Zelma, Rajmund
-3 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

A Száva-család politikai feje rendet tesz Hevesen

2007.07.17. 14:02
A szembenálló roma családok között ingázva éjszakába nyúló békéltető tárgyalással próbálta megfékezni a gyújtogatásba torkollt erőszakhullámot Száva Vince. Az ismert fővárosi roma família politikai aktivistája helyi bölcsekből álló tanácsot szervezett, és hálát adott az Úrnak, hogy eddig nem folyt vér.

Nem sokkal a Hevesen kitört tömegverekedés és gyújtogatás után Budapestről a helyszínre sietett Száva Vince.

Hála az Úrnak!

A "rendőr urak" pesszimisták voltak, de nagyon örültek, hogy egy civil szervezet igyekszik megoldani az eldurvult helyzetet - a Magyarországi Nemzeti Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének vezetője szerint kétkedés fogadta ugyan a rendfenntartásra kivezényelt kommandósok körében, de ő közölte, hogy optimista, mert a romák között is csak a szeretetre lehet alapozni és építeni, nem pedig a gyűlöletre. "Hála az Úrnak, hogy most nem történt haláleset, mert akkor soha nem lehetne lezárni a történteket, a bosszú bosszút szülne végeláthatatlanul" - magyarázta Száva az Indexnek, miért látja úgy, hogy önjelölt békebíróként sikerrel járhat a már 3-4 éve lappangó ellenségeskedés feloldásában.

A politikus
A közismert budapesti Száva-család sarja már rutinos közéleti szereplő. Egyesülete mellett pártja is van. A 2006 áprilisi országgyűlési választásokon az elnöksége alatt létrejött Magyarországi Kisebbségek Pártja is indult, kevés sikerrel. Száva Vince a szervezet színeiben összel a főpolgármesteri címért versengett Demszky Gáborral, közben pedig a Centrumba távozott Csík Tamást váltva egy ideig az MSZP cigánytagozatának ügyvezetője is volt. Száva a tavalyi kampányban családjáról is beszélt az Indexnek: "tizenkét testvéréből hárman voltak büntetve, ezt sajnálja, de nem felelhet testvérei tetteiért, megtagadni pedig nem fogja őket. Különösen most, hogy néhány éve megtértek a Hit Gyülekezetében". Száva most azt ígérte, hogy 2010-ben újra megméreti magát az országgyűlési képviselőválasztáson, mert csak a nagy pártoktól függetlenül lehet elérni, hogy a hátrányos helyzetűek valódi képviselethez jussanak.

Példabeszéddel készült

Az egykor az MSZP cigánytagozatának elnöki posztjára is esélyes Száva szerint a helyiek megérkezése pillanatában elfogadták a közreműködését, ő pedig maratoni, 5-6 órás tárgyalással próbálta meggyőzni az érintett családokat arról, hogy be kell fejezniük az összetűzéseket. Száva, aki 2006-ban a budapesti főpolgármesteri megbízatásért is harcba szállt, a saját lányát ért atrocitás történetét hozta fel példának, miután Hevesen is két fiatal verekedésével kezdődött a csata. Száva azt mesélte, hogy a lányát hasba rúgta egy roma fiú. A tettessel személyesen beszélgetett el, és miután rávilágított, hogy az erőszaknál mennyivel célravezetőbb az együttműködés, a fiú is belátta, hogy hibázott.

Menetelés a béke útján

Száva szerint a rábeszélés Hevesen is hatott, az eredmény az lett, hogy saját egyesülete színeiben egy roma tanácsot hoztak létre, ahova a kérésére a legbölcsebb két-két családtagot küldte a négy, illetve két családból szerveződött szembenálló oldal. Nemcsak fegyverszünet, hanem tartós béke és jó kapcsolat alakulhat ki a tanács felállásával - állítja a 2000 tagú famíliát maga mögött tudó Száva Vince, aki tovább is "menetelne a béke útján", de ahhoz már állami segítség is kellene. A fővárosi roma potentát szerint - ha már a politikában résztvevő cigány politikusok, Kolompár Orbán vagy Farkas Flórián nem mentek el Hevesre - az államnak anyagilag is pártolnia kellene azokat a civil kezdeményezéseket, amelyek a cigányok általános megítélése miatt is fontos ügyekben tevékenykednek.

Az OCÖ tudatosan tartja távol magát a hevesi történésekhez hasonló, sajnos az utóbbi időben megszaporodott leszámolási ügyektől - szögezte Bogdán János. Az Országos Cigány Önkormányzat szóvivője ezeket nem nekik kell megoldani, viszont remélik, hogy Száva vállalkozása valóban pozitív eredménnyel jár.