Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szabadi hamarosan gyanúsított lehet

2001.06.13. 14:55
A mentelmi bizottság szerdai ülésén tíz igen, egy nem és egy tartózkodás mellett a hűtlen kezeléssel gyanúsított Szabadi Béla mentelmi jogának felfüggesztését javasolta a T. Háznak. A kisgazda frakcióból hétfőn kizárt képviselő, az FVM volt politikai államtitkára meghallgatása után hangsúlyozta a tulajdonosi jogok gyakorlójaként nem követhette el a megnevezett bűncselekményeket.
Szabadi Béla kiadását javasolja a Parlamentnek az összeférhetetlenségi és mentelmi bizottság. A testület - miután szerdai ülésén meghallgatta a hűtlen kezeléssel gyanúsított független képviselőt - tíz igen, egy nem és egy tartózkodó szavazat mellett a Legfőbb Ügyész kérésének teljesítése mellett foglalt állást.

"Nem követtem el semmilyen hibát"

Szabadi Béla
Bürokratikus politikai döntésnek nevezte a testület határozatát az FVM volt politikai államtitkára. Szabadi Béla egyórás meghallgatása után úgy fogalmazott: nem bűnös az Országgyűléshez érkezett kikérésben megnevezett hűtlen kezelésben, mert ezeket a bűncselekményeket nem a tulajdonos, hanem a vagyonkezelő követheti el. Ismert, Szögyényi József ügyvéd többoldalas jogi szakvéleményében tételesen cáfolta a felmerült gyanúkat. Szabadi Béla úgy véli, nem követett el semmilyen hibát, hiszen az apparátus készítette elő számára a döntéseket.

A bizottsági ülés utáni tájékoztatón Isépy Tamás, testület fideszes elnöke leszögezte: nem fogadhatták el Szabadi érvelését, miszerint a bűncselekményeket ő nem követhette el. A mentelmi bizottság ugyanis nem bírói testület, ezért nem vizsgálhatta a legfőbb ügyész átiratában szereplő tényállást. A politikus szerint a képviselő kiadása nem azt jelenti, hogy Szabadi bűnös. Leszögezte ugyanakkor, hogy eddig csaknem valamennyi közvádas ügyben felfüggesztésre került a mentelmi jog.

A kár százmillió forint lehet

A legfőbb ügyész átiratában pénteken kérte az FVM politikai államtitkára mentelmi jogának felfüggesztését. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal jelenleg rendelkezésre álló adatai szerint Szabadi Béla alaposan gyanúsítható 10-20 ügyben hűtlen kezeléssel, illetve egy esetben csalással. A kár több százmillió forintra tehető. A hivatal a hűtlen kezelés gyanúját több esetben különböző kft.-k jogosulatlan reklámtevékenységére és kht.-k működésére alapozza.

Sajtóhírek szerint ugyanis Szabadi sokszor kvázi tulajdonosként rendelkezett az FVM tulajdonában lévő cégekkel. A csalás gyanúja pedig a külföldi luxusutazásokkal függ össze. A volt államtitkár ellen Boros Imre PHARE-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, az agrártárca akkori ideiglenes irányítója februárban tett büntetőfeljelentést a legfőbb ügyésznél.

Az ügyészség aztán májusban helyezte előzetes letartóztatásba az FVM alá tartozó Agrárinnovációs Kht. vezetőit. Egyikük vallomásában terhelő vallomást tett Szabadira, a rendőrség pedig kezdeményezte gyanúsítotti meghallgatását.