 19-én a Klub rádióban, Bolgár György műsorában kiderült, hogy a Kruchina fivérek a Fradi szűk magjához tartozó sötét kődobálós huligánbanda tagjai, akik olyan mértékben jobboldaliak, hogy az már a jobboldalt is sérti. Morvai Krisztina csinált belőlük médiasztárt, amikor körbefutotta velük a tévéstúdiókat, hogy micsoda ártatlanok, de március 15-én lebuktak, mert a Kruchina Karcsika, aki nem egy Einstein, a TV2 élő adásában bontotta a volt Balettintézet állványzatát, és barikádot épített.

a penetráns modorú, ám rutinos nyilatkozónak tűnő illető

Tehát ősszel is nyilván zavarogtak, hazugság volt az ártatlanságuk, helyezte a bőbeszédű betelefonáló a műsorvezetővel egyetértésben utólag egész más megvilágításba a történteket, majd közösen sajnálkoztak egy sort azon, hogy mindezzel mennyire megalázták a rendőröket, akik minket éppen a Kruchina-féléktől védenek.

Mikor mindez eljutott hozzám, fejben elkezdtem összerakni A megvezették az Indexet című cikket, és felhívtam Bolgárt – akinek a forrása egy névtelen betelefonáló volt –, ugyan adná már meg az illető telefonszámát. Mert ha ezúttal tényleg – és anno esetleg mégis – zavarogtak a Kruchinák, akkor sajnos azt is meg kell írnom, nincs mese.

Bolgár nem adott telefonszámot, viszont kisvártatva felhívott a betelefonáló egy magántelefonszámról. A rádióban elhangzottakat annyival egészítette ki a penetráns modorú, ám rutinos nyilatkozónak tűnő illető, hogy ő a deklasszált Kruchina család jó ismerője, a fiúk egy gróf és egy konyhalány nászából születtek, a rendőrök pofáról ismerik őket, mert minden balhénál ott vannak, az Erzsébet hídi csatát együtt vívták Budaházyval, március 15-én Károly a gyújtogatást irányította a barikádokon. A nevét és az elérhetőségét többszöri kérésre sem közölte. „Ezt írja meg szerkesztőkém, majd én keresem, ha jónak látom” – tette le a telefont.

Bolgár György műsorát elég sokan hallgathatják, mert többfelől is visszajött aztán, hogy csúnyán bebuktam a sztorimat. Mindenki a Klub rádióra hivatkozott, személyesen vagy a tévéközvetítésekben – a rejtélyes betelefonálót leszámítva – senki sem látta Károlyt a barikádokon.

a Pulitzer-emlékdíjjal, Táncsics-díjjal és Szabad Sajtó díjjal kitüntetett Bolgár György

Elballagtam a legközelebbi NAVA-pontra, és elejétől a végéig megnéztem a TV2 közvetítését, de még csak hasonló figurát sem sikerült felfedeznem a helyszíni tudósításokban. Aztán felhívtam Kruchináékat, meséljenek, ugyan mit csináltak 15-én? Állításuk szerint külföldön voltak a hosszú hétvégén, nem egymagukban. Én csak a szállásadójukat hívtam fel, aki megerősítette: március 14-től 18-ig nála, Budapesttől ezer kilométerre voltak mindketten.

Azonkívül tehát, hogy a Kruchina fiúk megint csak bizonyíthatóan nem gyújtogathattak március 15-én este Budapesten (ki csinálna ilyet, mikor épp közszereplést vállalt a rendőri túlkapások ügyében?), már csak annyi baj van a Pulitzer-emlékdíjjal, Táncsics-díjjal és Szabad Sajtó díjjal kitüntetett Bolgár György műsorában megnyilvánuló betelefonáló által felsorolt tényekkel, hogy ezek a diplomás, ám könnyűsúlyú gyerekek nem tartoznak a Fradi keménymagjához, korábban sohasem kerültek összetűzésbe a rendőrséggel vagy a törvénnyel, nem hakniztak tévéstúdiókban (az Indexen kívül csak a TV2 Mokka című reggeli műsorában szerepeltek egy alkalommal).

Viszont szerkesztőként valóban közreműködtek egy, az őszi zavargásokról szóló jobboldali dokumentumkötet, a Szembesítés összeállításában, az első róluk szóló cikkemet pedig számos weblap mellett az új könyvében Papp Lajos professzor, a nemzeti oldal élő lelkiismerete is engedély nélkül lenyúlta.

Kruchina Károly a Megbeszéljük című műsorban elhangzottak miatt helyreigazítást kért a Klub rádiótól, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, továbbá az ORTT panaszbizottságához és Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsmanhoz fordult.

jó hírnév sérelme, személyhez fűződő jogok sérelme, nagy nyivánosság előtt elkövetett rágalmazás és jogosulatlan adatkezelés

Péterfalvi állásfoglalása már megszületett: a jóhírnév sérelme, személyhez fűződő jogok sérelme, nagy nyivánosság előtt elkövetett rágalmazás és jogosulatlan adatkezelés ügyében is sáros lehet a Klub rádió, amely a törvényben előírt határidőn belül nem adott helyreigazítást, ezért sajtóperben kell bizonyítania Bolgár beszélgetőpartnerének súlyos és teljesen megalapozatlannak tűnő állításait. Az ügy iránt az ORTT is érdeklődik, a Bolgár-műsor ellen nem ez az első ilyen jellegű panasz, a műsorvezető azonban mindeddig eredményesen védekezett azzal, hogy ő csupán meghallgatja a betelefonálókat.