Nem nyomoznak a tanúskodó ezredesek ellen

2000.07.05. 16:00
A vezérkari főnök által feljelentett két ezredes ellen nem indít nyomozást a katonai ügyészség, harmadik társuktól pedig - aki ellen Wachsler Tamás indított fegyelmi eljárást - maga Wachsler kért bocsánatot a Népszabadságban, mert ,,tévedésből" szobafogságra ítélte. Ennek ellenére mindhárom katonatiszt további fegyelmi eljárások elé néz. A tisztek Szabó János honvédelmi miniszter állításait cáfolták egy sajtóperben. A tárcánál sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánják, hogy Szabó János aláírta-e azt a szándéknyilatkozatot, amely a MiG-29-esek felújításáról szól.
Bűncselekménye alapos gyanújának hiányában a Budapesti Katonai Ügyészség megtagadta a nyomozást a honvédségi vezérkar humán főcsoportfőnökségének állományába tartozó Sásik László ezredes és Péter László ezredes ügyében - tájékoztatta a katonai ügyészség az MTI-t szerdán. A két ezredes ellen jelentési kötelezettség megszegésének vétsége, valamint szolgálati titoksértés vétsége miatt júniusban tett feljelentést Fodor Lajos vezérezredes, vezérkari főnök.

Szabó János honvédelmi miniszter az ügyészség döntésével kapcsolatban mindössze annyit közölt az MTI-vel: innentől kezdve a Magyar Honvédség vezérkari főnöke jogosult a fegyelmi vétség elbírálására.

Sásik László ezredes, a Honvéd Vezérkar humánszolgálati csoportfőnöke és Péter László ezredes, a Magyar Honvédség Kulturális és Média Igazgatóságának főigazgatója májusban tett tanúvallomást a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) a Honvédelmi Minisztérium kontra Népszava sajtó-helyreigazítási perben. Sásik ügyében az ügyészség feljelentés-kiegészítést rendelt el, ugyanis további okiratok megküldését tartotta szükségesnek, mert a feljelentés csupán a sajtóper jegyzőkönyvét tartalmazta.

Szobafogságra ítélve...

Ugyancsak a honvédelmi tárcát érintő hír - amelyet azonban a minisztériumban nem akartak kommentálni, hogy ,,részleges szobafogságra ítélte Wachsler Tamás közigazgatási államtitkár a hadseregbeli politikai listák kapcsán ismertté vált Sipos Géza ezredest". Minderről a Népszabadság adott hírt szerdán.

Wachsler Tamás
Szobafogság adminisztrációs hiba miatt
A Zrínyi Kiadó igazgatóhelyettese ellen azért indult fegyelmi, mert a Népszava javára tanúskodott a honvédelmi minisztérium lap ellen indított perében. Az első fokú bíróság egyébként nem jogerős döntésében megállapította: a HM állításával ellentétben listát készítettek azokról a tisztekről, akik politikai beosztásban szolgáltak 1990 előtt.

A Sipos ezredesnek kézbesített fegyelmi határozat azt tartalmazza, hogy két hónapig nem kell megjelennie a munkahelyén, s ez idő alatt munkaidőben nem hagyhatja el lakását. A végzést Wachsler Tamás írta alá, aki a Népszabadságnak elmondta: ha ez igaz, akkor hibásan fogalmazták meg a fegyelmiről szóló végzést. ,,Nyilvánvalóan adminisztrációs tévedés történt, az érintettől elnézést kérek, holnap reggel intézkedni fogok ennek megszüntetéséről" - mondta Wachsler. Azóta a hibát az MTI értesülései szerint kijavították.

Nem cáfolják a repülőgép-felújítást

A Honvédelmi Minisztériumban (HM) sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták azt a korábbi lapértesülést, amely szerint szándéknyilatkozatot írt volna alá Szabó János honvédelmi miniszter a MiG-29-es vadászgépek (egy részének) felújításáról. Az átalakításokat a DaimlerChrysler német amerikai cég végezheti két orosz, és (talán) egy magyar cég bevonásával. A fejlesztések anyagi fedezetét egyébként 2-3 év alatt teremtené elő a HM, de a beruházásban még a kormánynak is garanciát kell majd vállalnia.

A megrendelések összege 20 milliárd forint körül mozog, s ebből 14 vadászgépet fognak felújítani. Az eredetileg tervezetthez képest kevesebb technikával szerelik fel majd a gépeket, azok azonban így is alkalmasak lesznek a NATO-val való együttműködésre. Az Index információi szerint a legutóbbi kormányülés egyébként nem tárgyalt a MiG-felújítások költségeiről.