Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Munkaanyag volt a Sutka-levél

2004.06.14. 16:29
Immár a hajdú-bihari főügyész is elismerte, hogy létezik az a levél, amelyet Sutka Sándor korábbi megyei főkapitány írt a debreceni vagyonkezelővel kapcsolatban és Kósa Lajos debreceni polgármester esetleges felelősségét firtatta. Nagy Kálmán szerint ugyanakkor a dokumentum csupán egy munkaanyag, amely túlzó jogi következtetéseket tartalmaz.
A korábban államtitoknak minősített Sutka Sándor volt hajdú-bihari rendőrfőkapitány aláírásával ellátott levél "szakmai, belső munkaanyagnak tekinthető, amely tényekkel kellően alá nem támasztott, túlzó jogi következtetéseket tartalmazott, és megtalálható a főügyészségen" - mondta az MTI érdeklődésére hétfőn Hajdú-Bihar megye főügyésze.

"Az inkriminált levelet a megyei főügyészség saját álláspontja kifejtése mellett - a vonatkozó iratokkal együtt - állásfoglalás végett a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnak küldte meg. Az iratokat kizárólag abból a szempontból küldtük tovább, hogy esetlegesen nem kívánja-e a nyomozást a továbbiakban a hatáskörébe vonni a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal" - közölte Nagy Kálmán, aki korábban a titkosítás miatt nem adhatott felvilágosítást. Közölte: a rendelkezésre álló nyomozati anyag alapján Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Debrecen város polgármesterével szemben nem volt megállapítható bármely bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja, ezért mentelmi joga felfüggesztésének kezdeményezése szóba sem jöhetett.

Nem elfogultak

Arra a kérdésre, hogy a rendőrséghez hasonlóan a hajdú-bihari, illetve a debreceni ügyészi szervezet miért nem jelentett elfogultságot az ügyben, Nagy Kálmán kijelentette: sem a főügyészség, sem a Debreceni Városi Ügyészség nem tart fenn olyan szoros kapcsolatot a debreceni önkormányzattal és alkalmazottaival, amely esetlegesen befolyásolhatná az ügy tárgyilagos, részrehajlás nélküli megítélésében. Ennek hiányában pedig nem volt, és a jelenben sincs okunk az ügyben elfogultságot bejelenteni. Nagy Kálmán elmondta: a főügyészségen a nyomozó hatóság felvetéseitől eltérő álláspontot egyetértésével alakították ki, amellyel a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal is maradéktalanul egyetértett.

Az ügy előzménye, hogy a Népszava Sutka Sándor rendőr dandártábornok, volt hajdú-bihari főkapitánynak tulajdonított levelet hozott nyilvánosságra, amely dokumentum a debreceni "Cívis Holding" vagyongazdálkodásával összefüggésben bűncselekmény elkövetésének alapos gyanújára hívta fel az ügyészi szervezet figyelmét. Az ominózus levél a "célszemélyek bűnös tevékenységének koordinálásával" Kósa Lajos debreceni fideszes polgármestert hozta összefüggésbe és felvetette a "bűnszervezetben való részvétel gyanúját is". A levél megjelenését követően hamisítványnak nevezte a dokumentumot mind Nagy Kálmán megyei főügyész, mind Sutka Sándor volt főkapitány.

Később az országgyűlésben Csontos János szocialista országgyűlési képviselő kérdésére válaszolva Lamperth Mónika belügyminiszter elismerte a levél létezését, és azt, hogy a dokumentum tartalmában megegyezik a Népszavában közölt írással. A belügyminiszter tájékoztatott arról is, hogy az ORFK vezetője feloldotta a levél titkosságát. Ezt követően az MTI érdeklődésére Nagy Kálmán hajdú-bihari főügyész még nem adhatott felvilágosítást a levél létezéséről és hollétéről, mert hivatalosan az ügyészi szervezet nem kapta meg a titkosítás alóli felmondást. Miután ez megtörtént, Nagy Kálmán hétfőn válaszolt az MTI debreceni tudósítójának még június 8-án feltett kérdéseire.