Gerzson
-3 °C
2 °C

Visszalép az SZDSZ soproni jelöltje

2004.11.19. 10:47
Visszalép a soproni időközi választás második fordulójától az SZDSZ helyi jelöltje. Kóczán Zoltán arra bíztatja választóit, hogy lelkiismeretük szerint, de lehetőleg a kormánypárti jelöltre szavazzanak. Az MSZP-s jelölt tudomásul veszi a döntést és készül a második fordulóra.
Az első forduló eredménye
1. Firtl Mátyás (Fidesz) 53,63 százalék,
2. Kránitz László (MSZP) 34,45 százalék,
3. Kóczán Zoltán (SZDSZ) 4,21 százalék,
4. Sárdy Barbara (MIÉP) 3,09 százalék,
5. Nagy Tamás (MDF) 2,22 százalék,
6. Kirkovits Balázs (Jobbik) 1,24 százalék,
7. Friedl László Mihály (független) 1,16 százalék.
Nem indul a soproni időközi választás második fordulójában az SZDSZ jelöltje. Kóczán Zoltán pénteken az Index érdeklődésére elmondta, a párt helyi szervezetének többsége úgy döntött, hogy ne folytassák a kampányt, és ne induljon a választás második fordulóján.

Az első fordulóban 4,2 százalékos eredményt elérő szabad demokrata jelölt szerint "ha két hónap alatt nem tudták megszólítni a választókat, akkor ez a hátralévő pár napban sem fog sikerülni".

Inkább a rászorulóknak adják a pénzt

Ez reménytelen - mondta Kóczán az esélyekkel kapcsolatban. Elmondta azt is, hogy a második forduló előtti kampányra szánt "néhány százezer forintos" összeget szociális célokra, rászoruló családok megsegítésére fordítják.

Az SZDSZ-es politikus közölte, arra bíztatja választóit, hogy lelkiismeretük szerint, de lehetőleg a kormánypárti jelöltre szavazzanak.

Az MSZP soproni képviselőjelöltje, Kránitz László az SZDSZ-es visszalépéssel kapcsolatban azt mondta, tiszteletben tartják a döntést. Az, hogy az SZDSZ esetleg visszalép, már a múlt vasárnap felvetődött, amikor az MSZP és az SZDSZ jelöltje találkozott egymással. Akkor - Kránitz szerint - nem kérték kifejezetten az SZDSZ-t visszalépésre, annyit közöltek velük, hogy akár visszalépnek, akár nem tiszteletben tartják döntésüket.

Alulmaradtak mozgósításban

Az SZDSZ Kránitz szerint azt kéri szavazóitól, hogy a koalíció jelöltjére adják a november 28-i második fordulóban voksukat. Kránitz a első forduló kampányáról szólva úgy vélekedett, hogy mozgósításban alulmaradtak a Fidesztől, igaz, tette hozzá, érzékelhető volt az 54 szavazókörben - bizonyos időnként - nagyobb szavazathullám, mintha szervezetten érkeztek volna a vélhetően ellenzéki szavazók az urnákhoz.

A november 28-i választásig az MSZP személyes kampányt folytat majd, tájékoztatott a soproni szocialista elnök. Ez azt jelenti, hogy "becsöngetünk mindenkihez, hogy magunk mellé állítsuk", mondta. A soproni választási kampányt Hiller István is segíti, a pártelnök két nappal a választás előtt utazik Sopronba kampányolni.

Soproni választások
Pozsgay Imre 1990-ben a harmadik helyre futott be a soproni időközi választáson, a második fordulóban már el sem indult. A győzelmet a fideszes Szájer József szerezte meg, a második fordulóban az MDF jelöltjét 217 szavazat különbséggel győzte le. A most a Fidesz színeiben induló Firtl Mátyás a Kereszténydemokrata Néppárt jelöltjeként a szavazatok 4,66 százalékát szerezte meg.

A Fidesz 1994-es várakozáson aluli országos szereplése Szájer Józsefnek is vereséget hozott Sopronban. A harmadik helyre befutó politikust a szocialista Boros László és az SZDSZ-es Kertész Zoltán előzte meg, végül a második fordulóban a liberális jelölt - Szájer "átszavazó" táborának köszönhetően - négyezer szavazattal megelőzte a szocialista politikust.

Szájer Józsefet 1998-ban már a Fidesz mellett az MDF is támogatta. A második fordulóba a szocialista Borossal és a tőlük jócskán lemaradó SZDSZ-es Kertésszel jutott. A liberális jelöltre a "hármas döntőben" kétezerrel kevesebben szavaztak, és visszalépése esetén sem tudta volna megakadályozni Szájer második győzelmét.

A 2002-es választáson 1,31 százalékon múlt, hogy Szájer József már az első fordulóban megszerezze a szavazatok több mint a felét és a képviselői mandátumot. A második körbe a Fidesz-MDF-es jelölt mellett a most is induló Kránitz László került és négyezer-ötszázzal kapott kevesebb szavazatot Szájernél, de listáról a parlamentbe jutott.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft