Árpád
-2 °C
4 °C

Der Spiegel: Fejcsóváló Európa

2002.06.23. 20:48
Az Európai Unión belül kedvezőtlenül fogadták, hogy Magyarország egy terhelt múltú miniszterelnökkel kívánja folytatni útját az uniós tagság felé - írja legfrissebb számában a Der Spiegel.
A német hírmagazin szerint a budapesti kormánypártok döntése, amellyel bizalmat szavaztak Medgyessy Péternek, "fejcsóválást váltott ki a jövendő EU-partnerek körében". A kormányfő beismerését, miszerint 1977-82 között a kommunista elhárítás tisztjeként tevékenykedett, ám ennek dacára tovább akar kormányozni, "a sevillai EU-csúcsértekezleten a demokratikus érettség hiányának bizonyítékaként értékelték" - írta a Der Spiegel.

Nem avatkoznak be

Az Európai Bizottságnak a hírmagazin által, név nélkül idézett szóvivője kijelentette: a múlt feldolgozása nem lehet téma a bizottság számára, annál inkább a demokratikus Magyarország számára. Ennek ellenére 18 hónappal az EU-belépés tervezett időpontja előtt nem fog sor kerülni "külső beavatkozásra".

"Ezt maguknak a magyaroknak kell megoldaniuk" - vélekedett a szóvivő. "Az európaiak" ennek dacára úgy vélik, hogy a magyar miniszterelnök aligha maradhat a helyén - írta a Der Spiegel, adós maradva annak konkretizálásával, hogy mely EU-államok helyezkednek erre az álláspontra. Az írás - berlini értesülés szerint - Walter Mayr bécsi Spiegel-tudósító tollából származik, aki Sevillában járt kollégákkal folytatott telefonbeszélgetésekből jutott a fenti következtetésre.

Vasárnap délután az MTI berlini tudósítója megpróbált pontosabb információkat szerezni a fenti sevillai értesülés hátteréről, ám többszöri kísérletezés ellenére sem tudta elérni sem a három kormányszóvivő valamelyikét, sem a kancellári hivatalt állásfoglalás, megerősítés vagy cáfolat céljából.

Medgyessy: fütyültek rá

Nem tudom, hogy milyen forrásból származik a Der Spiegel információja, ugyanis az Európai Unió sevillai csúcsértekezletén semmiféle fejcsóválást vagy fenntartást nem tapasztaltam Medgyessy Péter múltjával kapcsolatban - közölte Kovács László külügyminiszter a német hírmagazinban megjelentekre reagálva vasárnap az MTI-vel.

A miniszterelnök vasárnap este, a tv2 Napló című műsorában a korábbi kémelhárító múltját firtató interjúban, arra a felvetésre, hogy a sevillai EU-csúcson a nyugati politikusok "fütyültek-e erre az ügyre" Medgyessy Péter úgy reagált: így is lehet mondani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?