Szilárda
0 °C
6 °C

Az allergiások télen vonulnak majd be

2001.05.20. 10:48
A Magyar Honvédség vezérkari főnöke esélyt lát arra, hogy a hadsereg átalakításával ismét vonzóvá válik a katonai pálya, a fiatalok pedig nem akarnak majd kibújni a sorkötelezettség alól. Fodor Lajos vezérezredes a honvédelem napja alkalmából az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: nem titkolt szándéka a honvédségnek, hogy a vasárnapi rendezvényekkel többek között megpróbálják a fiatalok figyelmét felkelteni a katonai hivatás iránt.
Fodor Lajos vezérezredes vezérkari főnök a honvédelem napján adott nyilatkozatában kifejtette, hogy 1990 óta komoly változások történtek a honvédségben. - Ez a mostani ünnep alkalmat ad arra, hogy megmutassuk, hol tart a már NATO-tag Magyarország hadserege - mondta a vezérezredes.

Fodor Lajos szerint kiszűrhetik a valótlan orvosi igazolásokat

Most sajnos nem igazán vonzó a katonai pálya. Ennek egyik oka a sorkatonai szolgálat jelenlegi rendje, de már látjuk azokat a pontokat, ahol változtatni kell - tette hozzá. A vezérezredes véleménye szerint nem mindenhol megfelelő színvonalú például a hadsereg kiképző állománya.

Véleménye szerint olyan profi, felkészült kiképzőkre van szükség, akik képesek a fiatalokat megtanítani arra, amire egy embernek önmaga és társai megvédéséhez szüksége van. Azt kell elérni, hogy amikor leszerelnek a fiatalok, azt mondják, ez férfimunka volt, azaz kőkeményen dolgoztak, tanultak, és nem a lábukat lógatták - fejtegette Fodor Lajos.

Emlékeztetett arra, hogy körülöttünk háborúk folynak, ahol nagyon komoly vérveszteségek árán tanulják meg, hogyan kell megvédeni a hazát. Magyarországon szerencsére ezt békeidőben lehet és kell megtanítani.

A vezérezredes úgy látja, a sorkatonai kiképzés minőségének változása jobban ösztönözheti majd a fiatalokat arra, hogy a katonai pályát válasszák. Szólt arról is, hogy elkészült az új szolgálati törvény tervezete, amely végre tervezhetővé és kiszámíthatóvá teszi a hivatásos-szerződéses állomány életpályáját.

Fodor Lajos felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy folyamatosan szigorodnak a sorozás szabályai is, s a fiatalok a jövőben nem bújhatnak ki olyan könnyen a katonai szolgálat alól, mint eddig. Jelenleg ugyanis a sorköteles fiatalok több mint fele papíron alkalmatlannak minősül a sorkatonai szolgálatra.

A szaktárca korábbi közlése szerint megváltoznak a sorkatonai alkalmasság egészségügyi kritériumai, így például a belgyógyászati alkalmatlanságok mintegy 40 százalékát adó pollenallergia már nem fogja megakadályozni a behívást. A tervek szerint az ilyen betegségben szenvedő fiatalok télen vonulnak majd be.

Komoly visszatartó erőt várnak a katonai vezetők attól is, hogy az elgondolt új egészségügyi kontroll szerint a háziorvosoknak kell majd ellenjegyezniük az egészségügyi törzslapot. A tervezett új rendelkezésektől azt várják, hogy 90 százalékban ki tudják majd szűrni a valótlan orvosi igazolásokat. Ennek eredményeként pedig arra számítanak, hogy a sorkötelesek 70-75 százaléka lesz majd behívható katonának.