Bíróság elé idézték az Alkotmánybíróságot

2004.12.14. 11:14
A jövő héten kezdődik az a per, amelyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű civil szervezet indított az Alkotmánybíróság ellen (AB), mert a testület nem adta ki drogtörvénnyel kapcsolataban érkezett - a TASZ szerint közérdekűnek számító - beadványokat. Az AB hétfői határozata miatt a Kendermag Egyesület is bírósághoz fordul; a strasbourgi emberi jogi bíróság foglalkozhat a magyarok kábulatához való jogával.

"Nem létezhet a kábulathoz való alkotmányos jog" - mondta ki ki az Alktománybíróság hétfőn azzal kapcsolatban, hogy a büntető törvénykönyv kábítószerre vonatkozó szabályozását számos pontban alkotmányellenesnek ítélte. A határozat után számos szervezet, politikus és két alkotmánybíró is aggályainak adott hangott, mert szerintük az AB példátlan módon kodifikációs jellegű határozatot hozott, és az állam és saját semlegességét is feladva minősítette az illegális szereket.

Gyurcsány nem akar börtönnel fenyegetni
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden reggel a Magyar Rádiónak azt nyilatkozta, hogy az Alkotmánybíróság "nem minősítette alkotmánysértőnek a büntető törvénykönyv módosításának az alapvető gondolatát, azaz, hogy az alkalmi fogyasztók számára lehetővé kell tenni, hogy a büntetés elszenvedése helyett gyógykezelésben részesüljenek. Ez a legfontosabb, azaz, hogy a módosítás alapfilozófiája alkotmányos. Részmegoldásokat tekintett az Alkotmánybíróság - nem egy esetben formai, technikai okokra hivatkozva - alkotmánysértőnek. Majd hozzátette, "a kormány drogpolitikája változatlan, nem kíván visszatérni ahhoz az elfogadhatatlan drogpolitikához, ami a konzervatív kormányé volt, ami állandóan büntetni akart, és nem megoldani a problémát". "Senki nem akarhatja, hogy mondjuk, minden ötödik középiskolásnak a börtön fenyegetettségével kelljen szembenézni. Arra a kérdésre, hogy "nem tekinti úgy, hogy az Alkotmánybíróság azt az ellenzéki álláspontot erősítette meg, hogy igenis szigorúbban kell büntetni a fogyasztást?", Gyurcsány azt mondta: "Ennek az ellenkezőjét gondolom".

Emberi jogok

A könnyű drogok legalizációjáért küzdő Kendermag Egyesület a határozat miatt Strasbourghoz fordul, tudta meg az Index. Az Alkotmánybíróság határozata ellen Magyarországon nem lehet jogorvoslati fórumhoz fordulni, és a strasbourgi szervezet sem fellebbviteli fórum, mondta Bragyova András alkotmányjogász az Indexnek. Ugyanakkor az alkotmányjogász szerint bárki a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulhat, ha úgy érzi megsértették az emberi jogok európai egyezményében rögzített jogait.

Titkolózott az AB

Az AB-t a jövő hétre a Fővárosi Bíróságra idézték. Schiffer András, a TASZ ügyvivője korábban azzal indokolta az Indexnek a perindítást, hogy az Alkotmánybíróság a hétfői határozathozatal előtt nem adta ki, hogy ki és milyen indokok alapján fordult a testülethez a drogtörvényt támadva, így ellehetetlenítve bármiféle társadalmi vita kibontakozását. A TASZ szerint a beadványok közérekű adatnak számítanak, ezért fordultak a bírósághoz. A TASZ szerint nem vált okafogyottá a per, mert kiderülhet, titokban tarthatja-e a testület a döntéseit előőkészítő iratokat.